La nova plaça Sant Ignasi reproduirà els quatre ambients del camí Ignasià

El projecte preveu donar continuïtat a la urbanització de l'actual plaça i inclourà vegetació típica de Guipúscoa, l'Ebre, Montserrat i Manresa | L'Ajuntament reitera la seva oferta de diàleg als col·lectius amb inquietuds culturals, des de "la fermesa i la convicció" de portar a terme l'acció que s'ha iniciat

Redacció
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 20:03h
Simulació de l'aspecte que tindrà la part nova de la plaça.
Simulació de l'aspecte que tindrà la part nova de la plaça. | Batlle i Roig, arquitectes

Simulació de l'aspecte que tindrà la part nova de la plaça. Foto: Batlle i Roig, arquitectes


El govern municipal de l'Ajuntament de Manresa, ha emès un comunicat davant l'inici de l'enderroc de la Sala Ciutat per recordar que aquests treballs "formen part d'un pla d'actuació més ampli que implica el carrer Joc de la Pilota, la Baixada dels Drets, la plaça de Sant Ignasi i la Via de Sant Ignasi" amb l'objectiu de "revitalitzar aquesta zona de la ciutat millorant l'entorn urbà i ampliant l'espai públic arbrat per als ciutadans" i "donar valor al Museu Comarcal i a la Capella del Rapte".

El govern recorda que l'enderroc de la Sala Ciutat "es va acordar per unanimitat del Ple municipal el novembre de 2014 i va ser ratificat per la Junta de Portaveus també unànimement el gener de 2015". A més a més, considera el govern, "compta amb una amplíssim suport ciutadà, tant per part de les associacions de veïns afectades com de les entitats del món cultural i associatiu de la ciutat".

Tot i això, el govern reitera la seva "oferta de diàleg", des de "la fermesa i la convicció" de portar a terme l'acció que s'ha iniciat, i manté l'oferiment a qualsevol col·lectiu de la ciutat amb inquietuds artístiques o culturals "per trobar espais municipals per poder portar a terme les seves activitats".

L'entorn de la Capella del Rapte i la plaça de Sant Ignasi

El Projecte d'Urbanització de l'Àmbit de la Capella del Rapte té la voluntat d'aconseguir un resultat coherent i unitari amb l'actual Plaça de Sant Ignasi de tal manera que sigui percebuda com un únic espai públic a l'entorn de la Capella del Rapte. S'han ponderat les diferent solucions a adoptar per maximitzar les prestacions amb el mínim d'inversió.

Àmbit d'actuació

L'àmbit d'actuació té una superfície de 1.008 m2 i és bàsicament la superfície actualment ocupada pel teatre Sala Ciutat, el qual ha començat a ser enderrocat. El solar resultant després de l'enderroc limitarà a l'est amb el Museu Comarcal de Manresa, a l'oest amb la Capella del Rapte, al nord amb la Via Sant Ignasi i al sud amb l'actual Plaça Sant Ignasi.

L'enderroc de l'edifici inclou la retirada de la totalitat de les soleres així com de totes les contencions i fonamentacions existents, sempre i quan no posi en perill l'estabilitat de les edificacions o elements de l'entorn. En conseqüència, es preveu trobar una parcel·la lliure d'enderrocs i amb una rasant uniforme i coherent amb els seus límits.

Condicionants de la proposta

Cal tenir present que durant l'enderroc de la Sala Ciutat es farà un seguiment arquelògic allà on es produeixin rebaixos de la rasant. Segons dades històriques, l'àmbit del teatre va ser ocupat amb anterioritat per una església. Els resultats d'aquest seguiment arqueològic poden condicionar l'ordenació prevista de la plaça.

La proposta inclou l'adequació de la mitgera del Museu Comarcal de Manresa que tornarà a quedar vista un cop s'enderroqui la Sala Ciutat. Tenint en compte que es tracta d'una parcel·la actualment ocupada per un edifici, no es preveuen afectacions a cap servei. La nova ordenació haurà d'incloure una nova xarxa d'enllumenat públic sostenible i eficient.

Descripció de la proposta

La nova proposta compleix plenament els objectius fixats. La seva ordenació dona continuïtat a la plaça existent a l'entorn de la Capella del Rapte fins arribar a la Via Sant Ignasi, aconseguint un aspecte unitari i coherent amb la plaça existent. El nou espai públic està destinat bàsicament a vianants i disposa de recorreguts perfectament accessibles, petites zones d'estada i amb una forta presència de la vegetació.

L'ordenació pren com a referència els criteris establerts a la plaça ja executada i perllonga el llenguatge de franges de paviment per tal de generar un nou sistema de recorreguts que garanteixen la relació de la Plaça amb la Via Sant Ignasi a l'entorn de la Capella del Rapte i resolen la seva topografia.

Es defineixen un total de quatre noves franges que es caracteritzen i diferencien mitjançant la seva vegetació. Cadascuna d'aquestes franges pren com a referència un dels paisatges principals del camí que l'any 1522 va emprendre Sant Ignasi de Loiola des de la vall de Loiola fins a Manresa, el Camí Ignasià. La voluntat de la proposta és representar aquesta ruta de 650 km a través dels seus quatre paisatges principals, Loiola, l'Ebre, Montserrat i Manresa.

Quatre franges, quatre ambients del camí

El primer d'aquests paisatges, Loiola, és l'inici del camí, i l'àmbit d'origen de Sant Ignasi de Loiola al País Basc. El tret principal d'aquest paisatge és la seva vessant productiva, agrícola. D'altra banda, cal recordar els exercicis espirituals que el Sant realitzava mitjançant el cultiu de fruiters. És per això que es proposa la plantació d'arbres fruiters i d'espècies arbustives pròpies de la zona de Guipúscoa.

En segon terme, el paisatge més característic i que durant més quilòmetres acompanya el camí, és el paisatge fluvial del riu Ebre. La plantació de pollancres i espècies de semblança riberenca recorden aquest paisatge.

En tercer paisatge és Montserrat, el cim i la seva vegetació de muntanya representada mitjançant la plantació de pins i arbustives del lloc com el marfull i el boix.

En darrer terme, la ciutat de Manresa és el final del camí. Una alineació de xiprers al voltant de la Capella del Rapte donen la benvinguda a la ciutat juntament amb brolles de romaní i bruc d'hivern pròpies de la zona del Bages.
 

Tall vertical de les quatre espècies d'arbres al costat de la capella del Rapte. Foto: Batlle i Roig, arquitectes


El paviment principal de la Plaça serà de llambordins de pedra granítica. Les franges en el paviment es generen mitjançant un encintat de pedra granítica de 20x40 cm. En quant als elements de mobiliari urbà, els fanals són de la casa Escofet, model Ful i els bancs, també de la casa Escofet, model Levit.

A nivell de serveis, no es preveuen afectacions a cap xarxa existent, tenint en compte que el solar està ocupat actualment per un edifici. Les úniques xarxes de serveis a desenvolupar són: enllumenat, clavegueram i drenatges, i xarxa de reg.

La nova urbanització del vial entre la Via de Sant Ignasi i la plaça de Sant Ignasi contempla la construcció d'una nova rotonda i voreres més àmplies.

Els redactors del projecte d'Urbanització de l'Àmbit de la Capella del Raptes i la plaça de Sant Ignasi són: Batlle i Roig, arquitectes.
 

Mapa de zona després de les obres. Foto: Batlle i Roig, arquitectes