El cinema de terror i ciència ficció desembarca a Manresa

Terrorífic se celebra aquest divendres i dissabte al Casal de les Escodines

Presentació de la mostra Terrorífic.
Presentació de la mostra Terrorífic. | AjM
Redacció
22 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:39h

Presentació de la mostra Terrorífic. Foto: AjM


El Casal de les Escodines de Manresa acull aquest divendres i dissabte, 23 i 24 d'octubre, la 3a edició del Terrorífic, la mostra de cinema de terror i ciència ficció de Manresa, coorganitzada per Associació de cinema Lokuos Films i l'Ajuntament de Manresa, i que enguany projectarà 4 llargmetratges i 17 curtmetratges a concurs.

Els detalls d'aquesta edició han estat presentats avui pel regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; pel representant de Lokuos Films, Daniel Garcia; i per l'artista Francesc Such, autor de les set escultures que es lliuraran als guanyador d'aquest edició.

Joan Calmet ha mostrat "la satisfacció per poder celebrar aquesta edició malgrat les dificultats i amb la voluntat de consolidar una mostra de terror i ciència ficció atractiva i de qualitat". El regidor ha recordat que Manresa "és una ciutat de cinema i una ciutat de cultura" i, per tant, iniciatives com Terrorífic "demostren que la pota del cinema a la ciutat és viva". Finament, Calmet ha fet una crida per aconseguir una bona assistència del públic i ha agraït el treball dels organitzadors.

Per la seva part, Francesc Such ha explicat la seva col·laboració amb la mostra en la elaboració de les escultures elaborades en ceràmica que es lliuraran als guanyadors. Es tracta "d'escultures que reprodueixen mans terrorífiques que contenen objectes relacionades amb els diferents premis que atorga la mostra". L'artista manresà ha afegit que "són peces úniques fetes amb estimació per a una ocasió especial com aquesta i amb la voluntat de donar valor a aquest certamen".

Una programació de qualitat i molt atractiva

Al seu torn, Daniel Garcia també ha valorat de forma positiva la nova edició "malgrat ser un any difícil a l'hora de trobar recursos". El representant de Lokuos Films ha assegurat que "Terrorífic, a banda d'una mostra de cinema, és també un projecte social perquè no és per fer diners sinó per donar un espai que fins ara no teníem". Garcia ha animat els manresans i manresanes i amants del bon cinema a participar en aquest certamen perquè "la programació d'aquest any és molt acceptable, amb algunes obres molts reconegudes que han estat premiades a d'altres festivals".

En total, la mostra comprèn 8 hores de projecció dividida en 4 blocs de 2 hores durant els dos dies de mostra. Totes les obres han estat produïdes durant el 2014 i el 2015, i inclouen novetats com la recent estrenada al Festival Internacional de Cinema de Sitges (del 9 al 18 d'octubre) "They will all die in space", de Javier Chillón.

Per aquesta edició, l'organització del Terrorífic ha rebut 365 curtmetratges, 50 llargmetratges i 12 relats curts procedents de 25 països d'arreu del món. D'aquest total es van preseleccionar 80 obres, de les quals finalment s'han seleccionat com a finalistes els 4 llargs i 17 curts que opten als següents sis premis: millor llargmetratge, millor curtmetratge, millor fotografía, millor banda sonora original, millor actor/ actriu i al curtmetratge més gamberro. També hi haurà premi al millor relat de terror.

En la secció de curtmetratges a competició, l'organització ha considerat acceptar la inscripció i selecció com a finalista del curtmetratge "La ropavejera", tot i excedir el límit de minuts que indiquen les bases del concurs.

Enguany Terrorífic es centra només en les projeccions presentades a concurs i deixa per properes edicions recuperar l'esdeveniment Manresa Zombie Walk per tal de donar-li, en un futur, una major projecció, tant d'activitats paral·leles per a públic familiar, organitzades per entitats del Casal de les Escodines, com d'altres productes culturals com la incorporació de parades de llibres i còmics de gènere de terror, xerrades (cinema low cost i produccions musicals de cinema fantàstic i de terror), amb la futura incorporació de nous col·laboradors.

Públics, imatge gràfica i difusió

Tota la mostra és gratuïta i tindrà lloc a la sala d'actes del Casal de les Escodines (carrer Sant Bartomeu, 50). Les projeccions estan destinades a públic adult i juvenil, no recomanables per a públic menor de 16 anys.

La imatge gràfica és idea de Daniel Garcia (Lokuos Films). La difusió impresa (200 cartells i 1000 flyers) es va fer arribar al Festival Internacional de Cinema de Sitges, als equipaments culturals (Biblioteques públiques de Manresa, Bages i Berguedà), Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, IES i centres d'educació secundària de Manresa,Conservatoride Música, Escola d'Art, CentreCultural El Casino, Centre Cívic Selves i Carner, Teatre Kursaal, Centre d'Interpretació del Carrer del Balç, establiments de Manresa i comarca, etc...

Trobareu també informació de Terrorífic a https://www.facebook.com/terrorificfilmfest

Programació

Divendres, 23 d'octubre

A partir de les 18 hores es farà la presentació de la mostra i, a continuació, es podran veure les projeccions (curtmetratges i film seleccionat) del Bloc 1:

- Escribir es reescribir (9' ESP), de Luis Francisco Pérez
Un guionista s'enfronta a la reescriptura més dura de la seva curta carrera. El temps juga en contra seu.

- Horseface (8' ESP), de Marc Martínez
Thriller, terror, comèdia, ciència ficció i drama animal, amb 20 € de pressupost, protagonitzat per l'àvia i el mateix director.

