Sant'Egidio commemora la nit dels vidres trencats

La conferència de Dory Sontheimer va omplir de gent la Casa de la Pau, i posteriorment es va fer una marxa per l'antic call jueu de Manresa

Redacció
12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 9:10h
Casa de la Pau durant la conferència de Dory Sontheimer.
Casa de la Pau durant la conferència de Dory Sontheimer. | Sant'Egidio

Casa de la Pau durant la conferència de Dory Sontheimer. Foto: Sant'Egidio


Aquest dimecres la Comunitat de Sant'Egidio ha commemorat la nit dels vidres trencats amb una conferència a la Casa de la Pau i una marxa pels carrers de la ciutat on hi varen viure les comunitats jueves.

La Casa de la Pau va quedar petita per seguir la conferència de Dory Sontheimer, autora del llibre "Les set caixes". Sontheimer va veure com gran part de la seva família desapareixia als camps d'extermini nazi. Davant d'uns cent-cinquanta joves de diferents escoles de la ciutat, Sontheimer els ha animat a treballar per un món millor: "el futur és a les vostres mans". Un cop acabada la conferència, ha començat la marxa per diferents carrers del barri vell, que segles enrere van formar part del call jueu de Manresa. "Hem fet el camí invers, com si volguéssim acompanyar a les seves cases els jueus que en van ser expulsats", han afirmat els organitzadors.

Des de l'any 1994 la Comunitat de Sant'Egidio arreu del món organitza actes per mantenir viu el record de la Kristallnacht, la nit dels vidres trencats. Durant la nit del 9 al 10 de novembre de 1938, l'Alemanya nazi va començar la persecució i deportació dels jueus que va portar al cap de pocs anys a la Shoà, l'Holocaust.

Per tal que aquella barbàrie no es torni a repetir, la Comunitat de Sant'Egidio organitza diferents actes de commemoració d'aquella data, especialment, per donar a conèixer a les joves generacions i a la ciutadania en general aquells fets i les nefastes conseqüències que va tenir la mentalitat que els va impulsar. Conscients que la mentalitat de rebuig i odi rebrota sovint en el nostre entorn i recau de manera més greu en els més desafavorits, el record de la nit dels vidres trencats vol ser una veu d'alarma per lluitar contra aquestes actituds també a casa nostra. Enguany, l'acte ha tingut un record especial pels nombrosos refugiats que en molts casos pateixen un destí semblant als dels deportats d'anys enrere.
 

Final de la marxa a la plana de l'Om. Foto: Sant'Egidio