El Guimerà serà illa de vianants durant tota la campanya de Nadal

La prova es farà des del 18 de desembre fins a l'11 de gener | La nova zona de vianants donarà continuïtat peatonal del carrer Guimerà fins a la plaça Sant Domènec a través d'un nou pas de vianants

Redacció
11 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:13h
Representants de l'Ajuntament i del comerç durant la presentació de les mesures.
Representants de l'Ajuntament i del comerç durant la presentació de les mesures. | AjM

Representants de l'Ajuntament i del comerç durant la presentació de les mesures. Foto: AjM


Després d'analitzar els resultats de l'experiència de l'any passat, en què es va tallar el carrer Guimerà els dissabtes i festius de la campanya comercial de Nadal, l'Ajuntament de Manresa, d'acord ambla UBIC i l'Associació de Comerciants del Carrer Guimerà, ha decidit implementar un seguit de modificacions en la mobilitat, que constituiran una prova pilot que convertirà el carrer Guimerà en una illa de vianants durant tota la campanya de Nadal i donarà continuïtat peatonal del carrer Guimerà fins a la plaça Sant Domènec a través d'un nou pas de vianants.

Els detalls de la prova pilot han estat presentats aquest divendres al migdia, al carrer Guimerà, per la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez; la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Àuria Caus; i les representants de l'Associació de Comerciants del carrer Àngel Guimerà, Neus Uró, M. Mercè Tarragó i Nuri Viñas.

Olga Sánchez ha manifestat que la voluntat de la prova pilot "és la de convertir el carrer Guimerà en una illa de vianants restringint el trànsit en general" amb l'objectiu de "dinamitzar l'activitat comercial donant continuïtat a l'illa de vianants fins a la plaça de Sant Domènec i minimitzant el coll d'ampolla que suposen les tanques de la plaça, algunes de les quals seran retirades". La regidora ha afegit que aquestes mesures es completaran també "amb el reforç de la informació, de la senyalització i del transport públic".

Per a la regidora de Mobilitat "ens ha semblat una bona opció portar a terme aquesta simulació en una de les èpoques de més afectació al trànsit i la mobilitat per extreure conclusions i definir quina ha de ser l'opció més viable en un futur immediat".

Per la seva part, Àuria Caus ha manifestat que aquestes mesures "pretenem guanyar en qualitat de vida, fomentant l'activitat comercial en aquest entorn i facilitant la connectivitat cap al Centre Històric". La regidora de Comerç ha explicat que és una aposta "agosarada" que caldrà valorar i analitzar amb detall per veure si té una bona resposta i "perquè pugui tenir continuïtat en el futur".

Finalment, Neus Uró ha assegurat que "estem contents de fer aquest pas endavant, i posteriorment, podrem opinar de si ha estat una bona experiència o no". La representant dels comerciants ha afegit que "encara estem treballant per acabar de concretar algunes accions per dinamitzar i ambientar el carrer i donar caliu en aquestes dates nadalenques".  

La prova es farà des del 18 de desembre fins a l'11 de gener

Així, a partir del dia 18 de desembre i fins al dia 11 de gener, aquest important vial comercial de la ciutat restarà restringit al trànsit general de vehicles, una mesura que respon a la petició de l'associació de botiguers per incentivar i dinamitzar l'activitat comercial i, alhora, facilitar la mobilitat dels vianants i de transport públic en unes dates de molta concurrència de persones en aquest entorn.

L'any passat, el tall de trànsit del carrer Guimerà va plantejar afectacions diverses a nivell de circulació rodada, accés de veïns, transport públic i càrrega i descàrrega. Per aquest motiu, i amb la voluntat de fer modificacions de mobilitat que puguin tenir continuïtat en el temps, l'Ajuntament de Manresa ha decidit fer una prova pilot al llarg de tota la campanya de Nadal, coincidint amb l'època de l'any de més vendes i activitat a les botigues i amb més dies d'obertura comercial autoritzada.

Illa de vianants del carrer Guimerà

El pla de mobilitat consisteix en establir com a illa de vianants el carrer Guimerà, entre el carrer Canyelles (encara al Passeig de Pere III) i el carrer Sant Joan Baptista de la Salle. Això implica una restricció del trànsit privat en general, tot i que hi podran circular vehicles de residents que ho necessitin 24 hores, transport públic (línies 1, 3 i Festius), taxis, càrrega i descàrrega (de les 20 hores a les 12 del migdia), vehicles de serveis i d'emergències.

Es recomana al trànsit privat que es dirigeix al centre comercial de la ciutat que utilitzi els aparcaments públics propers, així com les zones d'aparcament de zona blava o lliures que solen estar més allunyats del centre.

