Sobirania Fiscal respon que pagar a la hisenda catalana «és legar»

Arran de l'informe que el secretari municipal de Manresa va fer per al debat de MEES i Aigües de Manresa per liquidar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya

Redacció
10 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:52h
La Campanya de Sobirania Fiscal al Bages ha penjat al seu portal web un comunicat en que assegura que "la consignació de l'import dels impostos en una administració com l'Agència Tributària de Catalunya és totalment legal". Sobirania Fiscal del Bages fa aquesta declaració arran de la notícia publicada a Manresainfo.cat sobre els informes que va elaborar el secretari de l'Ajuntament de Manresa per a les juntes generals de les empreses municipals Manresana d'Equipaments Escènics i Aigües de Manresa quan es van reunir per votar la liquidació dels seus impostostos a la hisenda catalana.

En aquests informes el secretari municipal  assenyalava que "els pagaments realitzats a òrgans no competents per rebre'ls o a persones no autoritzades per a això, no alliberaran el deutor de la seva obligació de pagament, sense perjudici de les responsabilitats de tot ordre en què incorri el perceptor que admeti indegudament el pagament". El document també adverteix que "el pagament dels deutes tributaris ha de realitzar-se davant els òrgans competents . De no realitzar-se així la societat municipal no quedaria alliberada de la seva obligació, el que pot comportar [una sèrie] de responsabilitats".

Els informes, idèntics per a les dues societats, continuaven explicant que "l'Agència Tributària de Catalunya no es pot considerar entitat autoritzada per al cobrament de tributs estatals i, en concret, de l'IVA i l'IRPF, ja que no existeix un conveni de col·laboració entre aquesta i l'administració central".

Finalment, el secretari advertia que qui no ingressi els tributs a l'Agència Tributària Estatal, s'enfronta a possibles "conseqüències penals en cas que la quantia sigui superior als 120.000 euros per tribut i any, podria considerar-se delicte fiscal i el pagament a persona no autoritzada per rebre'l, malversació de cabals públics".

En aquest sentit, la plataforma per a la Campanya de la Sobirania Fiscal al Bages aclareix que "la Llei General Tributària, en el seu article 64, permet la consignació del deute tributari en la Caja General de Deposición o òrgan equivalent de les restants administracions (en aquest cas l'ATC)". Aquesta consignació, segons l'esmentat article, "té efectes alliberadors del deute, no siguent-li per tant, imputable la possible demora".

El comunicat de la plataforma també assenyala que "actualment, la Generalitat de Catalunya ja disposa d'un mecanisme oficial a la pàgina web de l'Agència Tributària de Catalunya per tal de fer el pagament telemàtic d'impostos estatals a aquest organisme". 

Per acabar, Sobirania Fiscal al Bages lamenta que el secretari municipal de Manresa hagi fet aquests informes "negatius i tendenciosos", contradient les mateixes resolucions de la hisenda espanyola, i que el PSC i C's hagin volgut aprofitar aquest informe "per alimentar la campanya de la por".

El moviment finalitza el seu comunicat animant "a ajuntaments, empresaris i ciutadans del Bages a fer el mateix que ja duen a terme desenes d'ajuntaments i centenars d'empreses i ciutadans sense cap problema legal".