Marc Marínez va ser l'autor del guanyador del curt més gamberrro a Terrorífic 2014 i Horseface ha rebut el Premi Sitges Cine365 Film d'enguany, que permet impulsar nous realitzadors emergents amb una aportació econòmica per a la producció d'un llargmetratge.

- Sector Zero 4 (5' ESP), d' Alfonso García
Melissa, arrenca el cotxe! Ràpid!... És l'únic curtmetratge de la mostra Terrorífic que s'ha enregistrat amb telefonia mòbil i va ser el guanyador al premi al millor curtmetratge de la secció Phonetastic Sitges Mobile Film Festival 2014.

- Monsters of the night (13' USA), de Rubén Navarro
Eli és un nen alegre fins que un dia comença a rebre la visita aterradora d'uns monstres cada nit. Els seus pares estan massa ocupats per adonar-se del que realment està passant....

- El aura azul (9' USA), d' Andy Harbeck
Un dia qualsevol per a Sasha i les seves amigues a la piscina es converteix en una cosa horrible quan ella, sense adonar-se'n, desperta una força sobrenatural.

- Tanatopraxia (17' ESP), de Víctor Palacios
Maria i Mònica treballen com tanatopràctiques en una funerària. Maria necessita un donant de cor per al seu pare i Mònica té la idea de robar-lo de la seva pròpia feina.

Film seleccionat 1

- Salem: Sed de Vida (60' ESP), de Salem
10 videoclips que formen el nou treball de Salem en una pel·lícula de vampirs i erotisme.

Dissabte, 24 d'octubre

A partir de les 10 h i fins les 14 h es projectaran les projeccions (curtmetratges i film seleccionat) del Bloc 2:

- They will all die in space (15' ESP), de Javier Chillón
El transbordador espacial Tantalus viatja a la deriva, curtmetratge guanyador dela Secció OficialFantàstic Sitges 2015.

- Eutanas S.A. (10' ESP), de Victor Nores
Eutanas S.A ofereix el descans etern de mode legítimament espectacular.

- Puzzle (14' FR), de Remy Rondeau
Un avi se sent sol desprès de la mort de la seva dona. Per combatre l'avorriment es passa el dia fent puzles. Un dia, troba una capsa misteriosa a la porta i...

- El bosque negro (15' ESP), de Paul Urkijo
Sir Hector, un valent cavaller amb armadura i cavall, es disposa a endinsar-se dinc del bosc negre per alliberar una bella i virginal damisel.la, presa d' un temible ogre.

Film seleccionat 2

- Erasmus: no todo es diversión (70' ESP), de Pablo Javier Cosco
Un grup de joves estudiants tria Barcelona per fer el programa ERASMUS i passar-s'ho bé. Una nit de diversió es converteix en hores de por i terror.

A partir de les 16 h les projeccions (curtmetratges i film seleccionat) del Bloc 3:

- Trato preferente (3' ESP), de Carlos Polo
Paquita és una innocent i adorable àvia a la qual li comuniquen que ha perdut tots els seus estalvis.

- Magia (3' ESP), d' Iker Arce
Carla vol reunir de nou als seus pares i per aixó nomès necessita un retolador i un paper.

- La ropavejera (29' ESP), de Nacho Ruipérez
La jove Teresita apareix de cop en una casa on conviuen forçats un grup de nou nens oblidats. Sense cap opció de sortir-ne, aquests nens passen els dies rebent les ordres y els abusos de la cuidadora.

Film seleccionat 3

- Buscadores del Olvido (77' ESP), de F. Carlos Campillos
Documental sobre Urbex (explorar llocs abandonats).

A partir de les 18 h les projeccions (curtmetratges i film seleccionat) del Bloc 4:

- 2 (DOS) (12' ESP), de José Antonio Mesa
Quan l'últim home i la darrera dona del món es troben, algunes necessitats es tornen més.... bàsiques.

- Pulsión sangrienta (12' ESP), de Gerard Tusquellas
En Marc ha de matar la seva primera víctima però tem no sentir la pulsió sagnant.

- La carrera (16' ESP), de Christopher Cartagena
Quan el seu poble és infectat per una epidèmia que transforma als habitants en morts, Alfredo farà tot el que calgui per fer creure a la seva filla que, la terrible situació, és tant sols un joc.

- La novelle vague si que molaba (15' ESP), de Simón Fariza
Jacinto Nach és un jove director de cinema obligat a rodar un curtmetratge en el qual demostri que està preparat per assumir la direcció d'un llargmetratge amb molt pressupost.

Film seleccionat 4

- Save The Zombies (73' ESP), de Yen Gálvez
Els zombies han arribat. Formen part de la societat, però els humans no ho accepten. Una ONG els protegirà.

A les 20 h hi haurà l'acte de lliurament de premis, elaborats per Francesc Such, i que consisteixen en un trofeu artesanal de temàtica terrorífica i la lectura dramatitzada del conte de terror guanyador (del concurs de contes enviats per mail a l'organització el primer semestre de 2015). Entorn Produccions Socioculturals col·labora amb la dinamitació de l'entrega i el lliurament dels premis.

A les 20.30 h es clourà la mostra amb un espectacle (40 minuts) de màgia terrorífica, a càrrec de Màgic Pol i en col·laboració amb l'associació Màgia Central Catalunya.

Durant les hores de projeccions de dissabte 24 hi haurà barra de bar, amb la col·laboració dela Casad'Andalusia a Manresa.

La mostra Terrorífic està coorganitzada per l'Ajuntament de Manresa (Casal de les Escodines) i Lokuos Films Associació de Manresa; i compta amb la col·laboració de Màgia Central Catalunya, Entorn Produccions Socioculturals, la Casa d'Andalusia a Manresa i Voluntariat Cultural.