«Que els nostres avis puguin veure el Retaule a Salelles abans no sigui tard»

Els veïns de Salelles fan una crida a la "humanitat" del regidor de Cultura de Manresa i del director del Museu Comarcal perquè no presentin recurs a la sentència que els obliga a retornar el retaule "per no demorar inútilment el procés durant anys"

Pere Fontanals
16 d'octubre del 2015
Actualitzat el 17 d'octubre a les 15:03h
Veïns de Salelles i el mossèn Manel, amb una pintura que mostra com quedarà el retaule a Salelles.
Veïns de Salelles i el mossèn Manel, amb una pintura que mostra com quedarà el retaule a Salelles. | Pere Fontanals

Veïns de Salelles i el mossèn Manel, amb una pintura que mostra com quedarà el retaule a Salelles. Foto: Pere Fontanals


"La sentència del jutjat contenciós administratiu és molt clara: el Retaule del Roser que actualment es troba en el Museu Comarcal pertany a la parròquia de Salelles, per sobre d'altres consideracions". Representants de l'Associació pel Retorn del Retaule del Roser, de l'Associació de Veïns de Salelles, de la parròquia, junt amb els assessors legals que porten la causa del Retaule del Roser, han ofert aquest divendres al matí una roda de premsa per valorar la sentència que els dóna la raó en aquest conflicte que data de 2007.

"Evidentment, l'Ajuntament de Manresa pot presentar recurs", ha aclarit Eduard Bosch, assessor jurídic de l'Associació, "però l'hauran de justificar molt bé, perquè la sentència és molt clara", ha assegurat. Malgrat aquesta claredat, si l'Ajuntament de Manresa presenta un recurs al TSJC "el procediment s'allargarà mesos, si no anys" i s'arribarà "gairebé amb total seguretat" a les mateixes conclusions. O sigui que "per sobre d'altres consideracions, el Retaule pertany a la parròquia Sant Sadurní de Salelles".

És per això que, des de l'Associació pel Retorn del Retaule del Roser i des de l'Associació de Veïns de Salelles, s'ha fet una crida a la "humanitat" del regidor de Cultura de Manresa i del director del Museu Comarcal perquè no presenti un recurs que significarà "demorar inútilment el procés durant anys". "Des de 2007 -expliquen- catorze veïns que han lluitat pel retorn del retaule barroc ja no són entre nosaltres". És per això que asseguren que volen "que els nostres avis puguin veure el Retaule a Salelles abans no sigui tard". Una situació que, amb un hipotètic recurs de l'Ajuntament, complicaria aquesta possibilitat.

Per a que tothom quedi tranquil, tan el mossèn Manel com els veïns, asseguren que tenen estudiats tots els detalls per a que la instal·lació del Retaule del Roser a la parròquia de Sant Sadurní sigui totalment segura, i s'obren a rebre l'assessorament que calgui del director del Museu Comarcal, així com dels tècnics que calgui, per millorar la seva conservació. "El retaule ha estat 300 anys a la parròquia i el seu nivell de conservació és molt bo", asseguren. "A més a més, en el seu emplaçament actual al Museu Comarcal no es pot mostrar sencer com sí que es pot ensenyar a la parròquia", assenyalen després de mostrar a la premsa l'emplaçament que ocuparà. "On millor que el lloc per on va ser tallada per mostrar-la?" es pregunten de forma retòrica.

Els veïns de Salelles demanen al govern municipal de Manresa que el possible recurs que volen presentar al TSJC -tenen quinze dies hàbils per fer-ho- "ho decideixi el ple de l'Ajuntament" per a què totes les formacions polítiques puguin defensar la seva postura.