Meandre celebra l'adequació del camí de Rajadell per anar a peu i en bici

La regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manresa va comunicar a l'entitat que licitarà la intervenció que proposaven abans de finals d'any

Redacció
28 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 16:03h
Coincidint amb la caminada en marxa nòrdica a l'entorn del Bosc de Balcells, falda de Collbaix, la Taula i la Torre Lluvià, responsables de Meandre van explicar als caminants, la bona nova que representa que finalment es dugui a terme l'adequació per a caminants i bicicletes del Camí Vell de Rajadell des del Congost fins a l'inici dels itineraris de Collbaix i la Torre Lluvià.

Arran de l'augment de perillositat per a vianants que va representar la recent pavimentació del camí, i que va transformar el ja degradat camí rural en una carretera secundària no apta per a vianants, la regidoria de Medi Ambient va citar el passat 30 de setembre als responsables i assessors de Meandre per reconduir la situació. 

Segons va exposar, la regidoria està decidida a portar a terme el projecte de via verda de Meandre que va guanyar el procés participatiu de l'any passat i ho farà amb una certa urgència, pel fet que la licitació de l'obra cal fer-la abans no acabi l'any. 

Per a l'arquitecte i la paisatgista que assessoren Meandre, la proposta del recorregut presentada per l'actual responsable tècnic de paisatge, David Closes, queda ben diferenciada segons les possibilitats de cada tram de camí i va molt en la línia del que Meandre esperava. La idea de l'ús d'un element de repetició que integri tot el recorregut en una mateixa lectura ha estat recollida al llarg del camí de manera que pretén identificar el caràcter rural de tot l'itinerari. Tot i així, la duresa de la intervenció feta fa uns mesos ha portat a repensar alternatives pel primer tram ja que ha fet impossible incloure'l en la intervenció al posar en perill la seguretat dels vianants. 

En síntesi, la via verda tindrà tres trams diferenciats en funció de les possibilitats reals:

1.- Tram Plaça del Mil·lenari fins el camí Vell de Rajadell: Es proposa una pista de totú que faciliti el recorregut paral·lela a la via del ferrocarril. El tram no tindrà un inici definit des del Congost però sí algun element indicador per darrera el camp de futbol que convidarà a arribar al camí Vell de Rajadell per la rasa creada per a la conducció del gas, ben adequada amb el citat totú. Cal remarcar que aquest tram és temporal, pel fet que en aquest indret hi ha projectada l'avinguda de l'esport que ja té en compte un passeig per a vianants i bicicletes.

2.- Tram del camí vell de Rajadell fins la cruïlla cap l'eix transversal: En aquest tram, el camí rural té actualment la funció d'entrada i sortida de camions al polígon del Pont Nou, per la qual cosa, la via verda anirà paral·lela i separada del camí pavimentat. La proposta passa per mantenir totes les parets de pedra seca possibles fet que ajudarà a mantenir el caràcter rural del camí i a la vegada farà de separador natural de la circulació rodada. Allí on no sigui possible aquest tipus de separació es crearà una cuneta amb caràcter verd.

3.- Tram de la cruïlla de l'eix transversal a l'inici dels camins de Collbaix i de la Torre Lluvià: En aquest tram, lliure ja de trànsit pesat, es proposa remarcar i recuperar el caràcter rural del camí donant prioritat al caminant i al ciclista. En aquest sentit es proposa canviar la textura i color del paviment negre actual, i afegir al llarg del recorregut elements i indicadors que transmetin al ciutadà que està en plena zona rural. De la mateixa manera l'actuació, transmetrà al transit rodat que es troba en una via verda de l'Anella Verda. A l'inici del tram s'estudiarà com resoldre el problema de l'aparcament, ara sense resoldre, per convidar a la gent a deixar el cotxe de manera ordenada al mateix temps de crear una zona de trobada. 
 

Trams de la via verda