Exigeixen recuperar el camí de la Creu de Tort

Una trentena de personalitats de Manresa entren un escrit a l'Ajuntament instant-lo ha habilitar urgentment aquest camí públic, del Pont Vell a Santa Clara, que actualment es troba tallat pel mur que va aixecar un particular

Part del camí de la Creu del Tort en una foto històrica.
Part del camí de la Creu del Tort en una foto històrica. | Arxiu particular
Pere Fontanals
23 de desembre del 2015
Actualitzat a les 20:41h

Part del camí de la Creu del Tort en una foto històrica. Foto: Arxiu particular


Responsables del Centre d'Estudis del Bages, de Meandre, dels Amics de l'Art Romànic, de la Divina Pastora, de l'Associació Memòria i Història de Manresa, de l'AVV de les Escodines, Òmnium Cultural del Bages, El Pou de la Gallina i una vintena llarga de personalitats més interessades en la conservació del patrimoni han entrat una instància a l'Ajuntament de Manresa sol·licitant la recuperació del Camí de la Creu del Tort, que puja des del Pont Vell, segueix tot passant pel davant de la Font de Fans i després trenca cap a l’esquerra i, travessant el torrent de Tort, s’enfila fins a la Font del Tort i va a parar als peus de la Creu del Tort al Camí Vell de Santa Clara.

Aquest camí, que segons l'escrit presentat està referenciat en un document d'arrendament de terres que data de 1331, va ser tapiat amb un mur de formigó "fa anys" per un particular amb una propietat adjacent que talla el dret de pas que es conservava i que encara era vigent el 1974 i el 1996, com es demostra en dos plànols de l'època. El mateix escrit recull compromisos del ple del mateix Ajuntament instant-se a recuperar el pas d'aquest camí que no s'han executat.

Segons recull la instància, el camí tenia dos saltants d'aigua, el saltant del Tort, actualment canalitzat, i el saltant del Bana. L'escrit també recorda com a anècdotes, que en l'aiguat de 1907 el camí va servir per salvar les treballadores de la fàbrica de vora el Pont Vell, o que els jesuïtes que feien el tercerat el feien servir per anar a buscar aigua al Pouet de Bufalvent i a la Font de la Guineu, ambdós punts ara desapareguts.

Els signants de la instància avisen que si no es procedeix a l'enderroc del mur, per part del particular que el va aixecar o, subsidiàriament, per l'Ajuntament, el consistori podria concórrer en prevaricació en no fer complir la llei en un camí catalogat com a públic.

La instància adverteix que en cas de no tramitar-se la sol·licitud amb la deguda urgència, els signants es reserven el dret de denunciar el cas als jutjats.