Manresa serà pionera en la liberalització dels serveis funeraris

El ple d'aquest febrer preveu aprovar l'adequació de l'ordenança municipal a la legislació vigent

Pla general del carrer amb el cartell de dues de les tres funeràries que hi ha a Manresa
Pla general del carrer amb el cartell de dues de les tres funeràries que hi ha a Manresa | Estefania Escolà
Estefania Escolà
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 10:03h
La capital del Bages serà una de les primeres ciutats de Catalunya amb el sector funerari liberalitzat. El ple d'aquest febrer preveu aprovar l'adequació de l'ordenança de serveis funeraris a la legislació vigent que té en compte la directiva europea sobre la liberalització del servei. El regidor responsable del cementiri, Joan Calmet, ha explicat que, fins ara, només podien oferir serveis funeraris les empreses amb seu a Manresa i un tanatori a la ciutat. Ara, amb l'ordenança modificada, qualsevol funerària de l'Estat podrà oferir aquest servei. El decret català d'aplicació de la normativa europea sobre la liberalització dels serveis data del 2010, però fins ara cap gran ciutat del país ha fet aquest pas.

El regidor responsable del cementiri a l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, ha explicat que la ciutat ha fet aquest pas seguint la demanda d'algunes empreses del sector. En concret, l'associació Eternam Serveis Funeraris (Esfune), que havia advertit l'Ajuntament que la normativa en vigència preveia restriccions que no s'ajustaven a dret. Segons ha explicat, el representant d'aquesta empresa va presentar a l'Ajuntament un estudi d'impacte econòmic en què afirmava que, amb una liberalització real del servei, els ciutadans s'haurien estalviat 7,3 milions d'euros durant els últims quatre anys i mig. 

Segons Calmet, aquest canvi de l'ordenança municipal "no vol fer altra cosa que adaptar-nos a les exigències de la Unió Europea" i ha afegit que, a nivell teòric, "permetrà que els serveis funeraris estiguin oberts a totes les empreses i que això acabi repercutint en benefici dels ciutadans amb un menor cost dels serveis". 

L'actualització de l'ordenança es farà amb l'aplicació de dos canvis substancials. D'una banda, qualsevol empresa amb llicència de serveis funeraris concedida per un altre Ajuntament podrà operar a Manresa. Fins ara, només ho podien fer les companyies que havien obtingut llicència a la mateixa ciutat i que hi tenien tanatori. Per tant, l'altra modificació important és que la nova normativa elimina l'obligatorietat de disposar al municipi de tanatori o de sales de vetlla. D'aquesta manera, la possibilitat d'utilitzar algun dels tres tanatoris que actualment hi ha a la ciutat dependrà, exclusivament, dels pactes que estableixin les empreses. 

Manresa és la ciutat catalana amb més empreses funeràries en funcionament, un total de tres. Calmet ha explicat que la nova ordenança s'ha explicat a totes tres i que l'entomen "amb certa tranquil·litat".