Monistrol de Montserrat fa un nou viatge en el temps amb els Romeus

Aquest dissabte ha començat la quarta edició de la festa del municipi montserratí

Monistrol de Montserrat viu aquest cap de setmana la festa dels Romeus
Monistrol de Montserrat viu aquest cap de setmana la festa dels Romeus | AjMdeM
Redacció
23 de gener del 2016
Actualitzat el 25 de gener a les 9:40h
Monistrol de Montserrat ha posat en marxa la roda del temps amb el seu particular viatge al tombant dels segles XV i XVI de la mà de Romeus, que aquest dissabte i diumenge celebra la quarta edició.

Els visitants d'aquest primer dia han pogut gaudir de la vintena d'escenes i representacions que s'han anat succeint entre les 11 del matí i ¼ de 8 del vespre amb les quals es rememoren els estralls que va provocar l'arribada de la pesta a la vila i com el vot que el poble va fer a Sant Sebastià va aconseguir lliurar-la de la malaltia. 

Romeus 2016 consolida el corpus de representacions teatrals i dels guions, que durant les darreres edicions havien incorporat nous continguts per fer el relat més fidel al context històric. Tanmateix, la programació de les escenes parteix de la voluntat d'establir un ordre cronològic que permeti al visitant entendre uns fets que van permetre que Monistrol passés d'una de les etapes més negres i tràgiques de la seva història als anys que s'han conegut com "el segle d'or monistrolenc".

Als peus del santuari de Montserrat, Monistrol ha estat tradicionalment un poble de pas per a pelegrins que durant aquests dies recuperen tot el protagonisme. Ells són l'eix de l'ambientació que es viu als carrers i fan de fil conductor de les representacions d'època acompanyats de tolits, soldats, vilatans, endevinadors, artesans, consellers i tota mena de personatges donen vida a la recreació històrica.

Els principals canvis introduïts en aquesta edició de Romeus han estat la representació a la plaça del Bo-Bo de "L'encant del Llaüt", l'escena del festeig entre el trobador i la dama, i la recuperació de "La Llegenda de la Mà Morta" al carrer dels Espilons. 

El públic ha seguit massivament les representacions d'aquesta primera jornada que han arrencat a ¼ de 12 amb "La rebuda del Pare Abat", al passeig de la Canaleta, i el "El Safareig", que els espectadors han omplert de gom a gom a les dues sessions programades a les 12 i a 2/4 de 2 del migdia. 

L'Escenificació del Burg ha traslladat el pes de l'acció a la plaça de l'Església, on els espectadors han gaudit de l'activitat que generaven les obres de construcció d'edificis –en aquest cas de l'Església parroquial de Sant Pere-. Un any més, la bastida gegant construïda a la façana lateral de l'edifici juntament amb la presència de mestres artesans vitrallers, picapedres i ferrers, entre molts altres, han esdevingut un dels moments àlgids de la jornada.

Tampoc ha faltat la teatralització dels efectes de la pesta, amb el pas dels metges visitant els malalts i la comitiva encarregada de recollir les víctimes de la malaltia, ajagudes als carrers. 

"La marxa dels metges", impotents davant la manca de recursos per lluitar contra l'epidèmia, i la representació de l'autosacramental del "Miracle de Sant Sebastià", a l'interior de l'església, han tancat el cercle del relat històric que pretén explicar Romeus.

La taverna de la Font Gran ha estat l'espai de gresca per excel·lència, amb les cançons de taverna que ha interpretat l'Orfeó Monistrolenc i les danses renaixentistes de l'Esbart Monistrol Dansaire. Les taverneres, el vi i la carn a la brasa han acompanyat els visitants durant una primera jornada assolellada que ha permès que Monistrol mostrés la seva millor imatge.

Emissió en directe del programa "1Món.cat"

Aquest diumenge Romeus 2016 serà objecte de la realització, en directe des de la plaça de la Font Gran, del programa "1Món.cat" que la XAL emetrà entre les 4 i les 6 de la tarda des de Monistrol per a una cinquantena de televisions locals d'arreu del país, entre elles, Canal Taronja Televisió. El programa, de dues hores de durada, explicarà amb reportatges i entrevistes en directe els principals elements de Romeus i de la Festa de Sant Sebastià, que es va celebrar aquest dimecres.

La Festa dels Romeus és una iniciativa de Monistrol Turisme i l'ajuntament de Monistrol de Montserrat que compta amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat i d'una dotzena d'entitats i empreses vinculades a la vila: ADF Monistrol de Montserrat, l'AMPA Sant Pere, l'AMPA FEDAC, el CAU La Bestorre, l'agrupació de Diables i tabalers Els Tronats, l'Esbart Monistrol Dansaire, els Geganters i Grallers de Viserta, l'Orfeó Monistrolenc, Agrupació Teatral de Monistrol, la Parròquia de Sant Pere, l'Associació de Sant Sebastià i el Cremallera de Montserrat.


Vídeo: Streammedia