Neix el premi Teresa Rebull en el marc de la Fira Mediterrània

El guardó està dotat amb 5.000 euros, que s'hauran d’invertir en la producció del projecte de producció musical en cultura popular i tradicional premiat

Redacció
25 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:31h
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fira Mediterrània de Manresa convoquen el Premi Teresa Rebull al millor projecte de producció musical en cultura popular i tradicional. El Premi té per objectiu donar suport a projectes musicals que trobin en els elements de la cultura popular i tradicional el seu eix creatiu, col·laborant en el finançament del procés de producció: arranjaments, direcció i escenografia, entre d'altres. Els projectes han de tenir com a resultat la presentació en directe d'un espectacle musical. El premi està dotat amb 5.000 euros, que s'hauran d'invertir íntegrament en la producció del projecte premiat. L'espectacle resultant s'estrenarà en el marc de la propera edició de Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 6 al 9 d'octubre. La convocatòria s'obrirà l'1 de març i es tancarà el 30 d'abril.

A qui va adreçat el Premi

Poden optar al Premi Teresa Rebull les fundacions i les associacions, amb domicili social a Catalunya, així com les empreses, ja siguin persones físiques o jurídiques, i els professionals, amb domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu. El projecte que es presenti ha de ser inèdit i no pot haver estat estrenat anteriorment.

Valoració de les propostes presentades

El jurat encarregat de valorar les propostes que optin al Premi tindran en compte la qualitat artística; el recorregut potencial de la proposta, tant a nivell nacional com internacional; el diàleg amb altres disciplines artístiques; la seva viabilitat tècnica i econòmica, i la presència d'altres coproductors (tant públics com privats) i diversificació en el finançament del projecte.

El jurat estarà format per cinc personalitats de prestigi reconegut en l'àmbit de la música i la cultura popular, incloent un membre designat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El seu veredicte es donarà a conèixer durant el mes de maig de 2016.

Homenatge a Teresa Rebull

Aquest premi –que neix per donar suport a la tasca dels nostres creadors- vol subratllar l'enorme trajectòria vital de Teresa Rebull: cantant, pintora i activista incansable de la cultura catalana i la lluita feminista i antifranquista, que ens va deixar l'abril de 2015.

Filla de reconeguts militants sindicals, Teresa Rebull va viure la República i la guerra civil com a militant del POUM. Exiliada a França amb 19 anys, va entrar en contacte amb molts intel·lectuals francesos i sudamericans. Tot i que durant la seva joventut va actuar amb diferents formacions artístiques, com a cantant i ballarina -amb un remarcat interès pel folklore ibèric-, no va ser fins als 50 anys, quan va entrar en contacte amb els joves de la Nova Cançó, que va començar a compondre cançons i a interpretar-les en públic, convertint-se així en l'"àvia de la Nova Cançó". Rebull va deixar els escenaris al 1980, i va passar els darrers anys de la seva vida pintant a casa, una altra de les seves passions artístiques, i assistint a diferents actes polítics i culturals. Al llarg dels seus 95 anys de vida, Teresa Rebull va donar alè amb el seu entusiasme a una infinitat d'iniciatives polítiques i culturals.

Les bases del Premi es poden consultar en aquest web