Els matriculats a UManresa augmenten un 15% respecte l'any passat

En total, la UVic-UCC ha comptabilitzat un increment del 42% en els matriculats de nou accés en el primer any de federació

Redacció
16 de novembre del 2015
Actualitzat el 17 de novembre a les 10:59h
Alumnes de fisioteràpia de la FUB fent pràctiques.
Alumnes de fisioteràpia de la FUB fent pràctiques. | FUB

Alumnes de fisioteràpia de la FUB fent pràctiques. Foto: FUB


La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha augmentat aquest curs 2015-16 un 42% el nombre de matriculats de nou accés en títols oficials (amb un total de 2.503 estudiants nous). Són dades que s'han fet públiques aquest dilluns durant la roda de premsa de presentació de les primeres dades de matrícula del curs 2015-2016 de la UVic-UCC. Segons el rector Jordi Montaña, "l'augment és significatiu sobretot si es té en compte que ens trobem en un entorn difícil i que aquest era el primer curs en què l'acord federatiu entre la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages s'aplicava als estudis de grau". 

Aquest augment inclou tots els matriculats en els graus de la UVic, UManresa, els màsters oficials i els doctorats de la UVic-UCC, el Campus Professional, els estudiants del Grau de Traducció i Interpretació en Llengües Aplicades oferta conjuntament per la UVic i la UOC i els centres adscrits de BAU i EADA així com ESERP. 

Si ens fixem en els dos campus per separat, és a dir, sense tenir en compte l'acord federatiu, la UVic ha registrat un creixement d'un 16%, i UManresa, que era el primer any que matriculava alumnes sota el paraigua de la UVic-UCC i no de la UAB, ha crescut un 15%. 

Campus UManresa 
El campus UManresa ha incorporat un total de 406 nous alumnes de grau per al curs 2015-2016, un 15% més que el curs anterior. En conjunt, el nombre d'estudiants de grau en aquest campus és de 1.432, concentrats majoritàriament a la Facultat de Ciències de la Salut i, especialment, en els graus de Fisioteràpia i Infermeria. Amb tot, el creixement del volum de nous matriculats s'ha registrat, sobretot, a la Facultat de Ciències Socials, als graus d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i d'Educació Infantil. Valentí Martínez, vicerector del Campus UManresa, ha afirmat que "hem constatat la capacitat d'atracció i hem millorat el nivell de matrícula, en part per l'atracció d'alumnes internacionals, italians i francesos".

Les dones predominen entre aquest nou alumnat i sumen un 59% del total. Logopèdia és el grau més feminitzat, amb un 100% de dones entre els estudiants de nou accés. Només Fisioteràpia i ADE tenen una majoria d'homes entre els nous matriculats. La via d'accés majoritària en tots els casos és la superació de les PAU (un 60% del total), si bé és destacable el volum d'estudiants que hi accedeixen a través d'un Cicle Formatiu de Grau Superior en els graus d'Educació Infantil (amb un 41% d'accés des d'aquesta modalitat) i Infermeria (amb un 32%).

Un 68% de l'alumnat prové de Catalunya, però no és gens menyspreable el volum d'estudiants internacionals (un 27%), sobretot a Fisioteràpia, però també a Podologia i Logopèdia. 

Transformació Digital de l'Organització: projecte Diversity
La Universitat ha iniciat un projecte de transformació digital que la situarà en el nou entorn tecnològic i social. Es tracta del projecte Diversity, una iniciativa que permetrà digitalitzar els serveis i adaptar tot el que la divulgació de les eines del món digital pot aportar a l'activitat d'educació superior. Es tracta d'un objectiu ampli, que consisteix en la transformació de l'organització: des d'accelerar l'ús de recursos digitals a la docència, fins a aplicar a la gestió diària els avenços de les eines digitals o innovar en les metodologies d'aprenentatge i gestió del coneixement. 

Diversity, que prové d'un joc de paraules entre universitat i la diversitat que tenen els àmbits en els quals es treballa per assolir la plena transformació digital, s'està portant a terme amb l'assessorament de Javier Leiva, un consultor especialitzat en màrqueting digital, continguts on line i estratègia a internet.  

Creixement exponencial en recerca
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya aquests últims anys ha fet una aposta important per la recerca i la transferència de coneixement. Els últims cinc anys s'ha aconseguit un 55% més de recursos provinents de convocatòries competitives d'àmbit autonòmic, estatal i internacional. Cal destacar, però, que només en l'últim curs el creixement ha estat d'un 33% i s'ha aconseguit incorporar la primera investigadora ICREA a la UVic-UCC. 

Un aspecte que permet fer créixer la massa crítica investigadora és el nombre de doctorands de la institució que en cinc anys s'han multiplicat per 8 igual que el nombre d'investigadors predoctorals i postdoctorals que entren a la UVic-UCC finançats des d'un organisme públic. Pel que fa als doctorats industrials, actualment n'hi ha 5 d'actius i 4 de sol·licitats. Aquest curs 2015-2016 la Universitat compta amb 25 grups de recerca, 17 dels quals reconeguts per la Generalitat, 9 càtedres i 4 centres de Recerca i Transferència de Coneixement.  

Sostenibilitat econòmica i noves inversions 
Els comptes de l'any passat han tingut un superàvit de 68.728 euros gràcies a l'augment d'un 5'3% en els ingressos que s'han situat en 33.631.594 milions d'euros. La previsió del pressupost d'aquest any és tancar amb un superàvit de 20.500 euros i amb uns ingressos de 34.692.653 milions d'euros, un 3% més que el curs passat. Segons el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, aquestes xifres demostren que "tenim una entitat solvent i que ha pogut eixugar el dèficit històric".

Turró també ha explicat que la Generalitat ha renovat la confiança amb la institució i ha tancat un nou contracte programa que serà vigent els pròxims 3 anys i que permet consolidar l'aposta pel model de funcionament de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Segons aquest nou acord, la UVic rebrà 7,8 milions d'euros fins al 2018 condicionats, com en les ocasions anteriors, al compliment d'objectius estratègics. 

Pel que fa a les inversions, el curs passat se'n van fer per valor de 1,1 milió d'euros, corresponents sobretot a la millora d'espais docents i equipament TIC. Per a aquest curs, les inversions són d'1,2 milions d'euros i són per la segona fase de la Casa Convalescència,  actuacions de millora energètica o llibres per a la biblioteca.