Les dominiques donen part del convent de Santa Clara per al projecte Mosaic

La Fundació Germà Tomàs Canet tenia una cessió d'ús fins a 2030, però ara en tindrà la titularitat a través de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu

Pere Fontanals
04 de gener del 2016
Actualitzat el 05 de gener a la 13:25h
Edifici modern del Convent de Santa Clara de Manresa.
Edifici modern del Convent de Santa Clara de Manresa. | Pere Fontanals

Edifici modern del Convent de Santa Clara de Manresa. Foto: Pere Fontanals


"La idea és que si algun dia nosaltres faltem [en referència a les actuals germanes dominiques de Santa Clara], ningú no pugui destinar la part moderna del convent a altres usos que no siguin els que busca el projecte Mosaic". D'aquesta manera, explica Sor Lucía Caram, la donació que han fet les dominiques contemplatives de l'edifici modernista del seu convent a la Fundació Germà Tomàs Canet que és qui impulsa aquest programa social que pretén assegurar una assistència integral i de qualitat a les persones que pateixen problemes de salut mental o addiccions de la Catalunya Central.

L'any 2000 s'havia signat una cessió d'ús de l'edifici de 30 anys amb la fundació per al desenvolupament del projecte Mosaic, però "seguint la paraula del Papa Francesc, vàrem creure que era necessari despendre'ns de patrimoni d'una forma efectiva, no només de paraula sinó amb l'acció", explica la monja.

I així va ser com les germanes dominiques van dividir notarialment la propietat del Convent de Santa Clara i la part en que es desenvolupa el programa social Mosaic des de l'any 2000 va ser donada a la Fundació Germà Tomàs a través de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

La donació inclou l'edifici modern del convent, que data de 1902 i és obra de l'arquitecte Alexandre Soler i March i la seva parcel·la adjacent que dóna accés a l'edifici des del carrer. Aproximadament són 1.000 metres edificats en tres plantes, i un altell que actualment no té ús.

Mosaic és un pla estratègic a llarg termini destinat a donar resposta a les necessitats de caire social de les persones afectades per un problema de salut mental, que treballa de forma coordinada i complementària amb l'assistència sanitària. Mosaic, a part de l'OTL Bages, també gestiona el Club Social Mosaic i col·labora en diferents iniciatives a favor de les persones que pateixen problemes de salut mental. 

Mosaic és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Manresa, la Fundació Althaia, les Germanes Dominiques del convent de Santa Clara i l'Orde dels Germans de Sant Joan de Déu, a través de la Fundació Germà Tomàs Canet.