Mireia Vehí: «La CUP tensionarà el govern cap a l'esquerra»

La formació rupturista ha explicat aquest dijous a Manresa les condicions de l'acord amb Junts pel Sí, i les oportunitats i amenaces que viuran durant el procés constituent

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, entre el membre del Secretariat Nacional, Tomàs Sayes, i el regidor Jordi Garcés
La diputada de la CUP, Mireia Vehí, entre el membre del Secretariat Nacional, Tomàs Sayes, i el regidor Jordi Garcés | Pere Fontanals
Pere Fontanals
29 de gener del 2016
Actualitzat a la 1:06h
Humilitat, "hem de començar a formar-nos, sobretot tècnicament, per aplicar els nostres criteris als pressupostos i a les tres lleis de transitorietat nacional per a després de la ruptura que ens ha de portar cap al procés constituent". Autocrítica, "segur que vàrem fer coses malament durant la negociació amb Junts pel Sí". Contextualització, "no s'hauria entès que ens neguéssim a fer plegar dos diputats de la CUP si Artur Mas estava disposat a fer un pas al costat". Esperança, "però al costat de Mas, també han desaparegut Felip Puig i Boi Ruiz". Optimisme, "hem aconseguit que ni Mas, ni març". I front popular, "la Cup tensionarà el govern cap a l'esquerra", i "Catalunya Sí que es Pot no podrà dir que no al pla de xoc", i "hem d'il·lusionar l'esquerra anticapitalista que encara no s'ha sumat a la ruptura".

La diputada de la CUP-CC Mireia Vehí i el membre del Secretariat Nacional, Tomàs Sayes, han estat aquest dijous a Manresa per explicar els pormenors de l'acord amb Junts pel Sí i "les oportunitats i amenaces" que, com a formació, es poden trobar durant els propers mesos al Parlament. Una d'aquestes últimes, poder intervenir en els pressupostos i en la redacció de les tres lleis de transitorietat nacional. "Hem d'admetre que a dia d'avui no estem tècnicament preparats" per afrontar el repte. "Per això iniciarem processos de debat i formació amb persones que han participat en processos constituents, principalment d'Amèrica Llatina", ha explicat Vehí.

Abans, Sayes havia explicat els tres dies anteriors a l'acord. "Dies de trucades i reunions", els ha definit. Amb ANC, Òmnium i Súmate intentant trobar solucions de consens, i "Jordi Sànchez proposant la dimisió de 8 diputats de la CUP". Negociacions primer amb els independents de Junts pel Sí, i després amb tots, "excepte Mas que, un cop arribat a l'acord, va tenir l'última paraula i va decidir ell qui l'havia de substituir".

Al final, un torn de preguntes llarg entre la quarantena d'assistents, ha permès aclarir o complementar allò que s'havia explicat.