Balaguer, nova Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català

Redacció
13 de gener del 2016
Actualitzat a les 11:55h
Assumpció Balaguer
Assumpció Balaguer

L'Acadèmia del Cinema Català ha nomenat l'actriu de teatre i cinema manresana, Asunción Balaguer, nova Membre d'Honor de l'acadèmia, en una cerimònia oficial que es porta a terme aquest dimecres al Palauet Albéniz de Montjuic. Balaguer compartirà distinció amb Narcís Agustí, Jaume Figueras, Elisenda Nadal i Leopoldo Pomés, en un acte presidit per l'Alcaldessa de Barcelona.

Narcís Agustí, fundador de la cadena de cinemes OCINE, Asunción Balaguer, actriu de teatre i cinema, Jaume Figueras, degà de la crítica cinematogràfica catalana, Elisenda Nadal, fundadora de Fotogramas i Leopoldo Pomés, fotògraf i publicista, se sumen a la nòmina de Membres d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català, un reconeixement de la institució i els companys de professió a persones que s'han distingit per la seva trajectòria professional i la seva contribució al cinema.

Cada un dels nous Membres d'Honor és glossat per una persona propera a l'homenatjat. A l'acte també hi assistiran els nominats i les nominades als VIII Premis Gaudí per fer la tradicional fotografia de família.

Biografia

Asunción Balaguer (Manresa, 1925) és actriu de teatre i cinema. Formada a l'Institut del Teatre, s'inicià professionalment a Barcelona amb l'obra L'alcova vermella de Josep Maria de Sagarra al Teatre Romea. L'any 1948 va entrar a formar part de la companyia madrilenya Lope de Vega de Manuel Tamayo, amb la que va interpretar textos clàssics.

Balaguer es va casar amb el també actor Francisco Rabal el 1951, mateix any que debutava actuant davant de les càmeres sota les ordres de José Luis Gamboa a Perseguidos (1952). Des d'aleshores començà un llarg idil·li amb el setè art que la va portar a participar, com a actriu protagonista o secundària, a més de quaranta llargmetratges d'autors de tan renom com Emilio Martínez-Lázaro, Lulú de noche, (1985), Jaime de Armiñán, La hora bruja, (1985), Juncal (TV), 1989, El palomo cojo, 1995), Fernando Trueba, El sueño del mono loco, (1989), Jaime Camino, El largo invierno, (1992), Pilar Miró, El pájaro de la felicidad, (1993), Pedro Costa, Una casa en las afueras, (1995), Arturo Ripstein, El evangelio de las maravillas, (1998) o Montxo Armendáriz, Silencio roto, (2001). També en televisió ha tingut una llarga i fructuosa trajectòria, participant a tv movies i a multitud de sèries d'èxit com Teresa de Jesús (1984), Polseres vermelles (2011), Gran Hotel (2011) o Merlí (2015).

L'any 1999, Balaguer va rebre el Premi Sant Jordi (ex aequo) per la seva interpretació a Las huellas borradas d'Enrique Gabriel, paper gràcies al qual també va ser reconeguda amb la Biznaga de Plata al Festival de San Sebastián. El 2011 va rebre el Premi Ercilla i el Premi Ciutat de Palència a la Millor Interpretació de Repartiment per El pisito i els darrers anys, la Unión de Actores l'ha guardonat amb fins a quatre premis: Tota una vida –a la seva trajectòria– (2011), Millor Actriu de Repartiment de Teatre per Follies (2012) –paper gràcies al qual es va fer també amb el Premi Max– i Millor Actriu de Repartiment de Televisió per Gran Hotel en dues ocasions, 2013 i 2014.