Meandre inicia una recollida de firmes contra el complex hoteler que preveu Sant Fruitós al Parc de l'Agulla

L'Ajuntament de Sant Fruitós ha aprovat l'avanç de modificació del PGOM que dóna el tret de sortida a la urbanització de l'entrada oest del parc amb un aparcament per a camions, un hotel, un restaurant de menjar ràpid i una gasolinera

Visita guiada organitzada per Meandre al Parc de l'Agulla, el diumenge passat
Visita guiada organitzada per Meandre al Parc de l'Agulla, el diumenge passat | Meandre
Redacció
13 de febrer del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 10:58h
L'entitat ambientalista Meandre ha iniciat una campanya de recollida de signatures contra el projecte Portal de l'Agulla que l'Ajuntament de Sant Fruitós ha situat en el centre de la seva acció política aprovant l'avanç de modificació puntual del PGOM que dóna el tret de sortida a aquesta actuació que preveu la instal·lació d'una gasolinera, un hotel de carretera, un restaurant de menjar ràpid i un aparcament de camions a l'entrada oest del parc.

L'entitat exposa com a arguments que el complex "es vol construir en sol no urbanitzable, d'especial protecció". El Pla Territorial de les Comarques Centrals i el Pla director del Pla de Bages protegeixen "específicament aquests terrenys pel fet que es troben al bell mig de la connexió de les dues hortes, punt clau de connectivitat de l'Anella Verda".
 
Meandre insisteix en que el projecte "va en contra de l'interès general". El pla que l'Ajuntament de Sant Fruitòs ha aprovat inicialment justifica la implantació d'aquestes edificacions "en tant que estaran al servei dels usos de lleure del parc i dels seus valors ambientals". La realitat del pla, però, "té com a única finalitat treure un profit lucratiu i privat del trànsit de camions existent a l'eix transversal".

La construcció d'una gasolinera, un hotel de carretera, o "un Mc Donalds" en aquest indret "no afegeixen cap valor als valors naturals i ambientals del parc i el seu entorn natural", i tenen un impacte "del tot negatiu en un dels paisatges més emblemàtics de l'anella verda i el Pla de Bages".

A més a més "la proposta és contrària al projecte d'ordenació de l'ampliació del parc de l'Agulla", redactat pel Consorci Urbanístic de l'Agulla. Aquest projecte preveia que els terrenys on es troba l'àmbit i el seu entorn "es destinés a horta", i preveia la implantació d'usos lúdics i, si s'esqueia, un hotel, "que en cap cas seria un hotel impersonal de carretera com el que es proposa", en la banda sud del Llac, integrat en una àrea de lleure que es situava en proximitat a Manresa, al Parc Tecnològic i a la previsió d'un baixador de ferrocarrils.
 
Per finalitzar, l'entitat recorda que "ja als anys 90, la Direcció general d'Urbanisme va aturar l'inici de la construcció d'un hotel sense llicència, coincidint amb un moviment ciutadà per a la protecció definitiva del parc". Aquest indret és des de llavors "un punt simbòlic pel que fa a la mobilització per a la protecció del paisatge de l'Anella Verda i del Pla de Bages".