La historiadora manresana Rosa Toran Belver, Premi Bages de Cultura

El lliurament es farà el 27 de novembre en un acte on també es lliuraran els diversos guardons dels Lacetània

Redacció
18 de novembre del 2015
Actualitzat a les 9:49h
El dia 27 de novembre Òmnium Cultural del Bages atorgarà el 33è premi Bages de Cultura a la historiadora manresana Rosa Toran Belver, en un acte on també es lliuraran els diversos guardons dels Lacetània. 

Doctora en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professora d'aquesta matèria en diversos instituts. En col·laboració amb Cèlia Cañellas, amb qui ha publicat diversos llibres i col·laborat en moltes obres col·lectives, ha estudiat la política municipal durant la Restauració i la Segona República, i l'acció política de les dones, treballs pels quals ha rebut diversos premis: Borsa d'Estudis Agustí Duran i Sanpere, dins els Premis Ciutat de Barcelona, i el Premi Leonor Serrano.

En els darrers anys, ha investigat la deportació i la vida als camps nazis, singularment la dels republicans catalans i espanyols. Ha participat en una setantena de jornades d'estudi, on ha fet conferències, entre les quals cal destacar les pronunciades a Manresa: Revelar la veritat, reparar el mal, en l'acte de col·locació del retrat de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres (2004), o Amat-Piniella i l'Amical de Mauthausen durant els anys de la clandestinitat (2013), amb motiu de l'Any Amat-Piniella.

Ha publicat "Vida i Mort dels republicans als camps nazis" (Proa, 2002), "Mauthausen. Crònica gràfica d'un camp de concentració", amb Margarida Sala (Viena Edicions, Museu d'Història de Catalunya i Amical de Mauthausen, 2002), "Els camps de concentració nazis. Paraules contra l'oblit" (Ed. 62, 2005) i "Joan de Diego. Tercer secretari a Mauthausen" (Ed. 62, 2007).

Col·labora amb regularitat en premsa i revistes especialitzades, on ha publicat una setantena d'articles, el darrer dels quals: Montserrat Roig i la fidelitat a la memòria (Ara, 16.06.2015).

Ha estat comissària d'exposicions com Mauthausen, l'univers de l'horror (2001), Resistents i deportades (2003) o Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf (2015).

Actualment s'encarrega de la secretaria d'arxius i publicacions de l'Amical de Mauthausen, entitat que ha presidit durant el període 2006-2013.

El jurat entén que amb la seva feina ingent Rosa Toran ha reivindicat el record i la dignitat dels milers de republicans que van lluitar contra el nazisme en terres de França i personifica en la seva trajectòria la lluita contra l'oblit.

Detalls de l'acte de lliurament

L'acte de lliurament de premis es farà el divendres 27 de novembre, a les vuit del vespre, al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa, El guardó que rebrà Rosa Toran és obra de l'artista Josep Barés.

La glossa de la premiada anirà a càrrec de l'historiador manresà Joaquim Aloy i Bosch.

Aspectes de l'acte

En unes vitrines al vestíbul d'alcaldia es mostraran objectes personals de la guardonada. En el transcurs de l'acte, Clara Oliveres i Roger Costa, de Little Pink Pig, interpretaran la composició "Fauna", guanyadora del premi Sibelius de Cantautors 2014, i l'Orfeó Manresà l'obra "Campanades de records", de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2014.

Valoració de la participació en els premis Lacetània 2015

Aquest any el cartell dels Lacetània està format per 6 guardons (no s'ha convocat el premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística, en espera de redefinir-ne els objectius.

Es convoquen conjuntament amb el Centre d'Estudis del Bages, l'Ajuntament de Manresa, la Fundació Orfeó Manresà, Regió7 i Sibelius, amb la col·laboració de Framun, Tertúlies a la Cuina i la Família Esteve.

El veredicte es farà públic en l'acte del dia 27, però el que es pot avançar és que hi participen una trentena de treballs i que els que han obtingut més participació són l'Antoni Esteve (6 treballs) i el Regió7 de Comunicació (6 treballs).