La justícia determina que el Retaule del Roser ha de tornar a Salelles

La sentència fa referència a la propietat del bé resolent que el conjunt arquitectònic pertany a la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles

Aina Font Torra
14 d'octubre del 2015
Actualitzat el 15 d'octubre a les 10:02h
Imatge d'una de les parts del Retaule del Roser.
Imatge d'una de les parts del Retaule del Roser. | AAVVS.

Imatge d'una de les parts del Retaule del Roser. Foto: AAVVS.


El Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Barcelona ha pres part en el cas del Retaule del Roser, manifestant que el conjunt arquitectònic "ha de ser restituït al seu propietari perquè l'exhibeixi a la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles". Es tracta d'una sentència, a la que ha tingut accés Manresainfo.cat, que arriba després que l'Associació Pro Retorn del Retaule de Salelles prengués el camí judicial després de veure que "no es podia arribar a cap acord coherent amb l'equip de govern de Manresa", explica Jacint Felip, un dels membres de l'agrupació salellenca, fent referència al fet que durant gairebé 10 anys el retaule ha estat exposat al Museu Comarcal de Manresa quan en realitat "pertany a Salelles", afegeix. 

I és que el Retaule del Roser és una peça que es va construir l'any 1638 i va estar col·locada a la Parròquia de Sant Sadurní de Salelles durant tres-cents anys, fins que va arribar la Guerra Civil. El juliol del 1936 i per evitar que els milicians malmetessin el conjunt arquitectònic, una colla de veïns de Salelles el van portar a La Cova de Manresa -on durant el conflicte bèl·lic s'hi van guardar, també, altres obres d'art de diversos indrets de Catalunya- perquè era un lloc segur. Aquesta feta, coneguda per molt poca gent -només els que van participar en el trasllat del retaule-, va fer que la major part dels habitants salellencs, durant més de cinquanta anys, pensessin que el conjunt barroc havia estat cremat o extraviat durant la Guerra. La sorpresa se la van endur l'any 2007 quan es van assabentar que encara existia i que era al Museu Comarcal de Manresa.

Després de diverses reunions tan amb el govern del tripartit com amb l'actual de CiU, els de l'Associació Pro Retorn del Retaule de Salelles van decidir que la manera més eficaç de resoldre el conflicte era anant als tribunals. "I més tenint tanta documentació com teníem", expressa el President de l'Associació de Veïns de Salelles, Xavier Vilajuana, que en una entrevista feta el passat mes de gener per Manresainfo -quan van presentar les al·legacions- va dir que havien trobat una factura que demostrava que durant els anys 1638 i 1645 els salellencs van estar pagant el retaule.

Amb tota la documentació i amb l'esperonament que acabarien rebent el reconeixement de la justícia, finalment els de Salelles es mostren "molt contents" per la decisió presa pels tribunals però també prevenen: "Si l'Ajuntament presenta algun recurs, nosaltres seguirem lluitant perquè el Retaule sigui on ha de ser, a Salelles", ha manifestat Felip, que ha volgut afegir que "aquesta obra no és d'interès nacional, sinó que només té un interès religiós i un valor sentimental per a nosaltres i per aquestes mateixes ganes que tenim de tenir-la a prop posarem totes les mesures que calgui per protegir-la". 

Davant la sentència l'Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat recordant que "el govern municipal ha mantingut la seva voluntat d'arribar a una solució acordada en relació amb aquest bé cultural", posant de manifest la solució que va donar de traslladar parcialment i temporalment el retaule a Salelles. 

Amb la voluntat d'"arribar a un acord raonable amb l'objectiu que l'obra barroca pugui ser conservada i exposada en les millors condicions", el govern interposarà un recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ja que continua considerant que els seus arguments "són vàlids" i els continuarà "defensant davant les instàncies corresponents". Segons el consistori "el Museu Comarcal és on ha de ser aquesta obra d'art perquè pot ser exhibida en millors condicions, a l'abast del públic i en horaris amplis".