Manresa acull dimarts una jornada sobre el dret d'asil

L'objectiu és for­mar als pro­fes­sion­als d'ens locals, de la Gen­er­al­i­tat i d'entitats socials per dotar-​los de coneix­e­ments, eines i recur­sos davant l'arribada de refugiats

Redacció
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:40h
Benestar Social i Família organitza aquest dimarts a Manresa una jornada sobre el dret d'asil. Aque­sta ini­cia­tiva de la Gen­er­al­i­tat s'emmarca dins del Pla de pro­tec­ció inter­na­cional a Catalunya i el Comitè per a l'Acollida de les Per­sones Refu­giades acti­vat arran de la crisi human­itària al Mediterrani.

L'objectiu és for­mar als pro­fes­sion­als d'ens locals, de la Gen­er­al­i­tat i d'entitats socials per dotar-​los de coneix­e­ments, eines i recur­sos a l'abast davant l'arribada de refugiats. El Depar­ta­ment de Ben­es­tar Social i Família, per mitjà de la Direc­ció Gen­eral per a la Immi­gració, ha organ­itzat una jor­nada sobre el dret d'asil a Catalunya que tin­drà lloc dimarts al matí a la seu de la Del­e­gació del Gov­ern a Manresa.

L'objectiu de la ini­cia­tiva, en col·laboració amb la Xarxa Asil​.cat i el Con­sell de l'Advocacia Cata­lana, és for­mar als pro­fes­sion­als d'ens locals, de la Gen­er­al­i­tat i d'entitats socials de la Catalunya Cen­tral que tre­ballen en l'àmbit de la pro­tec­ció inter­na­cional o tenen pre­vist fer-​ho.

Es tracta de dotar de coneix­e­ments, eines i recur­sos als assis­tents perquè puguin aten­dre els sol·licitants d'asil, detec­tar les seves neces­si­tats i deter­mi­nar els drets als que puguin tenir accés. Així mateix, s'explicarà la tasca que s'està duent a terme des del Comitè per a l'Acollida de les Per­sones Refu­giades que lid­era el Depar­ta­ment de Ben­es­tar Social i Família a través de sis grups de tre­ball: sen­si­bil­ització i edu­cació per al desen­volu­pa­ment, inven­tari de recur­sos, acol­li­ment, salut, ocupació-​ocupabilitat i infància.

La ses­sió comp­tarà amb una inter­ven­ció a càr­rec de la sub­comis­sió d'Estrangeria del Con­sell de l'Advocacia Cata­lana sobre els pro­ced­i­ments de pro­tec­ció inter­na­cional, les actua­cions i respon­s­abil­i­tats dels torns d'ofici i el seu paper essen­cial en la detec­ció dels casos d'asil. Per la seva banda, un rep­re­sen­tant de la Xarxa Asil​.cat s'encarregarà d'explicar les nocions més impor­tants d'aquesta figura jurídica, les claus per a la seva iden­ti­fi­cació i apor­tarà doc­u­mentació i recur­sos d'interès. També inter­vin­drà el coor­di­nador del Comitè per a l'Acollida de les Per­sones Refu­giades, Àngel Miret.

La jor­nada ja s'ha cel­e­brat a Barcelona, Girona i Tar­rag­ona i després de Man­resa tin­drà con­tin­uï­tat a Lleida diven­dres vinent. Les ses­sions for­ma­tives s'emmarquen dins del Pla de pro­tec­ció inter­na­cional a Catalunya que el Gov­ern va aprovar el 28 de gener de 2014 i el Comitè per a l'Acollida de les Per­sones Refu­giades acti­vat aquest 2015 arran de la crisi human­itària al Mediterrani.

La pro­tec­ció inter­na­cional és un fet social amb incidèn­cia a Catalunya. El 2014 es van reg­is­trar 786 sol·licituds d'asil, un nom­bre que enguany s'ha incre­men­tat de man­era sig­ni­fica­tiva. Es tracta de per­sones que busquen pro­tec­ció davant el temor fon­a­men­tat a ser perseguides al seu país d'origen o de residèn­cia habit­ual per motius de raça, religió, nacional­i­tat, opin­ions polí­tiques, per­ti­nença a deter­mi­nats grups socials, gènere o ori­entació sexual.