L'Ajuntament acabarà pagant més d'11 milions per un solar mal expropiat

El Tribunal Suprem va desestimar el gener de 2014 les al·legacions presentades pel consistori contra l'expropiació d'una finca al carrer Saleses, segons una informació que ha publicat aquest dissabte Regió7

Redacció
13 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:31h
El solar objecte de l'expropiació va patir un incendi el juny de 2015
El solar objecte de l'expropiació va patir un incendi el juny de 2015 | Pere Fontanals
L'Ajuntament de Manresa acabarà el 2020 de pagar 11,1 milions d'euros més interessos als propietaris d'un solar de 5.200 metres quadrats del carrer Saleses per la seva expropiació després que el Tribunal Suprem desestimés el gener de 2014 les al·legacions presentades pel consistori a una sentència del TSJC, segons ha transcendit aquest dissabte. La desestimació del Tribunal Suprem és ferma i no admet recurs.

La informació l'ha donada a conèixer Regió7 després que apreciés la desestimació de manera tangencial en un plet entre l'Ajuntament i els antics propietaris sobre qui havia de fer-se càrrec dels impostos mentre durava l'abonament del valor de l'expropiació. En aquest cas sí que el jutge ha donat la raó al consistori i sentencia que l'expropiació no serà definitiva fins que l'Ajuntament no aboni l'últim pagament el 2020, de manera que han de ser els particulars qui es facin càrrec de les obligacions que se'n derivin.

En la seva desestimació de les al·legacions, el Tribunal Suprem argumenta que l'Ajuntament de Manresa només va presentar recurs sobre la falta de serveis urbanístics en el solar, i no sobre la tipografia i el desnivell del terreny expropiat. L'Ajuntament pretenia la improcedència de l'expropiació i acusava els propietaris d'especular. També rebutjava la valoració feta pel jurat d'expropiació tant perquè considerava el terreny rural, i no urbà consolidat, i hi apreciava errors de càlcul.

Al considerar la finca com a sol urbà consolidat, el TSJC va considerar el febrer de 2011, encara sota mandat del tripartit a Manresa, que no havia de suportar cessions teòriques, ni despeses de preparació del sòl, ni despeses d'urbanització, ni d'enderroc o d'extinció d'arrendaments, i per això el valor de l'expropiació era més alt. El maig d'aquell any, l'Ajuntament va presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem, i finalment, el gener de 2014, aquest fallava desestimant-lo.

El solar està situat al barri de les Escodines, al carrer Saleses, prop de la Casa Flors Sirera, té 5.200 metres quadrats, un molt important desnivell i molta vegetació de canyes, fins al punt que, el juny de l'any passat, va patir un incendi de certa importància.

Segons la mateixa informació, quan el govern de Manresa va conèixer la desestimació del recurs, va informar tots els grups municipals i no en va fer difusió pública "perquè el recurs no modificava el sentit de la primera sentència" i "perquè no s'entengués que se'n feia un ús partidista" degut a que provenia d'una gestió del govern anterior, format per PSC, ERC i ICV.