Manresa acull les Jornades d’Escola Rural per a la Formació de Mestres de Catalunya del 2009

Les Jornades se celebren els dies 29 i 30 d’abril, i hi prenen part prop de 200 estudiants de Magisteri.

Redacció
30 d'abril del 2009
Les Jornades d’Escola Rural per a la Formació de Mestres de Catalunya, organitzades pel GIER (Grup Interuniversitari d’Escola Rural), se celebren enguany a Manresa. En concret, els dies 29 i 30 d’abril. El GIER està format per la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdeG), la Universitat de Lleida (UdeL), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Vic (UdeVic) i la Universitat Ramon Llull (URL).  

Les Jornades d’Escola Rural per a la Formació de Mestres de Catalunya se celebren anualment des de l’any 1995 amb la intenció d’apropar els estudiants de Magisteri de totes les universitats catalanes a la realitat de les escoles rurals. Per tant, les Jornades arriben enguany a la 14a edició.

Cada any es procura escollir un lloc de Catalunya diferent amb l’objectiu d’anar recorrent tot el territori nacional per connectar amb tota la comunitat educativa i social. En aquesta ocasió, s’ha triat Manresa i la comarca del Bages. L’organització de les Jornades compta amb la implicació de l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, l’Oficina de Turisme de Manresa i el Centre de Recursos Pedagògics, i tots els mestres pertanyents a les diverses Zones Escolars Rurals (ZER) a les quals s’ha demanat col•laboració (ZER del Bages, ZER del Cardener, ZER de la Gavarresa i ZER del Moianès).

Cada any s’escull una temàtica principal que es converteix en l’eix sobre el qual se centra la conferència impartida pels experts i la participació reflexiva dels estudiants. Enguany el tema central és Com s’aprèn a l’escola rural?. A banda, les comunicacions dels estudiants recullen també altres motivacions relacionades amb l’escola rural. Es tracta de reflexions que els estudiants han tingut ocasió d’observar durant les seves pràctiques en una d’aquestes escoles i ho han aprofundit amb una fonamentació teòrica.

La immersió durant dos dies dels estudiants de Magisteri en la realitat de l’escola rural en les diferents activitats proposades (visites a escoles, participació en tallers, tertúlia amb mestres, intercanvi d’impressions entre els estudiants a partir de la presentació de comunicacions...), els ajuda a conèixer i a valorar la tasca d’aquests professionals il•lusionats i innovadors que, al voltant de la diversitat dels seus alumnes, han de treballar amb metodologies que facilitin l’intercanvi d’idees, els ajudin a créixer cognitivament i a consolidar els coneixements adquirits fins al moment.

Les jornades d’Escola Rural tenen també com a fita la interrelació entre els estudiants de les diverses universitats en un ambient de treball i d’oci. Al mateix temps, els partici  pants en la trobada tindran ocasió de conèixer l’entorn en el qual estan situades les escoles que visitaran. També podran visitar la ciutat de Manresa, de gran riquesa històrica i cultural.