Manresa atorga la medalla al Mèrit Cívic a la Fundació Ampans

Pels seus 50 anys en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual

| 30/09/2015 a les 22:14h
Arxivat a: Societat, Ampans, medalla Mèrit Cívic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/09/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Manresa ha lliurat la medalla al Mèrit Cívic a Ampans. Foto: AjM


Aquest vespre ha tingut lloc en un Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa ple de gom a gom el lliurament de la medalla al Mèrit Cívic a la Fundació Ampans. Aquesta és la primera Medalla de la Ciutatal Mèrit Cívic que lliura l'Ajuntament de Manresa.

El Ple de la Corporació del passat mes de maig va aprovar per unanimitat atorgar aquesta distinció a la Fundació Ampans pels seus 50 anys de trajectòria en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual i per la seva excepcional tasca en benefici de la ciutat.

La voluntat de l'Ajuntament és reconèixer la feina feta i premiar el que es considera un mèrit extraordinari per l'impacte positiu que ha tingut en els propis usuaris i les seves famílies durant el darrer mig segle, així com en l'entorn on ha desenvolupat aquesta tasca.

L'acte d'aquest vespre ha estat presidit per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i ha comptat amb la participació de Mercè Rosich, tinent d'alcalde d'Acció Social, Cooperació i Igualtat, qui ha llegit l'acord de concessió de la medalla; Domènec Casasayas, president de la Fundació Ampans; Sebastià Catllà, membre del patronat de la Fundació Ampans; Janeta Camps, com a representant dels treballadors de la fundació; i Luis Luján i Meri Fernández, que han exercit de portaveus dels usuaris d'Ampans.

Ampans, "un actiu indiscuble de ciutat"

L'alcalde de Manresa s'ha dirigit als presents per afirmar que Ampans és "un actiu indiscutible de ciutat" i que, per això, "com a alcalde, us convido a seguir apostant per Manresa en els vostres projectes de futur". Valentí Junyent ha valorat "el mèrit" d'aquella iniciativa dels pares i mares que, el 1965, van posar en marxa Ampans, una entitat que ha contribuït a fer de Manresa "una ciutat més solidària, més justa i més inclusiva, és a dir, una ciutat més humana i de tots". Valentí Junyent ha qualificat aquesta Medalla al Mèrit Cívic a Ampans com d'"especialment ben merescuda", pel seu compromís "de garantir el creixement personal i la inserció laboral" dels usuaris, i pel seu treball "per què es respectin els seus drets fonamentals".

Domènec Casasayas, president de la Fundació Ampans, ha agraït la concessió de la distinció agraint, al seu torn, les persones que han fet possible que la Fundació segueixi, després de 50 anys "amb la seva missió d'ajudar i ser útil a les persones i famílies de Manresa i el Bages que necessiten suport per als seus fills amb discapacitat". El president ha fet esment dels valors que encara avui comparteix la Fundació amb la ciutat: "compromís, respecte, amabilitat, professionalitat, qualitat i responsabilitat".

També ha parlat Sebastià Catllà, membre del Patronat de la Fundació, qui ha fet un repàs dels 50 anys d'Ampans des de la seva fundació per un "grup de pares i mares que volien canviar la vida dels seus fills". Ha destacat que, actualment, Ampans "és una de les organitzacions al món que s'avalua amb el model d'excel·lència europeu EFQM", i que porta el nom de Manresa "a les entitats europees del seu sector". Catllà ha donat les xifres empresarials de l'entitat: "més de 600 llocs de treball ocupats per persones procedents en la seva majoria de Manresa i el Bages, i més de 1.400 persones que estan rebent suport per desenvolupar els seus propis projectes de vida".

També ha agraït la concessió de la medalla Janeta Camps, en representació dels treballadors de la Fundació, qui ha dit que "treballant a Ampans, sentim que formen part d'alguna cosa important perquè percebem que tenim una gran responsabilitat".

