La generació del futur, protagonista dels actes contra la violència de gènere

Estudiants de batxillerat de diversos instituts han dut a terme activitats de reflexió i sensibilització en el marc del Dia Internacional per l'Eliminació de Violència envers les Dones

per Aina Font Torra , Manresa, 25 de novembre de 2015 a les 14:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un dels moments de l'actuació de 'La Teranyina', a la Plaça Major. Foto: AFT.


Alumnes de primer de batxillerat dels instituts Pius Font i Quer, Guillem Catà i Lluís de Peguera han tingut l'oportunitat de veure, aquest matí de dimarts a l'Auditori Plana de l'Om, l'obra de teatre "El Diari de Martina", del manresà Albert Cases, a través de la iniciativa dels instituts en qüestió i dels membres del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD). "Diari de Martina" és una producció interpretada pels actors Pere Font i Àngels Torrens, que posa sobre la taula la problemàtica de la violència de gènere a partir de la relació del Robert (Pere Font) i la Martina (Àngels Torrens). A través del diari personal d'aquesta darrera, l'acció va reconstruint la relació entre tots dos protagonistes que acaba, després d'escenes de gelos i d'actituds masclistes, amb un tràgic final.


Un final que ha servit als assistents a l'Auditori per encetar un debat conduït per la psicòloga del SIAD Montserrat Roig de Manresa, Montserrat Rodó: "Què hauria d'haver fet la Martina i què hauria d'haver fet el Robert per evitar la situació que hem vist?", ha deixat anar. Diverses mans tímides s'han anat aixecant mica en mica per demanar dubtes i compartir reflexions en veu alta: "la publicitat i el videojocs fan molt mal, perquè provoquen actituds violentes i falta de seguretat", ha dit algú; "com pot ser que si som la generació que en principi més sensibilitzats estem en aquest tema, hi segueix havent gent de la nostra edat que pateix violència de gènere?", ha demanat algú altre; "les xarxes socials aguditzen la problemàtica?"; "una persona maltractada se n'acaba sortint mai del tot del trauma psicològic?", "què feu des del SIAD quan us ve una dona que pateix violència a casa?". El debat s'ha acabat amb moltes incògnites que segurament serviran als estudiants per seguir treballant a classe. Un dels moments que ha causat més rebombori ha estat quan Rodó ha explicat que actualment, només a Manresa, hi ha 104 dones que van al SIAD perquè han patit violència masclista. D'aquestes 104, 71 encara la pateixen ara i 33 intenten pal·liar les seqüeles psicològiques que els hi han quedat: "la violència té conseqüències a llarg termini", ha dit.

Acte institucional

Un cop acabada la visualització de l'obra i la seva posterior reflexió, els alumnes dels tres instituts citats, juntament amb els del Lacetània, la Joviat i l'Ave Maria s'han aplegat a la Plaça Major per celebrar l'acte institucional del Dia Internacional per l'Eliminació de Violència envers les Dones, acompanyats per diversos regidors de l'Ajuntament de Manresa, així com també per les membres del Consell Municipal de la Dona i de l'Associació Llilium. 

Durant l'acte s'ha llegit un manifest escrit per les estudiants del Pius Font i Quer Aina Sánchez i Ainoa César, que ha anat seguit pel manifest del Consell Municipal de la Dona, llegit per Montserrat Margarit i per la lectura, també, del manifest institucional, consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes, que ha anat a càrrec de la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Barcelona, Ivet Castaño.

Finalment i abans de fer un minut de silenci en record a totes les dones víctimes de violència masclista, els alumnes del mòdul d'Animació Sociocultural de l'institut Guillem Catà, acompanyats pels actors Elisabeth Vila i Eduardo Castresana, han dut a terme una representació creada especialment per l'ocasió anomenada "La teranyina", on de forma simbòlica han exposat el dolor de les víctimes i la seva capacitat de superació.

 

Participació