Tret de sortida al Pla Xarxa de Governs Locals de la Diputació

Dionís Guiteras ha posat èmfasi en el fet que "Catalunya i la demarcació de Barcelona són asimètriques", fet que requereix tot un conjunt d'"eines per donar suport als serveis que ens demana la ciutadania"

Agustí Comas, Mercè Conesa, Dionís Guiteras i Valentí Junyent.
Agustí Comas, Mercè Conesa, Dionís Guiteras i Valentí Junyent. | Diputació
Redacció
20 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:10h

Agustí Comas, Mercè Conesa, Dionís Guiteras i Valentí Junyent. Foto: Diputació


La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, han presentat aquest dimarts el nou marc de cooperació local per aquest mandat. L'acte, celebrat a la seu del Consell Consell Comarcal del Bages, ha estat dirigit a les comarques del Bages, Berguedà i Moianès.

Conesa ha destacat la importància de "donar el tret de sortida al Pla Xarxa de Governs Locals apropant-nos al territori" i ha remarcat que la Diputació treballa per oferir un "suport integral" a un territori tant divers com és la demarcació de Barcelona.

En aquest sentit, el vicepresident primer ha posat èmfasi en el fet que "Catalunya i la demarcació de Barcelona són asimètriques", fet que requereix tot un conjunt d'"eines per donar suport als serveis que ens demana la ciutadania".

A l'acte també han assistit el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas, com a amfitrió de l'acte.

Principals instruments de cooperació

A través del Pla "Xarxa de Governs Locals 2016-2019", la corporació desplegarà l'exercici de les seves competències en matèria de cooperació i assistència local amb una vocació municipalista, orientada a prestar un suport integral als governs locals, però també centrada en les persones i en l'aposta per la diversificació econòmica del territori.

D'aquesta manera, la garantia de la cohesió social, el foment de la diversificació econòmica del territori, l'aposta pel compliment dels principis de transparència i bon govern, i la promoció de l'equilibri territorial són els principals objectius. En aquest sentit, la Diputació aposta per reforçar la cooperació i l'assistència local en favor dels petits municipis i d'aquells altres que, per qüestions geogràfiques o demogràfiques, compten amb unes característiques especials. És per aquest motiu que el Pla preveu una regulació específica per als petits municipis i per als consells comarcals.

La "Xarxa de Governs Locals 2016-2019" treballarà amb els ajuntaments a través de quatre àmbits d'actuació per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials de la Diputació als governs locals: prestació de serveis públics i garantia de la cohesió social; manteniment i reposició d'inversions per al foment de la diversificació econòmica; nova inversió per al foment de la diversificació econòmica; i solvència financera.

Tot plegat es gestionarà a través de les Meses de concertació (espais entre els representants de la Diputació i dels governs locals, en els quals es contrasten les necessitats i es preacorden les actuacions del mandat i els recursos), els Catàlegs de serveis (ofertes periòdiques de recursos que la Diputació presenta als ens locals en format de llibre electrònic per satisfer les seves necessitats), els Programes complementaris (instruments específics de cooperació elaborats de forma contingent), i altres instruments de naturalesa anàloga.

Per al proper any, el Catàleg de Serveis té prevista una dotació de 58,6 MEUR, un 7,5% superior al 2015. Durant l'anterior mandat, el suport de la Diputació de Barcelona als governs locals va ser de 1.176 MEUR.