El govern de Carles Puigdemont, també sense consellers bagencs

Meritxell Ruiz a Ensenyament, Meritxell Serret a Agricultura i Jordi Baiget a Empresa i Coneixement, les darreres confirmacions | Meritxell Borràs i Jordi Jané, els dos consellers que continuaran responsabilitat respecte l'executiu Mas

Carles Puigdemont, aquest dilluns a Girona
Carles Puigdemont, aquest dilluns a Girona | Carles Palacio
Redacció
12 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:27h

Com és habitual en els governs encapçalats per Convergència, el Bages tornarà a quedar-se sense representació en el nou executiu català. Malgrat el pes demogràfic i la situació geogràfica de la comarca, pas intermedi entre Lleida i Girona, i la metròpoli i el Pirineu, en comptades situacions el Bages té pes en el govern de la Generalitat, i quan aquest és convergent, aquestes situacions són zero. Les dues darreres conselleries bagenques daten de l'època dels tripartits. Jordi Valls (PSC) va ser conseller de Treball i Indústria pocs mesos el 2006, i Josep Huguet (ERC) també va entrar a mitja legislatura el 2004 per portar la cartera de Comerç, Turisme i Consum fins a 2006, i passades les eleccions ho va ser d'Innovació, Universitats i Empresa fins a 2011. Des de llavors, res més.



Cartipàs del Govern de Carles Puigdemont

El primer executiu de Carles Puigdemont, que té com a responsabilitat pilotar el procés de transició nacional, ja està tancat. Aquest dimarts al matí, poques hores abans de la presa de possessió, ha transcendit el darrer nom, el de Meritxell Ruiz al capdavant d'Ensenyament.

Meritxell Serret a Agricultura –una de les grans incògnites fins a darrera hora- i Jordi Baiget a Empresa i Coneixement –havien sonat molt els noms de Toni Castellà i també el d'Oriol Amat- han estat les darreres confirmacions per al nou govern. De fet, el diputat de Demòcrates de Catalunya també apareixia en les darreres travesses per a Ensenyament però finalment ha quedat fora del Govern.

Meritxell Borràs a Governació i Jordi Jané a Interior seran els dos únics consellers que mantindran la responsabilitat respecte el darrer executiu d'Artur Mas. Ambdós van entrar a formar-hi part fa pocs mesos després del trencament de CDC amb UDC. Per altra banda, també continuarà Santi Vila al Govern però passant de Territori a Sostenibilitat a Cultura.

La resta de noms noms del Govern

Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva dirigiran les tres grans àrees del nou executiu mentre que s'estrenaran com a consellers Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), Toni Comín (Salut), Dolors Bassa (Benestar, Treball i Família) i Carles Mundó (Justícia).
 
El primer executiu de Carles Puigdemont
President: Carles Puigdemont (@KRLS). Exalcalde de Girona i expresident de l'Associació de Municipis per la Independència. Perfil complet.

Vicepresident i responsable de l’àrea econòmica: Oriol Junqueras. President d’ERC, exalcalde de Sant Vicenç dels Horts i exeurodiputat.

Àrea econòmica

Empresa i Coneixement: Jordi Baiget, fins ara secretari de Govern en funcions. Substituirà Felip Puig.
Territori i Sostenibilitat: Josep Rull (@joseprull), coordinador general de CDC i home fort de l’organització del partit. Anys enrere ja havia sonat per ocupar aquesta cartera. Perfil complet.
Agricultura, Alimentació, Ramaderia i Pesca: Meritxell Serret (@MeritxellSerret), fins ara coordinadora d'incidència de política de l'ANC i coordinadora d'organització interna de la Fundació de Món Rural. Proposada per ERC, havia estat regidora de Vallfogona de Balaguer.

Portaveu del Governi responsable de l’àrea social: Neus Munté (@neusmunte), actual vicepresidenta i dirigent de CDC.

Àrea social

Salut: Toni Comín (@toni_comin), diputat, provinent del PSC i Ciutadans pel Canvi. Proposat per ERC.
Ensenyament: és l'única conselleria que encara manca per definir.
Cultura: Santi Vila (@santivila), actual conseller de Territori i Sostenibilitat, figura important del sector moderat de CDC, exalcalde de Figueres. La seva confirmació depèn de l'elecció per a Ensenyament.
Benestar, Treball i Família: Dolors Bassa (@dolorsbassac), exdirigent del sindicat UGT a Girona, proposada per ERC. Va ser regidora de Torroella de Montgrí pels republicans. Perfil complet.

Responsable de l’àrea institucional i conseller d’Afers Exteriors: Raül Romeva (@raulromeva), diputat i exeurodiputat.

Àrea institucional

Governació: Meritxell Borràs (@txellborras), que continuarà en el càrrec. Exregidora de l'Hospitalet de Llobregat per CDC.
Interior: Jordi Jané, que continuarà en el càrrec. Exdiputat de CDC al Congrés.
Justícia: Carles Mundó (@carlesmundo), advocat, fundador de l’entitat Drets.cat i exsecretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat.