Monistrol reedita el pelegrinatge col·lectiu amb els Romeus

La festa tindrà lloc aquest cap de setmana

La Festa dels Romeus torna el cap de setmana a Monistrol.
La Festa dels Romeus torna el cap de setmana a Monistrol. | AjMdM
Redacció
18 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:23h

La Festa dels Romeus torna el cap de setmana a Monistrol. Foto: AjMdM


Monistrol de Montserrat es submergeix durant el cap de setmana del 23 i el 24 de gener en el quart viatge en el temps que la vila fa realitat gràcies a la recuperació de bocins de l'etapa històrica més transcendent de la vila que més de 200 persones materialitzaran en escenes i quadres de teatre al carrer amb la Festa dels Romeus.

Els pelegrins ompliran els carrers del nucli antic d'una vila totalment transformada per les olors i l'ambientació que acompanyaran les 8 representacions, entre escenes i accions de teatralització, que enguany conformen el programa que Romeus 2016 oferirà al públic visitant. 

Història, cultura i tradició són els eixos d'aquesta festa col·lectiva que pretén divulgar el moment històric durant el qual Monistrol va passar de la foscor causada pels estralls de la pesta al màxim esplendor del creixement econòmic i urbanístic, a partir del ressorgiment col·lectiu que suposa l'eradicació de la pesta a través la intercessió de Sant Sebastià, patró del poble.

Romeus enllaça la tradició d'una festa milenària originada amb el Vot de Poble a Sant Sebastià amb un projecte que pretén popularitzar i ampliar el corpus de la Festa Major d'hivern, que es celebra aquest 20 de gener, i que té com a element més destacat el Ball del Bo-Bo, màxima expressió de l'agraïment dels monistrolencs i monistrolenques al seu patró.

La presentació de les novetats de la Festa de Sant Sebastià i de la Festa dels Romeus ha tingut lloc aquest dilluns al matí al casal cultural de Can Gibert. L'acte ha comptat amb la participació de l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, el representant de l'Associació de Sant Sebastià i guionista de les escenes de Romeus, Joan Pozo; el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparició, i la directora del Grup Taelus de Comunicació, Pilar Goñi.

De la mà de Canal Taronja Televisió, el diumenge 24 de gener la Xarxa Audiovisual Local instal·larà el plató del programa "1 Món.cat" a la plaça de la Font Gran des d'on farà d'aparador de la festa amb entrevistes, reportatges i actuacions en directe a l'entorn de les festes de Sant Sebastià i de Romeus. L'emissió, en rigorós directe, es podrà veure per un total de 57 canals de televisió d'arreu del país. L'emissió del programa serà entre les 4 i les 6 de la tarda. 

L'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, s'ha mostrat satisfet de l'evolució que ha experimentat la festa durant aquests tres primers anys d'arrencada, període en el qual "hem aconseguit trobar l'equilibri necessari per consolidar el projecte de Romeus gràcies a la vocació transversal i participativa amb que va néixer, de la mà d'entitats i voluntaris i voluntàries del poble". 

En la mateixa línia, el gerent el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, ha reiterat el comprimís de la Generalitat amb projectes que, com Romeus, "destaquen per la seva base social i participativa" i ha posat en valor el treball desenvolupat per actualitzar i convertir les tradicions en un reclam turístic per a l'entorn del Montserrat.

Consolidada l'estructura de Romeus, la festa afegeix nous elements de dinamització, com és el cas de la primera edició del Concurs de Fotografia de Romeus que pretén aprofitar tot el potencial que presenta la festa a nivell d'imatge. Les bases del concurs es poden consultar a la pàgina web de Romeus.

Sant Sebastià: Festa Major d'Hivern

Els actes a l'entorn de la renovació del Vot de poble a Sant Sebastià, que data del segle XV, arrenquen el dimarts, vigília de Sant Sebastià, amb la passada i el repic de campanes i l'ofici de completes, a les 8 del vespre. La cerimònia es clou amb la representació, a l'interior de l'església de Sant Pere, de l'autosacramental que explica el martiri del patró de la vila. 

La cercavila, l'ofici solemne –amb l'assistència dels administradors i autoritats- i el pregó que pronuncia el Credencer de la festa, centren la primera part del programa festiu que es clourà al migdia amb el tradicional aperitiu i la posterior ballada de sardanes que es desenvolupa a la plaça del Bo-Bò, escenari del popular ball que els administradors clouen al vespre. Durant la tarda, les autoritats i administradors prenen part d'un nou Cercavila que els condueix fins a l'església parroquial, on comença i acaba la multitudinària processó que recorre el casc antic de la vila enmig del silenci i el llum dels ciris que acompanyen la imatge del sant en l'única ocasió que aquesta surt del temple. En acabat, la veneració de les relíquies i el cant dels Goigs de Sant Sebastià clouen el cerimonial religiós que deixa pas al refresc de germanor i el tradicional ball del Bo-Bò. Durant aquesta recepció prèvia, que es desenvolupa al local d'Art i Esplai, es fa la presentació al poble de la parella del Prior, la identitat del qual no es desvetlla fins aquell moment.

