L'alcalde de Castellnou assumeix que el vigilant és il·legal

"Entre obeir la legalitat o prioritzar la seguretat dels veïns, vàrem triar aquesta segona opció", es justifica | Des de l'oposició l'avisen: "Això no és el Far West"

Pere Fontanals
22 de desembre del 2015
Actualitzat el 23 de desembre a les 15:28h
El ple de Castellnou votant unànimement en suport al 9-N
El ple de Castellnou votant unànimement en suport al 9-N | Dolors Cots

El ple de l'Ajuntament de Castellnou de Bages d'aquest dilluns va evidenciar la il·legalitat amb la que ha treballat durant 21 dies un brigada municipal fent de vigilant, amb roba i vehicles policials, sense que s'hagués creat el servei, ni la plaça, ni s'hagués passat per ple, ni comunicat a la Subdelegació General de Coordinació Policial de la Generalitat.

De fet, un dels punts del ple era començar el procés de creació del servei, malgrat que el vigilant treballava des de l'1 de desembre. I en aquest fet es varen centrar les intervencions dels portaveus dels partits a l'oposició, Carles Claret, de Convergència, i Domènec Òrrit, d'ERC, que després d'aclarir que "estem d'acord amb la creació d'aquest servei", van retreure al govern socialista haver comès la "irresponsabilitat" d'haver vestit un brigada de policia i haver-lo posat a patrullar pel municipi.

En aquest sentit, Òrrit va començar posant sobre la taula que el primer que estava en risc era el propi treballador que "pot enfrontar-se a presó per usurpació de funcions públiques" ja que no es pot vestir una persona de policia "sense complir els tràmits legalment establerts". Des del govern, l'alcalde Francesc Martínez va assumir que no havien seguit la llei, però que "vàrem prioritzar la seguretat dels veïns". "Què havíem de fer davant dels robatoris que hi havia hagut al Serrat? Esperar tres mesos per a crear el servei?" es va preguntar retòricament. El secretari municipal, entremig, deia que allò no es podia fer i s'escudava amb que "jo ja ho vaig avisar".

El regidor dels republicans hi va afegir també les irregularitats laborals que contravenien el propi reglament que es posava a votació. "Segons el seu reglament, la plaça ha d'estar coberta per un funcionari de carrera, i segons l'estatut de la funció pública, la nova plaça s'ha de cobrir donant-ne publicitat, amb transparència, garantint la lliure concurrència...", llegia, i preguntava al secretari. I el secretari deia que no, "no compleix cap d'aquests articles ja que, per començar, la persona designada no és funcionari de carrera".

El regidor de seguretat, contraataca

Davant l'allau d'arguments, el regidor de seguretat, Manel Valero, va contraatacar posant el poble per davant. "No es preocupi, que ja farem arribar a la gent que ni hi esteu d'acord amb garantir la seva seguretat", va engegar, i quan Òrrit i Claret van voler replicar, els va tallar "no, no pots dir que estàs d'acord amb tenir un vigilant si ho tires tot per terra".

Valero va defugir les evidències d'il·legalitat amb la que es trobava des de feia 21 dies el treballador, i va centrar la seva intervenció en defensar la necessitat del servei de vigilància i la persona triada, que ningú no havia posat en dubte. "Estem satisfets perquè la persona sap el què ha de fer i perquè tenim el suport de la majoria del poble", va afirmar, "i el vigilant coneix el poble, les cases i, fins i tot, les matrícules dels cotxes dels veïns del poble", va sentenciar.

Sobre els costos, Valero va assegurar que havia "perdut moltes estones fins que vaig trobar aquest vehicle de segona mà" i va reconèixer que s'havia ofert el servei al brigada "per no crear una nova plaça laboral a l'Ajuntament".

Davant l'evidència que encara es volia justificar la il·legalitat del procediment, des de l'oposició, Claret s'exclamava "no pot ser que qui ha de fer guardar la llei, se la salti alegrement", i Òrrit se'n feia creus "això no és el Far West!".

I encara faltava la definició de "persones foranes"

A banda de posar sobre la taula les "greus irregularitats" que suposaven tenir una persona fent funcions de vigilant sense autoritzacions, el ple va entrar en aigües més pantanoses quan Òrrit va demanar què significava el "control de persones foranes" que recollia l'escrit dirigit als veïns. Valero va respondre, sense immutar-se, que es referia, per exemple, "als drapaires que pugen al Serrat els diumenges" o als "marroquins que volten per les masies, i que no hi van, precisament, a recollir herbes".

Aprovada per unanimitat

Finalment, la proposició de creació del servei de vigilant municipal va ser aprovada per unanimitat amb els vots favorables de tots els regidors. Malgrat tot, aquest fet no va evitar que Òrrit i Valero tornessin a enganxar-se quan el republicà va apuntar que el vigilant "no tindrà funció sancionadora, tal i com recollia el text que s'havia de votar", i el regidor de seguretat el va contradir fent una interpretació molt pròpia de les funcions que li atribueix el cos legal català.

Després d'aprovar-se el servei per ple, l'Ajuntament l'ha de posar a informació pública al DOGC, al BOPB, al cartell d'anuncis i al web municipal durant 30 dies, després dels quals es podran crear les places per cobrir-lo. Aquest dimarts al matí, el vigilant ha patrullat el poble vestit amb roba de brigada, però a la tarda ha tornat a anar uniformat.