El secretari va advertir Kursaal i Aigües que liquidar tributs a l'ATC és il·legal

Tot i així, les juntes generals de les societats municipals van tirar endavant l'acord de ple amb els vots de CiU, ERC i la CUP | Ciutadans va avisar que la votació a favor podia ser considerada com a "prevaricació" | El PSC va demanar que l'informe del secretari es facilités als respectius Consells d'Administració

Pere Fontanals
04 de novembre del 2015
Actualitzat el 05 de novembre a les 18:37h
Façana del Kursaal.
Façana del Kursaal. | Estefania Escolà

El secretari municipal de l'Ajuntament de Manresa, en funcions de secretari en les juntes generals de Manresaana d'Equipaments Escènics (MEES), gestora del Kursaal, i d'Aigües de Manresa, va elaborar un informe advertint de la il·legalitat que suposaria que les societats municipals paguessin els seus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de a les oficines recaptadores de la hisenda espanyola.

Les juntes generals de MEES i d'Aigües de Manresa celebrades el 17 de setembre i el 22 d'octubre passats, just després de la finalització dels plens ordinaris d'aquests mesos de l'Ajuntament de Manresa, es van reunir per aprovar donar compliment als acords de ple sobre sobirania fiscal de les dues societats i sobre la liquidació tributària a l'Agència Tributària de Catalunya.

Durant la primera de les reunions, de la junta de MEES, el secretari va presentar l'informe que havia preparat sobre aquest punt. Tot i que no va llegir-lo en la seva totalitat -són sis fulls-, el portaveu del PSC, Felip González, va demanar que ho resumís en una resposta: "la proposta és legal?". "No, no és legal", va respondre.

Què diu l'informe del secretari

L'informe del secretari al que Manresainfo.cat ha tingut accés, que lògicament és idèntic per a les dues societats, assenyala que "els pagaments realitzats a òrgans no competents per rebre'ls o a persones no autoritzades per a això, no alliberaran el deutor de la seva obligació de pagament, sense perjudici de les responsabilitats de tot ordre en què incorri el perceptor que admeti indegudament el pagament". El document també adverteix que "el pagament dels deutes tributaris ha de realitzar-se davant els òrgans competents . De no realitzar-se així la societat municipal no quedaria alliberada de la seva obligació, el que pot comportar [una sèrie] de responsabilitats".

L'informe continua explicant que "l'Agència Tributària de Catalunya no es pot considerar entitat autoritzada per al cobrament de tributs estatals i, en concret, de l'IVA i l'IRPF, ja que no existeix un conveni de col·laboració entre aquesta i l'administració central".

Finalment, quant a responsabilitats de qui no ingressi els tributs a l'Agència Tributària Estatal, l'informe destaca, entre altres mesures menors, les "conseqüències penals en cas que la quantia sigui superior als 120.000 euros per tribut i any, podria considerar-se delicte fiscal i el pagament a persona no autoritzada per rebre'l, malversació de cabals públics".

En tots dos casos els responsables últims en cas de conflicte són els gerents de les societats municipals, Jordi Basomba i Josep Alabern.

Endavant tot i els advertiments

Malgrat l'informe de secretaria, en tots dues juntes generals, la ratificació de l'acord de ple per fer les liquidacions tributàries a l'Agència Tributària de Catalunya va tirar endavant amb els vots a favor de CiU, ERC i la CUP, en contra de PSC i C's, i l'abstenció de DM.

A la junta de MEES l'existència de l'informe assenyalant que la decisió que s'aprovava era il·legal va agafar els regidors contraris amb el peu cambiat i, excepte la pregunta directa de Felip González al secretari municipal demanant que concretés si la proposta era legal, no va generar cap més reacció.

Un mes després, amb el precedent de la junta de MEES, quan la junta general d'Aigües de Manresa havia d'aprovar el mateix text, els dos grups contraris a la proposta van tenir una intervenció més preparada. Andrés Rojo, de Ciutadans, va assegurar que "vist l'informe del secretari" no entén com algú pot "votar a favor de les proposta" i va demanar que constés en acta "que prendre l'acord és irregular i il·legal i pot constituir prevaricació".

En un altre to, Felip González, del PSC, va demanar que s'informés "als membres del Consell d'Administració de la societat de l'existència de l'informe, atès que part d'ells no són regidors municipals".