1 de 10
Meteorologia

Manresa i bona part del Bages porten 85 dies seguits sense veure ploure

A la capital del Bages no plou més d'1 litre des del 3 de novembre del 2015 | La situació també es produeix a bona part de la regió metropolitana i de la Catalunya Central | De moment, no hi ha precipitacions a la vista tot i que les reserves als pantans no són preocupants

Tot i tenir dies tapats, fa 85 dies seguits que a Manresa no es registra més d'1 litre de pluja diari | Àlex Gómez Ribera
per Arnau Urgell/Redacció, Manresa | 27 de gener de 2016 a les 17:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Manresa porta 85 dies seguits sense veure ploure. Aquesta ratxa seca es viu també a la part sud-est del Bages, als vallesos i a la zona metropolitana. Barcelona, amb el mateix registre, ha batut el seu rècord històric sense ploure de 85 dies. Era un registre històric que en el cas de l'Observatori Fabra, el que té una sèrie més llarga, no es batia des de l'estiu del 1928. A més, tot apunta que la ratxa s'allargarà ja que, almenys a curt termini, no es preveuen precipitacions.

El 3 de novembre del 2015 va ser el darrer dia amb pluja de més d'1 litre a Manresa. Va ser també el darrer episodi important de precipitacions al conjunt de Catalunya en una jornada tràgica per les quatre morts en una residència d'avis d'Agramunt.


Aquest dimecres serà, si no hi ha un daltabaix meteorològic, el 86è dia consecutiu sense pluja a la ciutat de Manresa. Tants dies sense ploure és un fenomen excepcional ja que, recuperant l'històric de Barcelona, el tercer període de sequera més llarg, l'any 2007, va ser de "només" 70 dies. Es dóna la circumstància que el 2015 s'ha considerat l'any més càlid des que hi ha registres a nivell mundial.

Tot apunta que la tendència es mantindrà els propers dies i el rècord anirà augmentant. La mínima escletxa d'esperança se situa per al 4-5 de febrer i, en tot cas, no és segur que trenqui aquest període de sequera. La situació també afecta bona part de la regió metropolitana –sud del Maresme, bona part del Baix Llobregat i dels dos Vallesos així com l'Alt Penedès- i també la Catalunya Central, concretament a Osona i l'Anoia, a més a més del sud-est del Bages.

 

Mapa de la ratxa seca a Catalunya Foto: Meteocat


Reserves per sobre el 70%

Malgrat la llevantada de principis de novembre, la sequera comença a ser preocupant en molts punts del país. En aquest sentit hi ha moltes localitats on només ha plogut un 20% de la mitjana climàtica de novembre a gener. Tanmateix, les reserves als pantans continuen sent notables i superen el 70%.

A les conques hidrogràfiques internes –bàsicament Ter i Llobregat- els pantans estan 71% de la seva capacitat. Mentrestant, a les conques catalanes de l'Ebre –que també inclouen el Segre i els seus afluents- se situen al 73%. Malgrat que se situen, respectivament, 10 i 6 punts per sota de l'any passat, garanteixen unes reserves de 15 mesos, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

La situació és més preocupant en les conques més petites. Destaca el cas del sistema Siurana-Riudecanyes, al Camp de Tarragona, a un 51,6% de la seva capacitat. En el cas del pantà de Riudecanyes es rebaixa al 27,6%.
 

El sistema Siurana-Riudecanyes està a una mica més de la seva meitat de capacitat. Foto: Laia Solanellas

 

Participació