Marcel Gros celebra els seus 25 anys de trajectòria en solitari amb «Universari»

L'espectacle, que s'estrenarà al Kursaal, es durà a terme aquest diumenge a les sis de la tarda

Marcel Gros presentarà el Comunicador Analògic de Proximitat aquest diumenge al Kursaal
Marcel Gros presentarà el Comunicador Analògic de Proximitat aquest diumenge al Kursaal | AFT
Aina Font Torra
10 de febrer del 2016
Actualitzat el 14 de febrer a les 0:32h
"Els espectacles que he fet al llarg de la meva trajectòria els he preparat en 2 dies després de 2 anys de pensar-hi. En el cas del que presento aquest diumenge al Kursaal, hi he estat 25 anys". Així és com el pallasso manresà Marcel Gros explica d'on ha sorgit la seva darrera creació, "Universari", una producció que tal com el mateix Gros afirma "no hagués pogut fer abans, perquè no tenia ni la consciència ni l'experiència que tinc ara". És, doncs, la representació del món del pallasso al llarg d'aquests 25 anys de trajectòria en solitari. Uns 25 anys que vol celebrar a la seva ciutat, Manresa, i al teatre Kursaal: "jugo a casa però amb una responsabilitat que em fa estar amb el cuquet", afirma.

De fet, però, tots els seguidors d'aquest artista ja sabran que el mot "universari" no és el primer cop que l'utilitza. I és que quan va presentar "La gran A...ventura" ja el va fer servir: "és una paraula que engloba el que tinc ganes de celebrar, el que tinc ganes d'ensenyar i el que tinc ganes de comunicar", somriu, tot apuntant que gairebé conté totes les vocals de l'abecedari i que fins i tot s'està plantejant de rebatejar-lo i anomenar-lo "Ouniversari", perquè no n'hi falti cap.

I és que les vocals no només juguen en aquesta paraula, sinó que seran un element clau en l'espectacle: una A, una E, una I, una O i una U gegants presidiran l'escenari. I en totes hi passaran coses diferents. "A la A hi viurà un mag, a la E, un xouman, la I estarà protagonitzada per instruments, quan arribem a la O viatjarem fins l'Orient, una terra exòtica i desconeguda que exploraré. Finalment, la U és un homenatge a l'univers. De fet, quan era petit volia ser astronauta i en moltes de les meves creacions anteriors gairebé sempre he fet referència a l'espai", explica Gros, que afirma que per ell les lletres són molt importants. En paraules seves "les lletres volen dir moltes coses: quan s'ajunten fan paraules, les paraules fan històries, les històries viuen dins del llibre i també surten i te les trobes". I això és el que viurà el públic que el vagi a veure aquest diumenge, un espectacle presidit per 5 lletres de pal, "que tothom coneix", diu el protagonista, "i que són les més senzilles". De fet, el pallasso cerca les coses senzilles, elementals i originals perquè al final esdevinguin universals.

Marcel Gros, doncs, aquest diumenge es posarà el mateix nas vermell i les mateixes sabates grosses i atrotinades que fa 25 anys i es convertirà en pallasso. Un pallasso que no deixa de ser "un nen curiós, trapella, un nen que es pregunta el perquè de les coses i que vol ser aprenent de tot", explica el protagonista d'"Universari", que no només concep els espectacles pels nens, sinó que els pensa, també, per pares, mares, tiets, tietes, avis i àvies: "els nens i nenes es queden bocabadats veient les bestieses que faig i els grans poden anar més enllà de tot això. Hi ha diferents graus de lectura i jo miro de mantenir-los tots", comenta.

El CAP

Una de les novetats d'"Universari" serà la presentació del Comunicador Analògic de Proximitat, el CAP. Un petit objecte que Gros recomanarà a tothom que assisteixi a l'espectacle per crear una xarxa social "però de debò", remarca, tot posant una veu còmica i dient: "Si vostè parla amb la Xina però no parla amb la veïna necessita el Comunicador Analògic de Proximitat. Sempre que es comuniqui, utilitzi el CAP".

Conductor, gestor, autor, director... tot a la vegada

"Quan algú em demana: tu de què fas? jo responc que treballo de pallasso, i això vol dir que sóc conductor, gestor, autor, director i intèrpret. Fer de pallasso vol dir fer-te responsable tu de tot el que passi i tot el que deixi de passar", exposa Gros, que deixa molt clar que "ningú pot dir què ha de fer un pallasso; s'ho ha de dir ell mateix". I és que és ben bé així: el que veuran els espectadors serà el món de Marcel Gros, un món la principal premissa del qual és passar-s'ho bé i fer riure. Sobretot fer riure.

Tothom que tingui ganes de veure la seva darrera creació, aquest diumenge 14 de febrer a les sis de la tarda, pot comprar les entrades a les taquilles del Kursaal, trucant al 938723636 o per Internet (www.kursaal.cat). Tenen un preu de 12 euros i de 10 amb el carnet Galliner i Imagina't.