L'aeròdrom de Sant Fruitós porta mig any fent paracaigudisme sense llicència

Malgrat que l'empresa BCN Skydive comercialitza i executa els seus salts des de primers de maig, no ha estat fins a aquest dilluns que no ha aparegut la sol·licitud de llicència municipal al BOPB

Imatge d'arxiu de l'Aeròdrom de Sant Fruitós.
Imatge d'arxiu de l'Aeròdrom de Sant Fruitós. | ACN
Pere Fontanals
26 de novembre del 2015
Actualitzat el 27 de novembre a la 1:27h

L'empresa BCN Skydive, SL, que comercialitza i porta a terme els salts en paracaigudes des de l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages, fa més de mig any que desenvolupa l'activitat sense tenir la llicència municipal d'establiments fixos oberts al públic, d'espectacles públics i activitats recreatives ordinàries per portar a terme el paracaigudisme.

Els salts en paracaigudes des de l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages es porten a terme, tal i com va fer públic l'empresa a través dels mitjans de comunicació, des del cap de setmana del 8 al 10 de maig, i no ha estat fins aquest dilluns que el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat la sol·licitud d'obtenció de la llicència municipal d'activitats. De fet, el web de l'empresa admet reserves per fer salts des d'aquella data.

Segons ha pogut saber Manresainfo.cat, BCN Skydive, SL va fer la seva primera sol·licitud el passat mes d'abril, abans de l'inici de l'activitat, però l'informe tècnic de l'Ajuntament va ser desfavorable. A partir d'aquell moment l'empresa tenia 10 dies per complementar les dades de la sol·licitud, i en cas de transcórrer aquest temps sense fer-ho, com així va passar, s'havia de començar de nou tota la tramitació.

Aquesta llicència és d'àmbit municipal i no té res a veure amb l'autorització d'Aviació Civil, de què l'aeròdrom sí que disposa. En alguns casos, quan l'activitat de l'empresa és innòcua, es permet l'inici de funcionament quan la llicència municipal es troba en tràmit, però en un cas com el d'explotació d'activitats de paracaigudisme, cal esperar a tenir l'informe tècnic favorable de l'Ajuntament per començar l'activitat, fet que si ha sortit publicat aquest dilluns al BOPB, ha d'haver estat, aproximadament, fa dues setmanes.

Una vegada l'Ajuntament ha aprovat la sol·licitud de llicència municipal d'activitats, les finques confrontades a l'aeròdrom tenen deu dies per presentar al·legacions. Passat aquest termini, la sol·licitud es publica al BOPB, i s'obre un nou període d'al·legacions, en aquest cas de 30 dies, en el que qualsevol persona, empresa o entitat, pot fer el mateix.

Durant aquests sis mesos de funcionament sense llicència l'Ajuntament de Sant Fruitós i, personalment, l'alcalde per Gent fent Poble, Joan Carles Batanés, han organitzat trobades informatives amb els veïns per explicar-los la normativa i el funcionament aeroportuari, coneixedors que els vols dels avions havien despertat descontentament entre els veïns.
 

L'Ajuntament vol fer creure que l'empresa no necessita la llicència