Per tal de millorar la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels vianants, s'estableix el canvi de sentit de circulació del cantó esquerre (costat edifici Sindicats) del Passeig Pere III entre la plaça 11 de Setembre i la plaça Espanya. Així, els vehicles podran continuar el seu recorregut habitual per la banda dreta del Passeig (Institut Lluis de Peguera) o bé utilitzar el cantó esquerre d'accés al centre (tenint en compte que els vehicles no autoritzats es desviaran cap al carrer Canyelles).

Els passos de vianants de la plaça Espanya es prioritzen per la utilització de vianants, donant continuïtat al tram central del Passeig des de Crist Rei fins a la plaça 11 de setembre i no permetent-hi el pas de vehicles.

La zona blava del carrer Guimerà quedarà anul·lada i hi estarà prohibit l'estacionament a tot el carrer, excepte per les operacions de càrrega i descàrrega en l'horari establert.

Tall de trànsit darrer tram carrer Guimerà

El darrer tram del carrer Guimerà, entre Sant Joan Baptista de la Salle i la Muralla, es tallarà completament al trànsit, per tal que es converteixi en una zona exclusiva de vianants.

Els veïns que han d'accedir al seu gual per aquest tram ho hauran de fer per Passeig Pere III i Canonge Mulet, des de la Muralla Sant Francesc. Aquest accés s'obrirà de forma provisional però continuarà restringit el seu accés a veïns i càrrega i descàrrega.

La càrrega i descàrrega en aquest tram s'haurà de realitzar al primer tram del carrer Guimerà o altres zones que s'habilitaran al respecte. Es restringeix la sortida del pàrquing públic Porxada al carrer Guimerà. Aquest tall també implicarà el trasllat de la parada central de transport públic urbà. El servei de recollida de cartró es realitzarà fora d'aquest àmbit exclòs al trànsit, en els punts que s'indicarà a tal efecte.

Nou pas de vianants Muralla Sant Domènec

Dins les mesures de priorització dels vianants s'estableix un nou pas de vianants semaforitzat de forma provisional que connectarà el carrer Guimerà amb el Centre Històric de la ciutat, a través de la plaça Sant Domènec.

Prioritat al transport públic

Durant la campanya de Nadal es realitzarà un reforç de transport públic urbà en la línia 8 – perimetral estacions. En dies festius de comerç obert es passarà la freqüència de 1 hora a 30 minuts.

També es reforçarà la línia 1-La Balconada els dissabtes de la campanya de Nadal, passat de freqüències de 20 a 15 minuts en hores punta.

Per tal de donar prioritat i fluïdesa al transport públic al centre de la ciutat, es mantindrà el seu pas per el primer tram del carrer Guimerà, regulat com a illa de vianants.

Atès el tancament del segon tram del carrer Guimerà es traslladarà de forma provisional la parada central del transport públic de la ciutat a l'inici del mateix carrer (proper a Crist Rei).

Aquest canvi, tot i que crearà inconvenients als usuaris, atès que la parada no disposarà de marquesina, ni bancs, ni panell informatiu, es prova per tal de valorar el pas del transport públic pel carrer Sant Joan Baptista de la Salle, en comptes de pel darrer tram del carrer Guimerà.

Des del primer dia es faran una campanya de comunicació adreçada als usuaris informant-los dels canvis de parades de les línies afectades, amb presència d'informadors de l'Ajuntament a les parades afectades, així com amb fulletons informatius, informació a les parades, als busos, als comerços i a través de la web www.manresabus.com.

En concret, els canvis de les línies de transport públic urbà seran:

La línia 2 de la Parada, es desviarà per la carretera de Vic, fent la seva parada central a la Pl. Sant Domènec. S'anul·laran les parades de Bonavista, plaça Espanya i Guimerà.

La línia 1 i F6 (festius) dela Balconada trasllada la parada de Guimerà a l'inici del carrer Guimerà (Crist Rei) i la parada Mercat Puigmercadal es trasllada davant de l'edifici Infants (carretera de Vic).

La línia 3 dela Mion-plaça Catalunya, es trasllada de la parada de Guimerà a l'inici del carrer Guimerà (Crist Rei), fent la seva parada central a la pl. Sant Domènec.

Es manté la parada de taxi al carrer Guimerà. El transport públic interurbà es trasllada de la parada de plaça Espanya a Passeig Pere III (entre plaça Onze de Setembre i carrer Sèquia).

Valoració dels resultats de la prova pilot

Durant la prova pilot, s'aniran realitzant valoracions contínues amb tots els amb tots agents els implicats: veïns del centre, comerciants, usuaris de transport públic, serveis, policia local,...

Un cop finalitzada la campanya es farà una valoració global dels resultats que permetran considerar quins aspectes han estat positius o els que cal millorar per tal d'establir el carrer Guimerà com a illa de vianants.