Meandre demana a Sant Fruitós que no «mercadegi» amb el Parc de l'Agulla

L'entitat ecologista no pot entendre, "sinó és en el terreny de l'especulació", que un Ajuntament admeti a tràmit un projecte com el Portal de l'Agulla, que preveu la instal·lació d'un hotel, restaurants, un supermercat, una gasolinera i un aparcament per a camions a l'entrada del Parc

Redacció
25 de novembre del 2015
Actualitzat el 08 d'abril del 2016 a les 11:03h

Parc de l'Agulla. Foto: JMP


L'entitat ecologista Meandre s'oposa frontalment a la instal·lació al Parc de l'Agulla d'un complex que inclourà una gasolinera, un hotel, un supermercat, dos restaurants i una àrea de descans per a camions que tramita l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages a proposta d'un grup inversor barceloní.

"Just quan fa només quinze dies, Meandre celebrava l'ampliació del parc de l'Agulla amb l'adequació com parc agrari de les 19 hectàrees del turó de Guix, la desaparició del pàrquing de caravanes i l'arranjament del camins del Grau i del ramal de la Sèquia de Viladordis", arriba l'Ajuntament de Sant Fruitós amb aquesta "ignomínia", a la que es vol anomenar Portal de l'Agulla.

A més a més, segons recorda Meandre, el complex es vol construir en sol no urbanitzable, el projecte d'Ordenació del Consorci de l'Agulla no ho contempla i va en direcció contraria als objectius pactats des de 2007. També cal tenir en compte que el Pla Territorial de les Comarques Centrals i el Pla director del Pla de Bages qualifiquen els terrenys "com a sol protegit pel fet que es troben al bell mig de la connexió de les dues hortes, punt clau de l'Anella Verda".

"Ja als anys 90", segueix Meandre, "la Direcció general d'Urbanisme va aturar l'inici de la construcció d'un hotel sense llicència, fet que va desencadenar un moviment ciutadà per a la protecció definitiva del parc".

Meandre no pot entendre, "sinó és en el terreny de l'especulació o de mercadeig del paisatge", que un Ajuntament admeti a tràmit un projecte, Portal de l'Agulla, que tindria un impacte tant negatiu a l'entorn del parc, "una de les icones paisatgístiques de Manresa- Sant Fruitós i Santpedor, consolidat des de fa anys, com entorn per a gaudi i promoció de la salut de milers de ciutadans i punt d'interès turístic singular".

Meandre no entén tampoc que l'Ajuntament de Sant Fruitós "pugui veure algun aspecte positiu al fet de transformar els terrenys a l'entrada de l'Agulla en un Portal o àrea de descans per a conductors i camioners del tipus que ens trobem a les autovies i autopistes: espais irrellevants i buits d'essència i particularitat". 

Meandre espera que la proposta "no passi ni els primers tràmits d'Urbanisme, pel fet que no és possible justificar l'existència de cap interès públic d'un projecte que implica una desfeta paisatgística en un territori tant important per a la ciutadania, tant consolidat com a espai lliure i tant sensible com és el Parc de l'Agulla i el seu entorn". Meandre espera la resposta negativa de l'Ajuntament a una proposta que "només dóna resposta a l'interès econòmic particular d'un grup inversor, que mostra un cop més, la visió curta de mires de les polítiques locals recents".

Meandre demana i espera que el Consorci de l'Agulla participat pels Ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós descartin aquest projecte. Així mateix demana que d'una vegada per totes, des del Consorci es duguin a terme les mesures urbanístiques necessàries, "per tal de definir una proposta d'ordenació global i integradora del Parc i el seu àmbit d'influència que blindi definitivament l'aparició de propostes com la presentada".