Els Reis, més a prop que mai dels més menuts en una Cavalcada diferent

Milers de persones s'han aplegat al centre de Manresa per veure la Cavalcada d'enguany, que ha presentat novetats amb un futur prometedor

El Rei Gaspar parlant amb una nena a la Plaça Sant Domènec.
El Rei Gaspar parlant amb una nena a la Plaça Sant Domènec. | AFT.
Aina Font Torra
06 de gener del 2016
Actualitzat a les 20:21h

El Rei Gaspar parlant amb una nena a la Plaça Sant Domènec. Foto: AFT.


Qui ho havia de dir que un canvi en el recorregut habitual de la Cavalcada de Manresa aplegaria més adeptes que mai en el darrer tram del seguici de Ses Majestats fins arribar a la Plaça Major? Potser és perquè les novetats sempre agraden i la gent tenia ganes de veure com els Reis de l'Orient caminaven a peu des de la plaça Sant Domènec fins el seu destí, l'Ajuntament de la ciutat -recordem que aquest any la Cavalcada, en comptes de fer el recorregut de cada edició (que en el darrer tram passava per la Muralla del Carme, el carrer Joc de la Pilota i el carrer Sobrerroca fins arribar a la plaça Major) ha patit una lleu variació tenint en compte les obres que s'estan duent a terme al carrer Joc de la Pilota, fet que ha provocat que el camí dels protagonistes de la nit es desviés cap a la plaça Sant Domènec, pugés pel carrer Sant Miquel i acabés a la plaça de l'Ajuntament- o potser és perquè els carrers que han trepitjat enguany i per primera vegada el Melcior, el Gaspar i el Baltasar són més concorreguts que el Joc de la Pilota o el Sobrerroca; el cas és, però, que un cop acabat el seguici de la Cavalcada, la Plaça Major ha quedat immersa en un niu de gent. De fet, els espectadors ocupaven la totalitat de la plaça. Un fenomen que feia anys que no es donava. "És molt aviat per dir-ho però pensem que la cosa ha anat bé. Ha estat el primer any que hem fet aquest recorregut a peu. Segur que hi ha hagut errors però el balanç que en fem és positiu" ha sentenciat Imma Torrecillas, una de les organitzadores de la Cavalcada, que ha manifestat que "la idea [de fer un tram de la corrua a peu] ens ha agradat i pot ser que tingui continuïtat". De fet, una de les coses que destaquen els membres de l'entitat capdavantera en l'estructuració de l'esdeveniment -l'Agrupació Cultural del Bages- és l'èxit que ha tingut el tram que s'ha fet a peu. I és que des de la Plaça Sant Domènec han estat centenars els nens i nenes acompanyats de les seves famílies que han anat seguint els Reis Mags d'Orient fins a la porta de l'Ajuntament. És un punt afegit pels més menuts de casa el fet de veure Ses Majestats tan a prop seu, caminant com ells i, fins i tot poder-hi intercanviar algunes paraules. 

A banda de la novetat, però, el seguici ha passat, com ja és habitual, per la Muralla de Sant Francesc, la Muralla de Sant Domènec, el Passeig Pere III, la Plaça Onze de Setembre, la Plaça Bonavista, la Carretera de Vic i per la Muralla del Carme, tots els trams amb una afluència de gent gens menyspreable i visiblement més elevada que en anys anteriors. En total han estat 19 carrosses -dues menys que en el 2015- i 900 participants de diverses entitats els que han donat vida a la Cavalcada, que ha tingut una durada de més de dues hores i mitja, contant els parlaments que han fet tan l'Alcalde de Manresa, Valentí Junyent, com el Rei Negre -Baltasar- al balcó de l'Ajuntament de la capital del Bages. 

Amb unes semblances curioses a tres manresans, el Melcior -que era ben bé com si fos l'expresident del Montepio de Conductors, Joan Bertran; el Gaspar -que no podia amagar la seva retirada a Domènec Casasayas, president d'AMPANS- i el Baltasar -que algú comentava que era clavat a l'exregidor del PSC a l'Ajuntament de Manresa, Josep Lluís Irujo-, han fet l'adoració al pessebre situat just davant del consistori i han rebut, per part de l'alcalde de la ciutat, la clau que obre totes les cases perquè puguin repartir els regals als nens i nenes que encara creuen en la màgia d'uns reis que vénen de molt lluny, amb els seus camells i que ho veuen tot, tot i tot.