Manresa es converteix en la primera ciutat que liberalitza els serveis funeraris

El director tècnic de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, Aureli Sánchez, durant la seva intervenció al ple de Manresa
El director tècnic de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, Aureli Sánchez, durant la seva intervenció al ple de Manresa | Mar Martí
Mar Martí
18 de febrer del 2016
Actualitzat a les 23:55h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha donat llum verda aquest dijous a l'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança que regula els serveis funeraris a la ciutat. Amb 21 vots a favor i 4 abstencions –de la CUP i Democràcia Municipal-, el ple ha obert la porta a la liberalització del servei, tal com marquen les directives de la Unió Europea. La capital del Bages és una de les primeres ciutats del país a fer aquest pas i això permetrà que una quarta empresa funerària opti a operar al municipi. La modificació de l'ordenança permetrà, bàsicament, que qualsevol funerària de l'Estat pugui oferir aquest servei, mentre que fins ara només podien optar-hi les empreses amb seu a Manresa i que tinguessin un tanatori a la ciutat.

El ple del mes de febrer de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat, per 21 vots a favor i 4 abstencions, la liberalització dels serveis funeraris a la ciutat. Segons ha explicat el regidor de Barris i Acció Comunitària del consistori, Joan Calmet (CiU), la modificació de l'ordenança ve motivada per l'adaptació a la legalitat vigent, ja que "actualment estaríem al marge de la llei". Segons Calmet, des de l'any 2006 hi ha una directiva europea que apunta cap aquesta direcció i el decret català d'aplicació d'aquesta normativa europea data del 2010, tot i que fins ara cap gran ciutat del país ha fet aquest pas. 

L'actualització de l'ordenança implica dos canvis substancials. D'una banda, qualsevol empresa amb llicència de serveis funeraris concedida per un altre Ajuntament de l'Estat podrà operar a Manresa. Fins ara, només ho podien fer les companyies que havien obtingut llicència a la mateixa ciutat i que hi tenien tanatori. Per tant, l'altra modificació important és que la nova normativa elimina l'obligatorietat de disposar al municipi de tanatori o de sales de vetlla. D'aquesta manera, la possibilitat d'utilitzar algun dels tres tanatoris que actualment hi ha a la ciutat dependrà, exclusivament, dels pactes que estableixin les empreses. 

La discussió d'aquest punt de l'ordre del dia ha vingut precedida per la intervenció d'una persona del públic. En concret, del director tècnic de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, Aureli Sánchez. Precisament aquesta empresa amb seu a Manresa, però que no disposa de tanatori, fa temps que exigeix a l'Ajuntament que s'adapti a la normativa vigent i ja ha anunciat que, un cop es faci efectiva la modificació de l'ordenança, optarà a operar a la ciutat. Sánchez ha celebrat que Manresa sigui pionera a Catalunya en la liberalització dels serveis funeraris i ha fet algunes peticions al consistori com ara que es potenciï l'ús del cementiri per a altres activitats "frontereres" amb els serveis funeraris, tal com passa als cementiris de Barcelona. 

Els dos grups municipals que s'han abstingut en la votació, la CUP i Democràcia Municipal, han justificat el sentit del seu vot en considerar que la liberalització del servei "no ens assegura que, a la llarga, repercuteixi en una disminució del preu del servei", segons ha manifestat el regidor cupaire Jordi Garcés. Per ell, "cal repensar el model funerari perquè la mort deixi de ser un maldecap econòmic per a les famílies" i considera que "l'administració hauria de vetllar perquè ningú s'enriqueixi a costa de la mort". 

De la seva banda, el portaveu del PSC, Felip González, ha justificat el seu vot favorable per adaptar el servei a la legalitat vigent, però ha advertit que "no sempre la liberalització dels serveis significa que repercuteixi en un benefici per als usuaris". A més, ha lamentat que Manresa, en el tema funerari, "té un llarg historial de disfuncions i batalles legals que ens va fer pioners en el fet que a la ciutat hi hagi moltes empreses funeràries, però això no vol dir que hi hagi un millor servei". 

Per últim, Andrés Rojo, de Ciutadans, ha votat a favor i ha assegurat que "sempre que sigui posar la ciutat a la legalitat, es podrà comptar amb nosaltres", tot i que ha lamentat que aquesta regularització de l'ordenança "hagi tardat tant".