​«Els recursos per fer front al risc social d'infants i joves són molt limitats»

Ho va dir el conseller d'Acció Social i Ciutadana del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, en el marc d'una jornada celebrada a Castellbell i el Vilar on hi van assistir diversos professionals relacionats amb infants i joves

Redacció
23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 9:39h
Coincidint amb el Dia Universal dels Drets de l'Infant, el Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Castellbell i el Vilar van organitzar el passat divendres 20 de novembre la 1a Jornada sobre infància i adolescència en risc al Bages, que va analitzar les eines de què disposa el Bages per fer front al risc social d'infants i joves. La iniciativa va tenir una excel·lent resposta per part dels professionals que hi van assistir, la majoria dels quals tenen contacte assidu amb els infants i joves. Un centenar d'inscrits, entre mossos d'esquadra, advocats, directors d'institut, mestres, educadors, monitors de lleure, treballadors familiars, i altres perfils professionals van assistir a la jornada que va tenir lloc a Castellbell i el Vilar.

Radiografia del Bages
En el transcurs de la jornada es van exposar els resultats de l'estudi elaborat al territori per part de la Diputació de Barcelona a partir de la informació detallada de més de 1.800 expedients. El document va revelar que les necessitats de la infància es multipliquen en l'actual conjuntura, tot alertant de l'alt nivell de negligència que es dóna en algunes llars de la comarca. També es va posar de manifest l'organització caòtica de la llar, el desinterès per l'evolució a l'escola o per les necessitats bàsiques dels infants per part de pares i mares com a fets que desenvolupen en situacions de risc. L'estudi també recalcava que les dificultats econòmiques, els problemes per mantenir la conducta i els casos de maltractament psíquic i emocional són altres aspectes comuns al territori. 

Amb tot això, el conseller d'Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal del Bages, Albert Marañón, va apuntar que "tot i que els municipis apliquen polítiques per fer front a les situacions de risc els recursos són molt limitats i sovint s'han de fer autèntics miracles". Marañón va afegir que "els drets de la infància no poden esperar i s'han de dedicar els recursos que siguin necessaris". 
 
Bones pràctiques
La jornada va exposar casos de bones pràctiques per part dels Serveis Socials Bàsics del Bages. Els participants van poder conèixer les iniciatives K, de l'Institut Bages Sud i SSB de Castellbell i el Vilar; Pit-Stop, de Joventut i SSB de Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet, i el taller d'entrenament en habilitats parentals per a famílies, derivades des de SSB, presentat pel Consell Comarcal del Bages. També es va donar a conèixer el taller d'intel·ligència emocional per a famílies desenvolupat a Cardona i els tallers de criança positiva amb la petita infància programats a Monistrol de Montserrat.
 
Jornada intensa
La sessió va posar damunt la taula una de les qüestions que més preocupen a les famílies, que té a veure amb l'ús de les noves tecnologies. Des de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions no Tòxiques de la Fundació Althaia es va aprofundir sobre l'addició a les noves tecnologies per part d'infants i adolescents. 

En paral·lel, es va exposar el nou model d'intervenció socioeducativa per a infants, adolescents en risc i les seves famílies, a través de la participació d'Esther Rovira, responsable dels Serveis Preventius de la Direcció General de l'Atenció a la Infància i a l'Adolescència de la Generalitat. 

La jornada va posar el punt i final amb la representació de l'obra "Un edukador social en Alaska", a càrrec del grup Factoria Los Sánchez.