Els CAP de l'ICS van fer 2.500 intervencions de cirurgia menor

Aquests procediments, que es preveu que enguany augmentin, eviten que els pacients s'hagin de desplaçar a l'hospital

Redacció
02 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 9:36h
L'any 2014 es van fer 128 intervencions de cirurgia menor, 1.907 de crioteràpia i 392 infiltracions, als CAP de l'Institut Català de la Salut al Bages i al Berguedà. Es preveu que enguany aquestes xifres puguin augmentar, ja que, fins a finals de setembre, els equips d'atenció primària ja han fet 126 intervencions de cirurgia menor, 1.412 de crioteràpia i 509 infiltracions. Aquests procediments possibiliten que els pacients siguin atesos al seu CAP mateix, evitant que s'hagin de desplaçar a l'hospital. El SAP Bages-Berguedà està format per quinze equips de l'ICS, dels quals sis practiquen cirurgia menor i dos s'estan preparant per començar a fer-ho; set practiquen crioteràpia i tres més s'hi incorporaran aviat, i tretze equips fan infiltracions. S'ha d'aclarir que els equips que no fan crioteràpia envien els pacients que necessiten aquest tractament a altres equips de l'ICS on sí que es practica.

A més, els estudis apunten que la satisfacció dels usuaris és molt alta perquè són atesos de forma ràpida, sense desplaçaments i sense llista espera. Per altra banda, aquestes intervencions també ajuden a disminuir les llistes d'espera dels hospitals per cirurgia menor, dermatologia i aparell locomotor.

La cirurgia menor és un procediment de curta durada per treure lesions benignes de la pell i del teixit cel·lular subcutani, de menys de 5 cm de diàmetre. Els casos més comuns que es tracten són lesions com ara quists sebacis, pigues, berrugues, lipomes, etc. Generalment, s'utilitza l'anestèsia local i té un risc baix de complicacions.

La crioteràpia és el tractament de lesions de pell superficials (berrugues, papil·lomes plantars, queratosis seborreiques i queratosis actíniques…). Es fa mitjançant la congelació amb nitrogen líquid a temperatures molt baixes, al voltant de -196 ºC. El nitrogen s'allibera de forma controlada sobre la lesió i, a part d'una reacció inicial després del tractament, en general no deixa ni lesions ni cicatrius.

Per altra banda, les infiltracions consisteixen a injectar, dins una articulació, substàncies amb efecte antiinflamatori i analgèsic en aquells processos que afecten l'aparell locomotor, com ara artrosi, artritis... Es tracta d'un procediment relativament senzill i amb mínims efectes secundaris, sense immobilització de l'articulació, que s'aplica majoritàriament al genoll, l'espatlla, la planta del peu, el maluc i el colze.