Manresa es presenta a l'URBAN per optar a fons europeus

Ho fa amb un projecte de millora de l'eficiència energètica i d'inclusió social

per Redacció , Manresa, 4 de novembre de 2015 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Manresa presenta un projecte de millora de l'eficiència energètica i d'inclusió social a la convocatòria URBAN per optar a fons europeus. Les actuacions proposades se centren a aplicar mesures d'estalvi energètic en els edificis públics i habitatges socials i en l'enllumenat, així com a desenvolupar la gestió de serveis urbans intel·ligents que refermen la ciutat com una Smart City de primer nivell.

El 50% de l'estalvi que suposi la implantació d'aquestes polítiques es destinarà a programes d'inclusió social. Concretament, a la capital del Bages aquest benefici s'invertirà per portar a terme el programa contra la pobresa energètica.


Un projecte urbà integrat
Aquesta proposta s'emmarca dins d'una estratègia global de la Diputació de Barcelona dissenyada per desenvolupar economies sostenibles, socials i integradores i que s'ha concentrat en la millora de l'accés, ús i qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació; i l'aposta per afavorir el pas a una economia de baix nivell d'emissió de carboni en tots els sectors. També en  promoure l'ocupació i afavorir la mobilitat laboral i incentivar la inclusió social i lluitar contra la pobresa.


En una primera fase, s'han adherit a aquest projecte integrat les ciutats de l'"Eix Diagonal" que ja treballaven de forma conjunta en l'àmbit de la sostenibilitat i les Smart Cities: Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova ila Geltrú. Posteriorment, s'hi han afegit Granollers i Mataró. En total abracen un conjunt de 405.338 habitants.

El marc general d'actuació establert és l'Estratègia Europa 2020, pel desenvolupament territorial d'Europa, que pivota sobre els eixos d'actuació següents: estalvi energètic en edificis públics municipals i habitatge social; enllumenat públic; mobilitat sostenible; residus, i programa d'inclusió social.

En aquesta línia, cada ciutat planteja la seva estratègia individual. Així, Manresa presenta una programa d'actuacions alineades, també, amb la plataforma Smart Region/Smart Cities creada per la Diputació de Barcelona que promou una gestió dels serveis urbans intel·ligents i que és comú a les sis ciutats esmentades. Les proposta del consistori manresà afecta els àmbits següents:

Edificis públics municipals
S'adoptaran mesures d'estalvi energètic consistents en la instal·lació de lluminàries amb tecnologia LED, instal·lació de detectors de presencia i de nivell lumínic i substitució fusteria exterior.

Enllumenat públic
La previsió és la renovació d'una part de l'enllumenat i passar-lo a tecnologia LED, inclosos els semàfors.

Programa d'inclusió social
L'eix central a desenvolupar és el programa contra la pobresa energètica que el consistori va presentar a la Taula Municipal sobre Pobresa Energètica i que concentra 12 actuacions que tenen per objectiu seguir donant cobertura a les necessitats de les famílies que, per manca d'ingressos, no poden fer front a les despeses dels subministraments d'electricitat, aigua i gas.

A més a mes, es faran actuacions per:
- Pal·liar els efectes negatius de la crisi, amb atenció especial als col·lectius amb necessitats més peremptòries.
- Adoptar mesures concretes que tinguin efecte directe sobre el treball i els recursos de les persones beneficiàries.
- Combatre l'atur mitjançant les mesures de suport al teixit empresarial, els plans de formació i treball per a aturats per tal de millorar l'ocupabilitat.
- Reduir el nivell d'abandonament escolar i millorar la inserció laboral dels joves.
- Fomentar la cultura emprenedora i l'autoocupació.
- Millorar l'atractiu de la ciutat per atraure noves empreses
- Fomentar l'agilització administrativa per facilitar l'emprenedoria

Els diferents programes que configuren l'estratègia general sostenible de la Diputació de Barcelona, i dels sis municipis associats, s'han prioritzat en funció de les necessitats actuals. Segons aquest barem, Manresa rebrà un total de 3.325.576 euros repartits en: 1.636.515 euros destinats als programes d'eficiència energètica en edificis municipals i reducció  de CO2; 1.155.561 euros per renovar l'enllumenat públic, i 533.500 euros que aniran adreçats a desenvolupar programes específics d'inclusió social.

Les accions integrades en els territoris urbans són un factor clau per a la Política de Cohesió Europea del període  2014-2020 orientat al creixement  intel·ligent, sostenible i integrador.

 

Participació