La crisi i les grans àrees comercials posen en perill el futur del Mercat Puigmercadal

De les 39 parades que hi ha al recinte, 12 han abaixat la persiana i 6 ho han fet en els últims mesos

Pla general del Mercat Puigmercadal amb algunes botigues obertes i d'altres amb la persiana baixada
Pla general del Mercat Puigmercadal amb algunes botigues obertes i d'altres amb la persiana baixada | Estefania Escolà
Estefania Escolà
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 10:13h
Amb gairebé 30 anys d'història, el Mercat Puigmercadal de Manresa viu un període de decadència. La crisi, els canvis d'hàbits de compra i les grans àrees comercials han fet estralls al mercat municipal que, durant anys, va ser referent comercial no només a la ciutat, sinó també a la comarca i a d'altres zones com el Berguedà o el Solsonès. Actualment, de les 39 parades que hi ha al recinte, 12 han abaixat la persiana i sis ho han fet en els últims mesos. En Francisco Bonet fa 28 anys que és paradista, gairebé tota la vida del mercat, i lamenta que s'ha perdut molta clientela per culpa de la falta d'aparcament, l'estat de les instal·lacions i la proliferació de grans àrees comercials als afores de la ciutat.

La capital del Bages inaugurava el Mercat Puigmercadal a finals de novembre del 1987. Amb poc temps, el recinte es va convertir en un referent comercial amb clients vinguts de Manresa, i de les poblacions i comarques veïnes. La situació però, ha canviat. El mercat municipal ha entrat en un període de decadència per diversos motius, entre els quals hi ha la crisi i la proliferació de grans àrees comercials. De les 39 parades que hi ha al recinte, 12 han abaixat la persiana i 6 ho han fet en els últims mesos. 

El director del mercat, Jacint Capdevila, ha explicat que la majoria de parades que han tancat ho han fet per jubilació i ha assegurat que hi ha molta gent interessada en establir-hi un negoci. Segons Capdevila, el mercat "funciona bé", però assegura que la crisi, la proliferació de grans àrees comercials, l'horari i la falta d'aparcament no han passat desapercebuts. 

"Abans aquí hi havia gent a riuades, hi havia parades que tenien set i vuit dependents, però no hi havia cap d'aquetes grans àrees comercials", ha assegurat. Pel que fa a l'aparcament, Capdevila demana a l'Ajuntament que habiliti la plaça de fora del mercat perquè els clients que compren a les instal·lacions puguin aparcar gratuïtament. D'altra banda, el director considera que, si el mercat no decideix ampliar l'horari d'obertura a la tarda no podrà subsistir. "Aquest és un problema capital", ha sentenciat. 

Tanmateix, el director del mercat assegura que, a diferència de les grans àrees comercials, el mercat municipal és "com un cor de la ciutat". "Les grans àrees només tenen sentit comercial, però els mercats com aquest tenen sentit social i familiar, i això no es troba enlloc més", ha assegurat. 

L'opinió del director contrasta amb la d'alguns paradistes, que han vist com han perdut clientela en els últims anys i han baixat considerablement la xifra de negoci. En Francisco Bonet fa 28 anys que hi té parada. Bonet lamenta l'estat de les instal·lacions i assegura que s'ha perdut molta clientela per culpa de la falta d'aparcament, la degradació del recinte i la proliferació de grans àrees comercials. "Abans hi havia una alegria, un gènere fantàstic, però de cop hi volta tot ha anat en orris", ha lamentat. 

Proximitat i producte fresc

La majoria de clients del Mercat Puigmercadal són "de tota la vida". Molts són persones grans que fa anys que hi compren atrets per la qualitat del producte. Una clienta habitual és la Soledad Caballero, que creu que la decadència del mercat només és culpa de la crisi econòmica, ja que assegura que "aquí s'hi troba el millor gènere i al millor preu". 

L'Emili Fuentes compra sovint al mercat i lamenta l'estat de decadència que viu el recinte. "La qualitat, el tracte, el preu és perfecte, però està deixat de la mà de Déu. Les instal·lacions fan pena", ha explicat. 

Fi de la concessió municipal 

L'Ajuntament de Manresa reconeix que l'estat del mercat és precari i lamenta la situació. Tot i això, la regidora de Comerç i Indústria, Àuria Caus, ha explicat que des de l'Ajuntament s'estan fent tot un seguit de millores com la il·luminació interna del recinte o la instal·lació de l'ascensor. A més, aquest any hi ha una partida de 110.000 euros per millores del mercat, i una de les inversions més importants que es faran serà la nova pavimentació de l'equipament.

L'empresa Mercat Puigmercadal S.L té la concessió administrativa del mercat des del desembre de l'any 2000, però s'acaba a finals de juny d'aquest any. Des de l'Ajuntament, Caus ha explicat que s'està estudiant quin és el millor model de gestió i no descarta l'opció de municipalitzar el mercat segons la viabilitat econòmica. "Nosaltres volem una gestió òptima i seriosa del mercat i treballem per aconseguir-ho", ha explicat. 

La CUP vol revitalitzar el mercat

El regidor de la CUP, Jordi Garcés, ha lamentat l'estat del mercat, "que viu un degoteig constant de parades que tanquen". Garcés considera que l'estat de les instal·lacions és un reflex de la situació que viu el centre històric i creu que la principal raó de la decadència del mercat és l'aposta de l'Ajuntament per les grans àrees comercials situades als afores de la ciutat. 

Per mirar de revitalitzar el mercat Puigmercadal, la CUP ha organitzat aquest dijous al vespre una taula rodona per aportar idees que ajudin a revertir aquesta situació i aconseguir que el mercat torni a ser un motor econòmic, com ho havia estat anys enrere.