La cultura popular fa brillar el dia de la Llum

Castellers, tronada, imatgeria i danses acompanyen la missa solemne de la Llum

La Festa de la Llum ha viscut aquest diumenge els seus actes més tradicionals
La Festa de la Llum ha viscut aquest diumenge els seus actes més tradicionals | Àlex Gómez Ribera
Àlex Gómez Ribera
21 de febrer del 2016
Actualitzat el 22 de febrer a les 18:50h
El dia de la Llum és un dels dies de l’any on els grup de cultura popular de la ciutat mostren les seves millor gales per ensenyar, en directe, que les tradicions manresanes són ben vives. Com és habitual el matí del 21 de febrer ha estat protagonitzat per castells, la tronada, les ballades de la imatgeria i les danses participatives.

Les diferents mostres de cultura popular han començat després de que s’acabés la missa a l’església del Carme, un cop ha anat sortit el públic que omplia el temple els castellers han començat preparar la base per aixecar dos pilars al peu de les escales del Carme, un cop aixecats els pilars aquests han pujat fins a dalt de tot de les escales, després han tornat baixar fins arribar, de nou, al peu de les escales, en aquest moment el públic, i especialment els castellers, han celebrat amb emoció l’assoliment d’aquesta fita que ja s’ha convertit en un element més del conjunt d’actes del dia de la Llum.

Després dels pilars, el centre d’atenció s’ha mogut fins a la plaça Major on ja hi havia preparada la tronada a la manresana, un ampli regueró de pólvora, amb petards entremig, rodejava la plaça. El bisbe de Vic, Romà Casanova, l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent i el gerent d’Aigües de Manresa i pregoner d’enguany, Josep Alabern, han estat els encarregats d’encendre una tronada que, en pocs segons, ha omplert de fum la plaça de l’Ajuntament.

Tot seguit ha començat la ballada de la imatgeria amb l’acompanyament de la Cobla Ciutat de Manresa. Els Cavallets, els Nans, l’Hereu i la Pubilla, els Gegants Reis, el Lleó i l’Àliga han anat mostrant les seves coreografies a petits i grans, després ha estat el torn de les danses participatives en que, molt del públic assistent, ha travessat les tanques de seguretat per omplir el centre de la plaça i ballar el Ball del Rossinyol i la Bolangera.

Finalment, s’ha fet una petita ballada de sardanes que ha servit per tancar un matí de tradicions on la cultura popular de la ciutat ha estat la protagonista del dia de la Llum.