Converteix un brigada en vigilant i el fa patrullar Castellnou sense els permisos

El govern municipal fa funcionar un vigilant saltan-se tots els procediments administratius, laborals i de seguretat | Fins i tot té vehicle serigrafiat amb sirenes blaves que són exclusives de les forces i cossos de seguretat

Pere Fontanals
04 de desembre del 2015
Actualitzat el 06 de desembre a les 19:16h
Capçalera del ban municipal en que apareix l'alcalde, el nou vigilant i el vehicle serigrafiat.
Capçalera del ban municipal en que apareix l'alcalde, el nou vigilant i el vehicle serigrafiat. | AjCNB

Capçalera del ban municipal en que apareix l'alcalde, el nou vigilant i el vehicle serigrafiat. Foto: AjCNB


L'alcalde socialista de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, i el seu equip de govern no esgoten la seva capacitat de sorprendre amb mesures i decisions que, en el millor dels casos, poden considerar-se d'extravagants.

El passat 26 de novembre, davant d'una setmana en que diverses cases de la urbanització del Serrat havien patit robatoris, Francesc Martínez, i el seu regidor de seguretat, Manel Valero, van informar els veïns del poble "de les mesures dissuasòries que l'Ajuntament posaria en funcionament" per evitar que es tornessin a repetir. La mesura, no gens modesta, era la de crear la figura del vigilant municipal a Castellnou de Bages.

Lluny, però, de portar a terme aquesta mesura de forma ordenada, seguint els procediments, i amb serenor, aquest mes de desembre l'Ajuntament de Castellnou ha emès un ban en el qual informa que el municipi ja disposa de vigilant municipal i que està a disposició de tot el veïnat. Fins i tot es fa públic el seu telèfon mòbil per si cal trucar-lo en cas d'emergència.

El nou vigilant municipal de Castellnou treballava fins ara de brigada, tot i que fa anys ho va fer de porter en una discoteca. Disposa de tot l'equipament necessari, i el consistori ja ha adquirit un tot terreny i l'ha serigrafiat. El vehicle, fins i tot, porta llums policials de color blau que són exclusius de les forces i cossos de seguretat i que, per tant no pot portar.

El govern de Castellnou va demanar assessorament als Mossos d'Esquadra per a la creació d'aquesta figura, però encara no ha tramitat cap document oficial.

En el mateix ban emès per l'alcalde s'afirma que a finals d'any la nova figura s'aprovarà per ple municipal. Tot i així, el vigilant fa dies que patrulla i actua, tot i no estar incorporat al catàleg de llocs de treball ni tenir una dotació pressupostària. La seva plaça s'ha cobert per designació directa, sense concurs públic, A més a més, la creació del vigilant municipal tampoc no ha estat informada a la Subdirecció General de Coordinació Policial de Catalunya, ni oficialment als Mossos d'Esquadra -l'assessorament demanat és purament consultiu-.

El tot terreny tampoc no ha passat per la Direcció General de Trànsit, on s'homologuen els vehicles policials i d'emergències, i on, quan ho faci, li faran treure els llums d'emergència blaus. El vigilant, a més a més, no ha tingut temps material de rebre cap tipus d'informació específica, tot i que, en aquest cas, la legislació no l'obliga.

La figura del vigilant municipal, regulada per l'article 16/1991 de 10 de juliol, té quatre funcions bàsiques: custodiar i vigilar bens, ordenar i regular el trànsit, participar en tasques d'auxili al ciutadà i vetllar pel compliment dels reglaments. En cap cas està en les seves funcions "vetllar per la seguretat" com assegura el document informatiu de l'ajuntament, ni el de "control de persones foranes".
 

Ban publicat per l'Ajuntament informant de la creació del vigilant municipal