App per fomentar els hàbits saludables entre els adolescents

Mar Martí
02 d'octubre del 2015
Actualitzat el 04 d'octubre a les 17:19h
Una taula amb dues safates plenes de taronges i pomes amb els organitzadors de la gimcana.
Una taula amb dues safates plenes de taronges i pomes amb els organitzadors de la gimcana. | Mar Martí

La Fundació Alícia ha posat en marxa aquest curs una plataforma pedagògica digital per promoure els hàbits saludables entre els adolescents. L'eina TAS (Tu i Alícia per la Salut) es dirigeix a les escoles i instituts de tot l'Estat i es pot descarregar de manera gratuïta. Segons ha explicat Alba Adot, nutricionista i dietista d'Alícia, és un programa que pretén "fomentar la bona alimentació i l'activitat física a través de la cuina". La iniciativa es dirigeix als alumnes de 3r d'ESO perquè, segons Adot, "els adolescents comencen a ser més autònoms i a prendre decisions sobre allò que mengen". El projecte es va iniciar el curs passat com a prova pilot i va comptar amb la implicació de 600 alumnes.

El TAS (Tu i Alícia per la Salut) és un programa de promoció d'hàbits saludables que la Fundació Alícia va posar en marxa l'any 2011 amb la col·laboració de Mondelez International Foundation. La primera fase es va basar en una intervenció sobre el terreny destinada a avaluar els canvis que experimentaven els hàbits d'alimentació i d'activitat física de joves entre 13 i 14 anys d'arreu de l'Estat. Durant dos anys el programa va realitzar intervencions directes a 79 centres educatius amb l'objectiu de promoure una alimentació més sana entre els adolescents i incrementar les hores que dediquen a l'esport.

Ara, el projecte fa un pas més i posa en marxa la Plataforma TAS, tot i que el curs passat ja se'n va fer una prova pilot a diferents centres educatius. Segons ha detallat la nutricionista i dietista de la Fundació Alícia, Alba Adot, es tracta d'una plataforma 'online' que pot fer servir qualsevol escola i institut de forma gratuïta i que es dirigeix als alumnes de tercer d'ESO. "Allà hi trobaran diferents itineraris, perquè aquesta eina està enfocada al currículum escolar, i es pot fer servir com una assignatura optativa o bé com una tutoria", ha detallat Adot, qui ha afegit que es tracta d'una eina "dinàmica i senzilla". 

La plataforma en línia planteja diferents sessions als escolars, ja siguin teòriques o pràctiques. Adot ha explicat que, entre d'altres, hi ha sessions com dedicar un dia de classe a fer una activitat de ball o bé "que els alumnes s'avaluïn a ells mateixos a partir d'analitzar allò que han menjat durant tres dies". De fet, un dels reptes del programa és que "desenvolupin una proposta de millora d'hàbits de tota la classe", ha detallat la dietista. En total, els centres participants tenen un termini de vuit mesos -de setembre a abril- per finalitzar el procés i presentar els resultats del seu treball a un concurs on es premien els millors projectes. 

La gimcana saludable 'TAStem camins' a Navàs

L'Escola Diocesana de Navàs, juntament amb altres dos centres de la Corunya i Parets del Vallès, va ser un dels centres guanyadors de la prova pilot que es va fer el curs passat de la Plataforma TAS. Els alumnes que actualment cursen quart d'ESO i que l'any passat van participar al projecte han desenvolupat aquest divendres diferents activitats relacionades amb la salut i l'alimentació saludable, entre elles la gimcana 'TAStem camins', el projecte amb el qual el curs passat van guanyar el premi. La prova ha portat els alumnes, organitzats en diferents grups, a fer un recorregut de 7 quilòmetres passant pels sis punts de control previstos on han hagut de superar diferents proves, totes elles relacionades amb l'alimentació i la nutrició saludables, l'activitat física i els bons hàbits en general.

La tutora del projecte TAS, Maria Mercè, ha explicat que la iniciativa ha estat "molt interessant" i ha detallat que van decidir apuntar-se al projecte perquè "una part del temari sobre alimentació i nutrició ens coincidia amb aquesta proposta i vam pensar que seria una manera més entenedora, fàcil i dinàmica per als alumnes". De fet, Mercè ha destacat el fet que s'hi hagin implicat les famílies i que s'hagi abordat la qüestió des de diferents àrees: "a l'assignatura de gimnàstica s'ha treballat la part física, a socials hem tocat el tema d'alimentació, a matemàtiques hem contat calories i a naturals la part més teòrica".

De la seva banda, Andreu Torres, un dels alumnes que va participar al projecte i que ara cursa quart d'ESO, ha valorat molt positivament la iniciativa i ha expressat que es tracta d'un programa que "trenca les línies de la pedagogia tradicional". Torres ha valorat especialment el fet que hi hagi molts exercicis pràctics i ha destacat el paper de les noves tecnologies. "Els reptes els havíem de respondre a través d'internet i ens organitzàvem entre nosaltres per contestar a través del mòbil", ha detallat Torres.