Manresa es declara municipi oposat al TTIP

Només Ciutadans va votar en contra de la proposició presentada per la CUP, ERC i DM

Pere Fontanals
23 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:03h
Àlex Guillamon, de la plataforma contra el TTIP, durant la intervenció en el ple.
Àlex Guillamon, de la plataforma contra el TTIP, durant la intervenció en el ple. | Pere Fontanals

Àlex Guillamon, de la plataforma contra el TTIP, durant la intervenció en el ple. Foto: Pere Fontanals


CiU, ERC, la CUP, i Democràcia Municipal (DM) van votar en el ple de l'Ajuntament d'aquest dijous declarar Manresa com a municipi oposat al TTIP, el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica, la CETA, el mateix però amb Candà, i la TISA. El PSC es va abstenir. La moció va ser defensada des del públic per Alex Guillamon, de la plataforma contra el TTIP, que va explicar que aquests tractats internacionals "reforcen l'ultraliberalisme econòmic i retallen la sobirania dels pobles", tot cedint el control de l'economia "als interessos de les grans corporacions transnacionals".

Guillamon va insistir que aquests acords, que s'elaboren des de "l'obscurantisme" afectaran també el municipalisme i rebaixaran els estàndards europeus sobre qualitat i respecte per al medi ambient i les condicions laborals que, en els EUA, són més laxos. El representant de la plataforma va recordar que vint-i-un municipis de Catalunya ja s'han declarat oposats al TTIP, i que a Europa ciutats importants com Munic, Lió, Brussel·les, Glasgow, Ginebra o Barcelona també han seguit el mateix camí.

En el torn d'intervencions polítiques, Gemma Tomàs, de la CUP, va insistir en que el TTIP "roba la sobirania dels pobles" i que la lluita "s'ha de fer mirant cap al model econòmic que defensa la Unió Europes". El republicà Pol Huguet va recordar la "manca d'interlocució directa de Catalunya" en la negociació de les condicions d'aquests acords. Dídac Escolà va assegurar que amb el TTIP "es rebaixen les exigències a Europa".

L'única formació que va votar en contra de la moció va ser Ciutadans que, en paraules d'Antonio Espinosa, va assegurar que "la lliure competència ha permès una millora de les condicions de vida de la gent". El regidor va admetre que "falta debat públic i transparència" en les negociacions, però es va preguntar "com ens podem oposar a unes negociacions que no coneixem?". Per la seva part, Felip González va avisar que a partir d'aquesta moció el PSC s'abstindrà en totes les votacions de proposicions que no siguin d'àmbit local.

Finalment, Àuria Caus, de CiU, va tenir un discurs més moderat i va advertir que no cal "caure en un alarmisme innecessari", però que de totes maneres el tractat perjudicarà la petita i mitjana empresa catalana, "amb qui sempre hi hem estat de costat".