El president de Grup Soler, detingut pel cas 3%

L'operació, en el marc del cas Petrum, s'ha completat al Bages amb registres a la seu de l'empresa i de l'Ajuntament de Sant Fruitós per buscar l'expedient de construcció de l'espai Nexe

Redacció
21 d'octubre del 2015
Actualitzat el 23 d'octubre a les 10:16h
Agents de la Guàrdia Civil introdueixen dues caixes a un vehicle després de l'escorcoll a l'Ajuntament de Sant Fruitós.
Agents de la Guàrdia Civil introdueixen dues caixes a un vehicle després de l'escorcoll a l'Ajuntament de Sant Fruitós. | Jordi Torras

Agents de la Guàrdia Civil surten de la seu de l'empresa Grup Soler després de l'escorcoll. Foto: Jordi Torras


Agents de la Guàrdia Civil introdueixen dues caixes a un vehicle després de l'escorcoll a l'Ajuntament de Sant Fruitós. Foto: Jordi Torras


Els agents de la Guàrdia Civil al Grup Soler de Sallent Foto: Pere Fontanals
 

La Guàrdia Civil ha realitzat aquest dimecres al matí un registre a l'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages i de la seu del Grup Soler de Sallent en el marc de l'operació Petrum sobre presumptes comissions a CDC. Concretament, investiguen la construcció del centre cívic Nexe, un dels projectes que informacions periodístiques han assenyalat que podria estar relacionat amb el pagament de comissions a la fundació de CDC. Els agents s'han emportat de l'Ajuntament dues caixes de documentació sobre la construcció del Nexe i diversa documentació del Grup Soler, i han detingut el seu president, Jordi Soler. La Guàrdia Civil també ha detingut els directius de les constructores Copisa, Xavier Tauler, també imputat pel cas Pujol; de Rogasa, José Luis Romero, i d'Urbaser, Jordi Duran.

L'alcalde, Joan Carles Batanés, ha explicat que la constructora va emetre una factura per valor de 35.000 euros per un sobrecost de l'obra. Paral·lelament, va fer una donació per una quantitat similar a la Catdem, la fundació de Convergència. El cas es remunta al 2009 quan a Sant Fruitós governava CiU, ara ho fan els independents de Gent Fem Poble. En la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació, Batanés ha recordat que l'actual cap de l'oposició, Mercè Casals, era la regidora de Cultura llavors. "Qui ha d'estar més preocupada és la gent de CiU que governava en aquell moment", ha dit en aquest sentit.

En declaracions a Manresainfo.cat, Casals ha afirmat que es troba "tranquil·la" ja que "el projecte del Nexe es va fer amb fons del Pla E, de Zapatero" i no recorda que hi hagués cap pagament fora del normal. Tot i així, ha explicat que no ha pogut revisar l'expedient "perquè vàrem demanar-ho al alcalde, però no ens va donar-ne accés".

Una desena de detinguts arreu de Catalunya

El balanç de la tercera fase de l'operació Petrum que s'està desenvolupament aquest dimecres és fins ara de deu persones detingudes i 23 registres. Entre els detinguts hi ha el tresorer de CDC i responsable de les finances de la CatDem, Andreu Viloca, el conseller delegat de l'empresa pública Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell –s'espera que també es registri el seu domicili-, i set directius d'empreses constructores.

Totes les detencions estan relacionades amb l'operació que investiga presumptes comissions per adjudicació d'obra pública. Els dirigents d'empreses constructores detinguts són: Xavier Tauler de Copisa, José Luis Gamero de Rogasa, Jordi Soler del Grup Soler, Antonio Garcia Bragado de Tec 4, Sergio Lerma de l'empresa Oproler a Madrid i Josep Manel Bassols de la mateixa empresa a Barcelona. A més, hi ha dos treballadors de CDC que no poden sortir de la seu nacional i que segons Catalunya Ràdio estan formalment detinguts.

En total s'han produït 23 registres, concretament en 10 domicilis, vuit empreses, els ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós del Bages, la seu de CDC i la d'Infraestructures.cat, l'antiga GISA, l'empresa pública encarregada d'adjudicar l'obra pública. Un dels registres s'ha produït a Acciona, encara que no hi ha cap detingut en aquesta empresa. I un dels detinguts, el conseller delegat de Copisa, també està implicat en el cas de l'Audiència Nacional contra Jordi Pujol Ferrussola.

Registres a Olot i Sant Fruitós del Bages

En el cas d'Olot, els agents, que s'han presentat a l'ajuntament han requerit informació sobre l'adjudicació del servei de recollida d'escombraries al municipi el 2011 a la UTE formada per IGFA-Urbaser. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CDC) ha explicat que les condicions del concurs les va redactar l'anterior equip de govern, encapçalat pel socialista Lluís Sacrest.

De Sant Fruitós del Bages, els agents de la Guàrdia Civil s'han endut dues caixes amb la documentació relacionada amb la construcció del centre cívic Nexe, unes obres realitzades per l'empresa Grup Soler i que es relacionen amb el pagament de comissions a la fundació CatDem. L'actual alcalde del municipi, Joan Carles Batanés (Gent fent Poble), ha explicat que "qui ha d'estar més preocupada és la gent de CiU que governava en aquell moment".

El 28 d'agost passat, la Guàrdia Civil ja va entrar a la seu de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya en el marc de la mateixa operació Petrum. En aquella ocasió, es va escorcollar també el domicili de l'extresorer del partit, Daniel Osácar, i els ajuntaments de Lloret de Mar, Figueres, Sant Celoni i Sant Cugat del Vallès.

La primera fase de l'operació però, es va produir el 23 de juliol, quan s'haurien trobat documents que demostrarien pagaments de Teyco del 3% a la fundació CatDem, com a comissions per a l'adjudicació d'obra pública. En aquella ocasió, es va detenir Jordi Sumarroca, conseller delegat de Teyco i fill del fundador de Convergència Democràtica de Catalunya, Carles Sumarroca, i dos membres més de la seva família. A més, es va detenir l'exalcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, i el gestor Marià Júdez.