Amb un programa que reprodueix fidelment la celebració tradicional de la festa, l'Associació de Sant Sebastià ha introduït elements encaminats, principalment, a divulgar la tradició de la festa entre els més petits a través de propostes com la Gimcana de Sant Sebastià, que celebra aquest dilluns, 18 de gener, la setena edició amb gran èxit de participació. La iniciativa posa a prova els coneixements sobre la tradició de Sant Sebastià entre els nenes i nenes de Monistrol.

Enguany, la Festa Major d'Hivern comptarà amb la presència de la religiosa Sor Lucia Caram, que serà a Monistrol per presenciar al Ball del Bo-Bò i per recollir la recaptació solidària d'aliments que l'Associació de Sant Sebastià entregarà a Caram per a la Fundació Rosa Oriol.

Finalitzada la recepció es procedeix al ball del Bo-Bo i la proclamació dels nous Administradors, és a dir, les parelles balladores del pròxim any. L'elecció dels balladors es realitza a través d'un sorteig que l'Associació realitza entre les parelles que prèviament s'hi han inscrit durant l'assemblea que celebra el dia de Sant Esteve.

Consolidació del corpus teatral de Romeus

La quarta edició de Romeus consolida el corpus teatral, tant pel que fa al nombre d'escenes com pel que fa als continguts de les mateixes, que s'han anat ampliant i millorant amb la introducció de nous elements històrics als llarg de les tres edicions anteriors. Enguany, el programa de representacions recupera "La Llegenda de la Mà Morta", que torna al carrer dels Espilons, i reedita l'exitosa escena de "L'encant del Llaüt", que canvia d'emplaçament i es trasllada a la plaça del Bo-Bò.

L'estructura de les representacions de la Festa dels Romeus s'han programat de manera que reprodueixen cronològicament, tant dissabte com diumenge, els fets històrics que donen lloc al Vot de Poble: l'Arribada dels Romeus i la Rebuda del Pare Abat, a les 11 i a ¼ de 12 del matí, al passeig de la Canaleta; i l'Escenificació del Burg –que recrea la construcció de l'església parroquial, a la plaça de l'Església- i la teatralització dels Efectes de la Pesta pels carrers Sant Pere i Manresa –una de les accions que més impacte té per la veracitat de la seva posada en escena-, a ¼ i 2/4 de 1, respectivament. Els matins es clouran amb l'escena costumista d'El Safareig, que es desenvoluparà al safareig públic del poble, a la Font Gran, amb les converses i enrenous que tenien lloc a l'entorn de l'activitat de rentar la roba.

Les representacions es reprenen a les quatre de la tarda, amb les Danses Renaixentistes de l'Esbart Monistrol Dansaire i les Cançons de Taverna de la mà de l'Orfeó Monistrolenc que tindran lloc a les 4 i a ¼ de 5 de la tarda, a l'entorn de La Taverna que funcionarà durant tot el cap de setmana a la Font Gran. 

Una nova representació de l'escena còmica de L'encant del Llaüt (17:00), juntament amb les danses infantils i contes infantils (17:30 i 17:15) i la teatralització dels efectes de la pesta (18:00), completaran la programació de tarda que tindrà com a moments destacats les dues representacions que es recuperen de "La llegenda de la mà morta", 1/4 de 7 i a les 7 de la tarda al carrer dels Espilons. Aquest és un dels muntatges més vistosos de la festa que pretén reproduir, a partir d'un espectacle de llums i acrobàcia aèria, el funcionament del joc de les pilones que penjaven antigament del campanar de l'església. 

Cada una de les jornades es clourà amb la "La Marxa dels metges", derrotats per la impotència i sense solucions "terrenals" per afrontar els efectes de la malaltia en la població. En aquest moment de màxima desesperació, Romeus connecta directament amb directament amb la traïció religiosa que origina la devoció per Sant Sebastià, i introdueix el gran espectacle final, que enguany només es representarà diumenge, a 1/4 de 8 del vespre, a mode de cloenda de la festa "El Miracle de Sant Sebastià", que es representarà a l'interior de l'església parroquial.

L'espectacle arrenca en el moment més crític generat pels estralls de la pesta, que ha reduït la a un terç. Aquest motiu porta el Consell de la Vila decideix buscar una sortida divina a la situació i adopta la decisió, a través de l'ús acostumat d'un Vot de Poble, adreçar-se a Sant Sebastià, el màrtir que la tradició cristiana té com a referent per afrontar la pestilència. El Vot de Poble, amb caràcter perpetu, consisteix en la celebració d'una missa solemne i d'una processó en la seva festivitat i, si la vila és deslliurada de la malaltia, reconèixer-lo com a patró i protector. 

La Festa dels Romeus es clourà amb l'espectacle de L'Erudit, que es va estrenar l'any pasta amb gran èxit de públic a partir del relat històric dels fets que s'expliquen durant Romeus i una espectacular posada en escena amb música, llums i teatre als peus de la muralla renaixentista, al passeig de la Canaleta.
 

Programa dels Romeus 2016