Sant Fruitós diu ara que l'aeròdrom ha demanat la llicència sense necessitar-la

L'Ajuntament assegura que l'escola de paracaigudisme només requereix d'una llicència de la Generalitat i atribueix la informació apareguda a Manresainfo.cat a una campanya per "menyscabar" les actuacions dutes a terme pel govern municipal

Imatge d'arxiu de l'Aeròdrom de Sant Fruitós.
Imatge d'arxiu de l'Aeròdrom de Sant Fruitós. | ACN
Redacció
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 27 de novembre a la 13:06h

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha emès un comunicat en que assegura que l'empresa BCN Skydive, SL, que gestiona l'activitat de paracaigudisme de l'aeròdrom Barcelona - Bages, ha presentat un projecte d'activitats al consistori "sense estar-ne obligada". El comunicat assegura que l'Ajuntament ha donat tràmit a aquest projecte "per poder tindre una exposició pública i a l'abast dels ciutadans, i poder-ne formular al·legacions i observacions i presentar els documents que s'estimin pertinents". 

El motiu de la publicació de la sol·licitud de llicència municipal, assegura el consistori, respon a un desig de "major transparència", pel que fa a l'aeròdrom, i no a una necessitat obligada de llicència municipal per desenvolupar l'activitat de paracaigudisme. L'escola de paracaigudisme és una activitat "inherent" a un aeroport o aeròdrom, i aquestes no estan subjectes a cap llicència municipal, d'acord amb la legislació vigent catalana en matèria aeroportuària.

El paracaigudime sí que necessita llicència municipal

Per molt que l'Ajuntament de Sant Fruitós hagi emès aquesta nota amb explicacions suposadament tècniques, independentment de l'ús convencional que li vulguin donar a l'aeròdrom, l'activitat de paracaigudisme i d'escola de paracaigudisme sí que requereix llicència municipal. I tal i com informavaManresainfo.cat, BCN Skydive porta des de maig gestionant salts amb paracaigudes i no ha estat fins a aquest dilluns que ha sortit publicada la sol·licitud de llicència municipal per a aquesta activitat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).

El paracaigudisme es regula com a activitat esportiva dins de les activitats recreatives a partir del Reglament d'espectacles públics i activitats recreatives, aprovat per decret 112/2010 de 31 d'agost per la Generalitat de Catalunya, que desplega la llei 11/2009 de 6 de juliol.

L'article 95 sobre llicències municipals d'aquest decret determina que "De conformitat amb els articles 13.1.c) i 29 de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, estan subjectes a llicència municipal:". I ja en el primer subpunt (95.a) assenyala que requereixen llicència municipal "Els establiments oberts al públic d'espectacles públics i d'activitats recreatives de caràcter permanent que no estiguin subjectes al règim de comunicació prèvia d'acord amb l'article 124 d'aquest Reglament".

L'article 124 del mateix Reglament contempla cinc excepcions a l'obligatorietat d'obtenir llicència municipal per desenvolupar l'activitat: "a) La modificació no substancial dels establiments oberts al públic que comptin amb la llicència municipal corresponent"; "b) Els establiments oberts al públic destinats a espectacles cinematogràfics"; "c) Els establiments oberts al públic destinats a espectacles públics i activitats recreatives musicals amb un aforament autoritzat fins a 150 persones"; "d) Establiments oberts al públic d'activitats de restauració amb un aforament autoritzat fins a 150 persones, i sempre que no disposin de terrassa o qualsevol altre espai complementari a l'aire lliure", i "e) Les actuacions en directe en els establiments recollits en el catàleg de l'annex I".

Com es veu, l'ensenyament o la pràctica del paracaigudisme com a activitat comercial no està contemplada en cap d'aquests cinc casos d'activitats que estiguin subjectes al règim de comunicació prèvia i que serien excepcions a la necessitat d'obtenir la llicència municipal.

El govern de Sant Fruitós denuncia "una campanya dirigida a menyscabar" les seves actuacions

Per si això no fos poc, l'Ajuntament finalitza el comunicat denunciant una campanya del diari per "menyscabar" les actuacions del govern municipal. Literalment "lamenta les interpretacions errònies que hagi pogut provocar aquest anunci, així com sancionem les manifestacions fetes des d'alguns mitjans [en referència a Manresainfo.cat] sense rigor en el sentit que s'està operant amb manca de llicència. Reiterem el nostre compromís amb el compliment estricte de la legalitat i rebutgem qualsevol campanya dirigida a menyscabar les actuacions rigoroses dutes a terme en tot moment des de l'Ajuntament i el seu govern".

"Una tramitació no obligatòria efectuada des de la voluntat d'una major participació ciutadana no hauria de ser motiu de controvèrsia, al contrari, cal entendre-la des de la voluntat d'apropar als ciutadans cap allò que succeeix al seu territori", segueix.

I acaba amb "per finalitzar, volem emetre un missatge de tranquil·litat i confiança, en el sentit que l'Ajuntament no ha permès ni permetrà en cap cas, saltar-se per part de ningú la legalitat establerta. I menys si cap, en referència a l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages".