La Cantata de Nadal de Bertran i Oriola fa vibrar la cripta de Cardona

L'Escolania de Sant Miquel amb el seu director Ovidi Cobacho.
L'Escolania de Sant Miquel amb el seu director Ovidi Cobacho. | GSMC
Redacció
28 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:07h

L'Escolania de Sant Miquel amb el seu director Ovidi Cobacho. Foto: GSMC


El passat diumenge els joves músics i cantaires de l'Escolania de Sant Miquel van estrenar la Cantata de Nadal del poeta Manuel Bertran i Oriola (1901-1976) a Cardona.

Fill de Cardona, Bertran i Oriola fou un poeta místic d'arrel autèntica i d'una personalitat fermíssima, feta de convicció cristiana i catalanitat. Durant tota la seva vida va treballar als Tallers Vulcano de Barcelona, dedicant el seu temps lliure a l'escriptura. Des de 1921 publicà importants poemes com "Fantasia gramatical", que obtingué la Viola d'or i d'argent als Jocs Florals de Lleida l'any 1932, o "Jesucrist en mi", que aconseguí la Viola l'any 1934 als Jocs Florals de Barcelona. El 1955 obtingué el premi Ciutat de Barcelona amb el llibre de poemes "Ciutat de Déu". L'any 1974 fou proclamat Mestre en Gai Saber. 

La Cantata de Nadal, una breu obra publicada l'any 1947 i mai abans no interpretada a la seva vila natal, és un recull de versos d'inspiració nadalenca que segueixen l'estructura de les parts variables d'una missa. Segons sembla, l'obra fou estrenada per l'Orfeó Gracienc en una versió musical d'Antoni Pérez Simó que gaudí d'un gran èxit durant diversos concerts nadalencs. Tanmateix, els joves cantaires cardonins la van interpretar en una nova versió amb cançons tradicionals de nadal intercalades, arranjades pel seu director Ovidi Cobacho Closa. 

El recital va realitzar-se a la cripta gòtica dels Sants Màrtirs de Cardona, una construcció del gòtic tardà (S. XVI) ubicada sota l'altar de l'església parroquial de Sant Miquel que va quedar totalment desbordada per la gran afluència de públic. La iniciativa, impulsada per la Germandat dels Sants Màrtirs i diverses entitats cardonines, s'emmarca dins el cicle cardoní "Vetllades Culturals a la Cripta", organitzat amb motiu dels actes de commemoració del 75è aniversari del retorn de les relíquies dels patrons de la vila ducal, Sant Celdoni i Sant Ermenter, després de la seva desaparició a l'inici de la Guerra Civil (1936).

Paral·lelament, en el mateix espai, s'hi ha exhibit durant tot aquest mes de desembre una exposició fotogràfica que comprèn diferents períodes de la història de la Coral Cardonina i l'Escolania parroquial d'ençà del 1958 fins als nostres dies. Una mostra que ha estat vista per centenars de visitants i que es clourà el primer cap de setmana de gener. 
Arxivat a