Es publica «La petita puça», un conte sobre la discriminació de gènere

Es tracta d'una iniciativa del SIAD de Manresa i l'associació "Ai, Carai!", que ha tret a la llum l'editorial Zenobita

Redacció
11 de gener del 2016
Actualitzat el 12 de gener a les 0:55h
La història de la Petita Puça no és desconeguda per a molts bagencs. De fet, l'any 2010, per commemorar els actes del Dia Internacional contra la violència envers les dones, l'Àrea de la Dona del Consell Comarcal del Bages va organitzar la Cantata de la Petita Puça, un conte ideat per  l'associació cultural i socioeducativa "Ai, Carai!" i representat en veu alta que mostrava els efectes de la discriminació de les nenes pel sol fet de ser nenes i que donava les eines per poder canviar aquesta situació.

Ara, sis anys més tard, la història d'aquesta puça ha quedat plasmada en un llibre, a través de la iniciativa del Servei d'Informació a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Bages, que va encarregar a Maria Navarrete -membre d'"Ai, Carai!"- que la tornés a escriure per ser publicada. "La petita puça", a més, compta amb dibuixos de Cristina Villa i amb el disseny de Liliana Navarrete.

Editat per Zenobita, l'objectiu del conte és que els infants i les persones que expliquin aquesta història es posin les ulleres de la igualtat i entenguin que tots som únics i especials, i que la discriminació i/o la violència de gènere s'han d'eradicar per acabar amb el patiment innecessari de totes les persones que la pateixen. 

Al final del llibre hi ha un CD interactiu editat per "Ai, Carai!" amb les cançons que són al conte i també les versions instrumentals perquè els infants les puguin cantar com si fos un karaoke.  

L'argument del conte
La protagonista del conte, la Petita Puça, és una artista de circ que gaudeix de la seva feina i és feliç. Però un dia les coses comencen a canviar: arriben al circ uns mags a qui no agraden les nenes i que amb el seu menyspreu aconsegueixen que la puça estigui trista. A partir d'aquest comportament discriminatori, els animals del circ rebutjaran la violència, evitaran comentaris despectius respecte les persones de l'altre sexe i valoraran de forma positiva les diferències. Amb tot això s'aconseguirà la igualtat entre uns i altres.