El Moianès es conjura per acabar amb la contaminació a la riera de la Tosca

La Cosa Nostra organitza aquest dissabte una trobada dels regidors de medi ambient, del conseller comarcal i d'entitats implicades per coordinar una resposta a aquest problema | Posteriorment a la trobada es farà una taula rodona oberta al públic

Redacció
15 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:23h
Pas de la riera la Tosca per la vall de Marfà, al terme de Castellcir, al Moianès
Pas de la riera la Tosca per la vall de Marfà, al terme de Castellcir, al Moianès | Núria Padrisa

Pas de la riera la Tosca per la vall de Marfà, al terme de Castellcir, al Moianès. Foto: Núria Padrisa


Regidors de Medi Ambient de diversos municipis del Moianès, el conseller comarcal del Moianès relacionat amb el medi ambient, i representants de diverses entitats ecologistes es trobaran aquest dissabte al matí i al migdia per coordinar-se a l'hora de buscar solucions a la contaminació que pateix la riera de la Tosca, o de la Golarda, des de Moià, fins a Marfà, al terme de Castellcir, Monistrol de Calders i Calders, que agafen aigua de la riera.

La trobada sorgeix com a iniciativa de La Cosa Nostra en veure que les solucions al problema són complicades, i demanen un esforç coordinat de tots els pobles del Moianès, aprofitant, a més a més, el recent reconeixement comarcal.

La taula rodona constarà d'una part a porta tancada -de 10 a 12- amb els agents implicats, analitzant el problema i buscant compromisos unitartis si s'escau i tot seguit es farà un debat obert en què tothom hi podrà aportar les seves preocupacions i propostes, de 12 a 2 del migdia. Tot plegat a la sala petita del Casal de Moià.

Què està passant?

L'associació La Cosa Nostra explica alguna de les conclusions a les que ha arribat per explicar aquesta contaminació. Totes les aigües de Moià passen per la depuradora municipal abans d'acabar a la riera de Castellnou, que comunica amb la de la Golarda o Tosca. 

La depuradora va ser construïda l'any 1999 sense contemplar el creixement poblacional i industrial del poble. Des del mateix 1999 "tenim constància que hi ha problemes en el funcionament de la depuradora, que tenen com a conseqüència, l'aigua comença a baixar bruta".

Expresat amb dades, l'associació explica que la depuradora de Moià està concebuda per gestionar un volum d'aigua de 1.650m3. Si aquest volum se supera, l'aigua passa menys temps a dins la depuradora i no té temps de netejar-se. L'any 2007, per exemple, entrava diàriament un cabal mitjà de 2.077m3.

De la mateixa manera, continuen, la depuradora està capacitada per tractar uns certs nivells de contaminació expressats en DQO, si l'aigua que hi entra està massa contaminada, la depuradora no la pot tractar correctament.

Així, un cabal massa gran i a més massa contaminat, fa que la depuradora estigui permanentment funcionant molt per sobre de les capacitats per les quals va ser construïda. La situació actual fa que la depuradora de Moià només pugui tractar part dels residus orgànics que li arriben.

Per acabar-ho d'adobar, la llei catalana que regula els abocaments d'aigües, permet uns paràmetres d'abocament que no concorden amb la infraestructura de sanejament existent a Moià. Moià permet uns paràmetres que serien útils per a depuradores molt més grans, però que "no són vàlids si la finalitat és que el riu baixi net".

L'associació aclareix que aquesta problemàtica no és exclusivament de Moià, ja que la riera rep aigües de Castellcir i Castellterçol, i al mateix temps desemboca a Monistrol i a Marfà (Castellcir), i dóna aigua a Calders.
Arxivat a