El projecte bagenc Torna Terra es presenta a Dublin

Es tracta d’un projecte inèdit que neix amb marca pròpia gràcies a un treball en xarxa entre mengemBages, l'Era, l'Arada i el pagès Arnau Vilaseca

| 02/12/2015 a les 14:55h
Arxivat a: Economia i Empresa, productes proximitat, L'Arada, pagesia, MengemBages, L'Era, cooperativisme, Torna Terra, agricultura
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Europa s'interessa pel projecte Torna Terra Foto: Torna Terra


La ciutat Irlandesa de Dublín acull aquest dijous i divendres el seminari EIP- AGRI "Promovent la creativitat i l'aprenentatge a través dels sistemes de coneixement agrari i innovació interactiva" sobre l'estat de la pagesia a Europa. En el marc d'aquest congrés s'han triat diverses experiències europees per poder exposar els seus projectes innovadors o de bones practiques. En aquest context el projecte Torna Terra, impulsat des del Bages i el Solsonès, i que tot just està a les seves beceroles, ha estat elegit per la seva capacitat de crear xarxa, recuperar espais i buscar el retorn dels consumidors sobre els productes de les varietats de llavor recuperades.

Què és Torna Terra

Recuperar espais abandonats a través del conreu de varietats locals que també es recuperin i disposar el producte per al consum a través de circuits curts de comercialització i venda directa és el triple objectiu de la inèdita proposta. El projecte Torna Terra està impulsat per mengemBages de la cooperativa Frescoop i el pagès Arnau Vilaseca Puigpelat, de Cal Palà de Prades, la cooperativa l'Arada Sccl i amb la col·laboració del projecte Esporus de l'associació L'Era.

Torna Terra ofereix productes agroalimentaris amb un alt valor social. El projecte va més enllà de ser un multiplicador de varietats locals i modelador del paisatge. La idea de Torna Terra és que, a més, tots els productes tinguin un alt valor social, per això els principals proveïdors del projecte són empreses formades per treballadors amb risc d'exclusió social, cooperatives o empreses socialment responsables. Recuperar, conservar, comercialitzar a través del treball en xarxa.

L'Arnau Vilaseca Puigpelat és el responsable inicial de cercar espais i/o horts abandonats i de recuperar-los per tornar a fer-los productius. L'Era, a través del projecte Esporus, col·labora amb el projecte facilitant el planter de les varietats locals que es decideixen plantar. A més, assessora sobre quines varietats s'adaptaran millor a la situació climàtica, d'alçada i de característiques del terreny. Finalment, MengemBages es qui distribueix el producte a través de les seves botigues de barri i de la venda on-line a través de la seva pàgina web. La seva visió és molt important ja que el projecte Torna Terra també busca planificar la producció en funció dels seus possibles consumidors, per així poder reduir al màxim la generació d'excedents i retornar aquesta valuosa informació als bancs de llavors.

A la vegada, l'Arada SCCL aporta coneixement del patrimoni material i immaterial i assessora en activitats de restauració i promoció paisatgística. També é coneixedora de les xarxes empresarials locals i supralocals.

Els impulsors d'aquest projecte coincideixen a recordar que "una de les característiques és que no tenim pressa, volem fer les proves que siguin necessàries per anar aconseguint els objectius de forma consolidada sense por a utilitzar el mètode d'assaig i error tantes vegades com sigui necessari". El respecte absolut als cicles de la terra i a la situació climàtica de cada temporada formen part, també, d'aquest projecte.

Els productes i totes les accions que es duguin a terme dins el projecte Torna Terra tindran una marca amb etiquetatge propi que s'ha generat per identificar els productes que formin part d'aquest projecte que no només és un multiplicador i recuperador de la llavor, sinó que a l'hora és un escultor i modelador del territori i que recupera un consum local i propi de cada terreny per potenciar l'economia local.

Arnau Vilaseca, impulsor del projecte, explica que "també, volem que els principals proveïdors del projecte siguin empreses formades per treballadors/es amb risc d'exclusió social, cooperatives o socialment responsables com l'Associació Pro minusvàlids de Solsona i Comarca, Amisol, que ha elaborat unes etiquetes on s'explica el producte i que es poden reaprofitar com a punt de llibre, mentre que les caixes poden reutilitzar com a portatovallons.

Els sis pilars bàsics del projecte són la recuperació d'espais i horts abandonats, el conreu de varietats locals, la comercialització de proximitat, el cultiu ecològic, la potenciació del cooperativisme i la creació de xarxes, i, finalment, la col·laboració amb les entitats del territori que treballen amb i per les persones.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19