El moment més emotiu ha arribat amb la breu intervenció dels dos representants dels usuaris d'Ampans, Luis Luján i Meri Fernández, que han dit que la Fundació "per a tots nosaltres és casa nostra", on han trobat "família, companys i amics", i on "tenim feina estable i una llar"

L'acte ha acabat amb la intervenció de la Capella de Música de la Seu, dirigida per Mireia Subirana i amb Montserrat Lladó al teclat.

Antecedents

- Ampans va ser creada l'any 1965 com a una associació sense afany de lucre per un grup de pares i mares de la comarca del Bages que volia una vida millor pels seus fills amb discapacitat intel·lectual.
- La primera escola es va obrir amb dos alumnes el 1966 amb el nom de La Llum. Actualment té 200 alumnes i dóna atenció a nens i nenes amb necessitats educatives especials.
- El taller ocupacional es va iniciar el 1969 amb un servei d'Arts Gràfiques. El que ara és el Centre Especial de Treball té, des dels seus inicis, l'objectiu de proporcionar als seus usuaris una acció rehabilitadora integral a través d'un programa d'ajustament personal i d'una ocupació terapèutica que permeti aquestes persones assolir la seva màxima integració social.
- Ampans va impulsar també el servei de Llars-Residència davant la necessitat de resoldre la problemàtica plantejada per les persones adultes amb discapacitat intel·lectual mancades de suports o amb situacions familiars de risc. El 1985 s'inauguren les primeres.
- El 1987 comença la seva activitat l'Esplai Sant Rafael, que oferia activitats de lleure i fomentava l'esport.
- L'any 1993 s'inaugura la Residènciai Centre de Dia per a Profunds Julio Payàs i, un any més tard, s'impulsa la creació de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella, que tutela les persones a les quals els hi falta la família. Actualment atén a 62 persones.
- El 1995 s'obre el Garden d'Ampans, una nova secció del Centre Especial de Treball.
- L'any 2000 s'inaugura el nou Centre Ocupacional La Llum i, un any més tard, ampliava les àrees de treball cap els sector de la recollida selectiva i les deixalleries i manteniment urbans.
- L'any 2002 s'inicia el Programa de suport a l'autonomia a la pròpia llar i l'enclavament de 6 treballadors amb discapacitat a una empresa del Bages.
- El 2005 s'obre la Residència Els Comtals per a persones amb trastorn de la conducta, i el 2006 s'obria la primera llar per a infants i adolescents amb pluridiscapacitat i necessitats de suport especial.
- El 2007, Ampans treu al mercat el seu primer vi amb DO Pla de Bages, elaborat a la finca Urpina, donada a la Fundació.
- El 2008 Ampans obre el restaurant El Canonge a Manresa.
- El 2010, l'entitat es transforma en la Fundació Ampans amb l'objectiu de dotar l'organització d'una major acreditació social i una major garantia i seguretat patrimonial.
- Actualment, Ampans és un referent en la gestió i provisió de serveis a les persones amb discapacitat. Compta amb una plantilla de 600 treballadors i dóna atenció especialitzada a més de 1.400 persones i les seves famílies.
- Enguany ha convocat la 5a edició del Premi d'Investigació i d'Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual.

Les Medalles de la Ciutat al Mèrit

Les Medalles de la Ciutat al Mèrit Esportiu, Cultural, Artístic, Educatiu, Científic, Cívic i de la Solidaritat que atorga la ciutat de Manresa tenen per objecte premiar mèrits extraordinaris que concorrin en persones individuals, entitats o corporacions per serveis i mereixements en cadascun d'aquests camps, aconseguint amb les seves fites o millores en el seu favor i en el de la ciutat.
 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Navàs viurà aquest cap de setmana la Fira de Tardor
Navàs viurà aquest cap de setmana la Fira de Tardor | AjNvs
Del divendres 19 al diumenge 21 d'octubre
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre
«Sopa de pollastre amb ordi» arribarà al Kursaal l'últim cap de setmana d'octubre | Promocional
A la sala gran del Kursaal, el dissabte 27 i el diumenge 28 d'octubre