Torna el Primer de Maig a Manresa per partida doble

CCOO, UGT, CiU, PSC, ERC, ICV, EUiA i la Federació d’AAVV del Bages d’una banda i AJM, CUP, Maulets, SEPC i IAC de l’altra convoquen a la mobilització pel dia del treball a Manresa, el proper 30 d’abril, amb una manifestació que compartirà recorregut però es diferenciarà en dos blocs.

Redacció
28 d'abril del 2009
Després de gairebé 7 anys de la darrera manifestació laboral de caire general que hi va haver a Manresa amb motiu de la Vaga General de juny de 2002 i de la mateixa manera que llavors, el proper dijous, 30 d’abril, a les 7 de la tarda, a la Plaça Onze de Setembre, hi ha dues convocatòries de manifestació pel Primer de Maig, dia del treballador, amb la crisi com a principal argument. La darrera manifestació a Manresa del Primer de Maig havia estat el 1993.

Per una part CCOO i UGT, amb l’adhesió de CiU, PSC, ERC, ICV i EUiA com a partits polítics, i de la FAV de Manresa, sota el lema “Plantem cara a la crisi” argumenten que les comarques centrals són una de les zones de Catalunya on la crisi s’està deixant notar més, amb més de 13.500 aturats a la comarca del Bages, amb un augment interanual del 85%. Això ha motivat que els sindicats i partits majoritaris, juntament amb la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa convoquin a la manifestació per a reclamar un pla econòmic per al Bages, millors infraestructures comunicatives, més protecció per als aturats i un reforçament de les polítiques socials als ajuntaments, entre d’altres coses. La convocatòria és a la Plaça Onze de Setembre, aquest proper dijous a partir de les 7 de la tarda, i la manifestació transcorrerà pel Passeig Pere III fins arribar a la Plaça de Sant Domènec on Natxo Tarrés, dels Gossos, llegirà un manifest. Tot i que no s’han fet previsions sobre assistència, el fet de que la crisi afecti a la majoria de la població fa pensar als organitzadors que l’assistència pot ser massiva. Entre els convocants es va destacar la voluntat de que la unitat aconseguida per aquesta convocatòria serveixi per a accions futures.
 
Lluny d’aconseguir aquest propòsit d’unitat, pocs minuts després d’aquesta convocatòria, AJM, CUP, Maulets, SEPC i IAC feien públic que compartirien horari i recorregut amb la manifestació de CCOO i UGT però amb un altre manifest, un altre cartell i situant la seva convocatòria en un bloc diferenciat de la manifestació. La CUP valorava positivament que els sindicats majoritaris haguessin fet seva la voluntat d’organitzar una mobilització pel Primer de Maig a Manresa tal i com havia demanat la Candidatura, però veien diferències importants amb els dos sindicats i amb les altres forces polítiques com per a compartir-hi convocatòria. La CUP entén que els partits polítics del govern de la ciutat i a la comarca no es poden desentendre dels motius de la crisi i la seva importància local com si ells no en tinguessin cap mena de responsabilitat política i tot fos motivat per causes externes. Aquesta segona convocatòria tindrà el mateix recorregut però després d’arribar a la Plaça de Sant Domènec, continuarà fins la Plaça Gispert on faran una botifarrada.