«Ritual i Festa», de l'Esbart Manresà, seleccionat per participar en l'Espai A

Es tracta d'una producció pròpia que es divideix en dues parts i que ha estat escollida d'entre més de seixanta propostes

El muntatge 'Ritual i Festa' es presentarà a quatre indrets de Catalunya
El muntatge 'Ritual i Festa' es presentarà a quatre indrets de Catalunya | Sussi Garcia
Aina Font Torra
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:29h
L'Esbart Manresà -que forma part de l'Agrupació Cultural del Bages- ha estat escollit, amb el seu espectacle "Ritual i Festa", per participar en el Circuit d'Arts Escèniques Amateurs de Catalunya de l'Espai A. Aquesta xarxa, que va ser creada l'any 2011 per la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya per donar més rendiment a les produccions novelles de teatre, dansa, música i cant coral, el que permet és crear una programació estable d'espectacles amateurs perquè circulin pels ateneus o equipaments associatius catalans federats.

Una de les associacions que en forma part és, doncs, l'Esbart Manresà, que fa pocs mesos va saber que el seu espectacle "Ritual i Festa" era una de les tres produccions escollides per a ser representades. Els altres dos esbarts premiats van ser l'Esbart Dansaire de Mollet i l'Esbart de Marboleny. De fet, i per si no fos poca l'alegria dels dansaires de l'entitat manresana, de 60 propostes que es van presentar arreu de Catalunya, només se n'han seleccionat 15. I una d'aquestes és la seva.

"Ritual i Festa" és un espectacle dirigit per Jordi Gros que es divideix en dues parts. En la primera es desgranen un seguit de propoestes coreogràfiques de diferents estils i autors coreografiades per diversos membres de l'entitat manresana. Així doncs hi trobem els balls "Nit d'estels", "Bolero de Torrent", "Ball francès", "Cants de barraca", "Nydia" i "Complicitats" i, per últim "A son temps". Tots ells, doncs, són balls tradicionals de diversos indrets dels països catalans en els quals els ballarins treballen sobre músiques d'estils diversos amb coreografies que s'endinsen en territoris com el País Valencià, la Garrotxa, les Illes Balears o les Terres de l'Ebre. 

Pel que fa a la segona part, el muntatge coreogràfic, elaborat per Joan Manel Miquel, es basa en el ritual i l'entorn festiu que envoltava els ritus del traspàs de càrrecs de les confraries de la Verge del Roser, a finals del segle XVIII. En la coreografia s'escenifica la sortida de missa de totes les classes socials que hi havia en aquella època i la festa posterior que fan. La gresca s'acaba amb el Ball de Rams, un vals-jota que es balla en parella i que és la part més animada de la producció.

En total, 31 dansaires (13 nois i 18 noies) que pujaran dalt dels escenaris de quatre indrets de Catalunya, el primer dels quals serà aquest diumenge, 21 de febrer a dos quarts de set de la tarda al Casino de Caldes de Montbui. El seguiran les actuacions, el dia 6 de març al Teatre de l'Associació Cultural i Recreativa de Fals; el dia 1 de maig a l'Ateneu Torrellenc de Torrelles de Llobregat i el 8 del mateix mes al Teatre del Cercle Moral d'Arenys de Munt.